reklam

09 Aralık 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Plazalarda 'Yeşil' devrim

Başlangıçta alternatif bir akım olarak nitelendirilen yeşil mimari artık betonarme holdingleri 'akıllı yaşam alanlarına' dönüştürüyor. Üç boyutlu yazılım programları, yüksek teknoloji ve çevre ile uyumlu malzemelerle inşa edilen binalara yönelik araştırmalar, bu yerlerdeki yaşam standartlarının geleneksel binalara oranla çok daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Yeşil mimari ile tasarlanmış konutlarda çalışanların performansı artarken, alışveriş merkezlerinde tüketiciler yüzde 40 daha fazla alışveriş yapıyor. Yeşil konutlarda inşaat giderleri azalırken, okullarda öğrenciler daha yüksek not alıyor. Enerji tasarrufunun yüzde 30'lara çıktığı yeşil binalarda, üretimin arttığı ve sosyal problemlerin azaldığı saptandı.

Sayıları artıyor
Yeşil binaları mercek altına alan The Economist dergisi de bu mimari ile tasarlanmış mekanlarda talep patlaması yaşandığına dikkat çekiyor. Nitekim, Amerika Yeşil Bina Konseyi'nin verilerine göre, Amerika'da yaklaşık bin 700 bina 'Yeşil Bina'yı temsil eden LEED standartları sertifikası almak için başvuruda bulundu. İngiltere'de de 70 bina 'Yeşil Bina' statüsü kazandı. Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada hükümetleri de yeşil mimaride standartlar için masaya otururken, Çin 2008'de başkent Pekin'de düzenlenecek olimpiyatlar için sıfır hava kirliliği ilkesini benimseyip, gerekli mimari önlemleri almaya başladı.

Yeşil mimari enerji tasarrufunun yanısıra verim artırıcı özellikleri ile uluslararası şirketlerinde öncelikli tercihi olmaya başladı. 2003 yılı baharında Toyota şirketi, Kaliforniya'daki binasında bu standartlara uyan bir merkeze sahip oldu. New York'taki ünlü Times Meydanı'nda bulunan Conde Nast Binası da yeşil mimarisi ile adından sözettiren kurumların başında geliyor.

Enerji krizi yeşil akımı başlattı
1990'lı yılların başında ' Yeşil Mimari' adıyla başlayan bu akımın temelleri Londra'da 1851 yılında inşa edilen Crystal Palace ve 1877'de yapılan Milan Galerisi'nde başladı. Ancak 1970'li yıllarda yaşanan enerji krizi, yeşil mimarinin önemini daha da arttırdı. Camlı ve çelik binaları ısıtmak için gerekli olan enerji kaynaklarında sıkıntı yaşanması, mimarları ' akıllı binalar' inşa etmeleri konusunda zorunlu harekete geçirdi. Mimarlar çevre faktörlerine de düşünerek ' Yeşil Binaları' inşa etme konusunda hızlı adımlar attılar. 1990 yılnda İngiltere'de BREEAM, 2000 yılında Amerika'da LEED adı verilen standartları oluşturan uzmanlar, mimarlara dünyanın en çevreci binasını yapmaları için belli kriterler getirdi. LEED standartları ile konutlara enerji kullanımı, su tasarrufu, çevre kalitesi gibi konular ölçümleniyor ve binalara puanlar veriliyor.Alınan puanlara göre projeler 'Altın' ya da ' Platin' olma hakkını kazanıyor. Ayrıca binada kullanılan farklı tasarımlar, donanımlar, cihazlar artı puan kazanmalarına sebep oluyor. 39 puan toplayan bina altın, 52 puan alan bina da platin bina oluyor.

Vadi hissi uyandırıyor
İstanbul Levent'te Eczabaşı Holding'in konut, alışveriş ve iş merkezinden oluşan Kanyon Projesi, doğa ile uyumlu mimari kurgusuyla yeşil mimarinin bir örneği olarak dikkat çekiyor.

200 milyon dolarlık yatırımla hazırlanan proje, 'Bir vadinin doğal koruyuculuğu örnek alınarak' yaratıldı ve Arup, Jerde Partnership International ve Tabanlıoğlu Mimarlık'ın imzasını taşıyor. Kanyon Projesi'nin mimarlarından Murat Tabanlıoğlu, Kanyon'un yanılsamalı mimarisi ile sanki gökyözü ile birleştiğini ve çevre ile bütünleştiğini ifade etti. Mimar Tabanlıoğlu, şöyle konuştu:

'İstanbul'daki yükselen binaların çoğu aynalı cam ve granit ile kaplı 'pahalı kutular'dan farksız. Dolayısıyla buralarda çevre ile bütünlükten bahsetmek zor. Biz projeyi yaparken evlerdeki yaşam tarzını, alışveriş alışkanlıklarını ve işyerlerindeki çalışma anlayışını değiştirmeyi hedefledik. Bunu da başardık. Mesela bürolarda kullandığımız camları yere kadara indirdik. Böylece çalışan dışarısı ile bütünleşir oldu. Şeffaf cam yüzeyler gerektiği yerlerde direkt güneş ışınlarını engelleyen ikinci bir zonla örtülüyor. Bunlar birkaç örnek ancak iş hayatına ciddi birer alternatif sunuyor.'
Akşam

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz