reklam

09 Aralık 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Bu kanunla Ulla ömrü billah Türkiye’de kalır

Deniz kirliliğinin önlenmesi yasa tasarısının TBMM Çevre Komisyonu’ndaki görüşmeleri atık madde taşıdığı halde Türkiye karasularından çıkarılamayan Ulla gemisi tartışmalarının gölgesinde başladı.

Çevre Müsteşarı, tasarının bu haliyle Ulla gemisinin ‘ömrü billah’ Türkiye karasularından çıkarılamayacağını savundu. AKP’li Nurettin Aktaş da, ‘Burası dingonun ahırı mı?’ dedi. Tartışma standartlara uymayan petrol ve zararlı madde taşıyan gemilere uygulanacak yöntemi düzenleyen maddede çıktı. Türkiye karasularına girmiş bulunan bu tür gemilerin derhal çıkarılması ya da şartları tamamlanıncaya kadar seferden yasaklanması konusunda Çevre Bakanlığı’na yetki veren maddeye önce Çevre Bakanlığı karşı çıktı. Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk yabancı gemilere şartlarını tamamlamaları için 15 gün süre konulmasını isterken, ‘Bu kanuna göre Ulla’yı ömrü billah dışarı çıkaramazsınız. Türkiye atık memleketi olur’ dedi. Dışişleri Bakanlığı da, yerli ve yabancı gemilere ayrı uygulamanın karşılıklılık esasına göre sıkıntı yaratacağını savundu. Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin Ulla’yı atık gemisi olarak değerlendirmesi Çevre Bakanlığı temsilcisini kızdırdı. Öztürk, ‘Ulla atık değil. Kömür tozu taşımadığı 2 ay sonra ortaya çıktı. 4.5 sene bu geminin burada kalmasında en büyük suç Çevre Bakanlığı’nındır’ dedi. Bu sözler üzerine AKP’li Nurettin Aktaş ‘Burası dingonun ahırı mı? Geminin ne taşıdığını iki günde tespit eden mekanizma olması lazım. Bu kafayla gidersek gemiler aylarca kalır’ dedi.

AB’ye Greenpeace uyarısı
Greenpeace üyeleri, toksik atık içerikli gemilerin sökülmek üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Aliağa’ya gönderilmesini, AB Türkiye Temsilciliği önünde protesto etti. Protestocular binanın kapısı üzerine ‘Türkiye Avrupa’nın çöplüğü değil’ yazılı pankart açıp, Aliağa’daki gemi söküm alanlarından getirilen zehirli atık içerikli gemi parçaları ve zehirli deniz suyunu, fanuslar içinde gösterdi. Greenpeace Akdeniz Gemi Sökümü Kampanyası sorumlusu Erdem Vardar, ‘AB Türkiye Temsilciliği’nden, Türkiye’nin AB’nin çöplüğü olamayacağına dair bir açıklama bekliyoruz’ dedi. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Gürdoğar Sarıgül ise AB’nin toksik içerikli maddelerin geri dönüşümü için çalışma başlattığını, ancak henüz kesin sonuca ulaşılamadığını söyledi.
Hürriyet

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz