reklam

09 Aralık 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Çevre Düzeni Nazım İmar Planları hazırlanıyor...

İstanbul'un Nazim İmar Planlarının 1 yılda tamamlanması hedefleniyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü, Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın talimatıyla 1/100.000 ve 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Nazım İmar Planlarını hazırlıyor.

Planlama ve İmar Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Şehir Planlama Müdürlüğü, 5226 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile yetki alanını diğer birimler gibi İstanbul il sınırlarına taşıdı.

Müdürlük, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir topbaş'ın talimatıyla İstanbul geneli için 1/100.000 ve 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarını ve yetki alanı içindeki 1/5000 ölçkli Nazım İmar Planlarını hazırlıyor.

Şehir Planlama Müdürlüğü, Başkan Topbaş'ın talimatı doğrultusunda bu Nazım İmar Planlarını 1 yılda tamamlamayı hedefleniyor.

1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı yapım süreci:
Nazım İmar Planı: Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır.

1. Plan yapılacak alanın belirlenmesi: Plan yapılacak alan belirlenir ve sınırı tespit edilir.

2. Plan verilerinin toplanması: Plan yapılacak alan ve sınırları belirlendikten sonra, söz konusu alan ile ilgili resmi kurum görüşleri talep edilir. Arazide yapılacak olan çalışmanın programı ve altyapısı hazırlanır ve kurum görüşleri alınır.

Anket çalışması
Yörenin sosyo-ekonomik yapısını tespit etmeye yönelik konut, işyeri ve sanayi anketleri yapılır.

3. Analiz ve sentez çalışması: Arazi çalışmaları ve toplanan kurum görüşleri neticesinde toplanan veriler derlenerek analiz paftaları hazırlanır. Bu veriler birbirleri ile çakıştırılıp, yorumlanarak sentez paftaları hazırlanır. Sentez çalışmaları sonucunda yerleşilebilir alanlar tespit edilir.

4. Plan kararlarının verilmesi: Planlama alanında analizlerden çıkan sonuçlar ve sosyo-ekonomik yapı da değerlendirilerek sentez sonucu ortaya çıkan plan altlıkları üzerine farklı plan alternatifleri üretilir ve üretilen alternatiflerin yerleşmenin dokusuna uygunluğu değerlendirilir.

5. Planın çizilmesi ve Raporunun hazırlanması: Alternatif plan yaklaşımlarından biri olgunlaştırılarak, teklif planın hazırlanmasına geçilir. Sayısal ortamda plan çizimi yapılır. Üretilen planda çizgisel olarak ifade edilemeyen hükümler genel ve özel plan notları olarak belirlenir. Tüm bu planlama sürecinin anlatıldığı ve alt ölçekli plana yön veren yazılı açıklamaların olduğu plan raporu hazırlanır.

6. Mecliste görüşülmesi ve onaylanması: Plan resmi yazı ile meclise gönderilir. Mecliste onaylanır. Onaylanan plan ilgili birime gönderilir. İlgili birim planda gerekli düzeltmeleri yapar ve yedi takım çoğaltıp Başkan'a onaylatılır. Dağıtım yapılır. Plan harita müdürlüğü tarafından askıya çıkarılır. Askı süresince yapılan itirazlar değerlendirilir. Değerlendirmeler Büyükşehir Belediye Meclisi'ne iletilir. Meclis'in vereceği karar doğrultusunda gerekli işlemler yapılır.
İBB

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz