reklam

10 Aralık 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

7 Kocalı Hürmüz: İstanbul

İstanbul'da yaşayan büyük çoğunluk ortak bir noktaya geldi. İstanbul'a neşter atılmalı. Deprem tehlikesinden ulaşıma her konu masaya yatırılmalı ve tartışma değil çözüm üretilmeli. Şimdi icraat zamanı.

Peki icraat var mı? Aslında her kurum kendi ölçüleri içinde ciddi bir çaba içinde. Ama ne var ki, her kurum aynı zamanda mevcut durumdan şikâyetçi. Bir işin birden çok sahibi var. Kimse tek başına bir alandan sorumlu değil. 'Bürokratik yapı" yetkileri dağıtarak işi karmaşık hale getirmiş.

Örneğin plan yapma yetkisi. İstanbul'un planlanmasından kim sorumlu? İlk akla gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Ama ne yazık ki, İstanbul halkının oylarıyla seçtiği Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Belediye Meclisi üyeleri bu konuda tek yetkili değil.

İstanbul adeta '7 Kocalı Hürmüz' gibi. Bugün İstanbul'da Sanayi, Bayındırlık, Turizm Bakanlığı, Orman ve Çevre Bakanlığı, TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere altı kurumun plan yapma yetkisi var. Buna bir de ilçe belediyelerini katın. Bu durumda "7 Kocalı İstanbul"u kurtarmak mümkün mü? Siz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kentin geleceğini planlamak istiyorsunuz. Ama bir de bakıyorsunuz, Turizm Bakanlığı bir bölgeyi turizm alanı, Bayındırlık Bakanlığı konut alanı, Sanayi Bakanlığı da teknoloji park alanı ilan etmiş. Peki değiştirme hakkınız var mı? Sadece plan üzerinde ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Böyle bir durumda kenti yönetmeniz mümkün mü? Şimdi size bu karmaşaya uygun bir örnek aktaracağım. Kadıköy Caddebostan'da Büyük Kulüp var. Kulübün önü şimdi marina oluyor. Peki kim karar verdi buna? Bu sorunun cevabını Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk veriyor: "Bizim sahiller temizlendi, 40 yıl sonra pırıl pırıl hale geldi. Denize girilebilecek.

Buranın en temiz plajına yat limanı yapmaya kalkıyorlar. Dalyan-Caddebostan arasında en büyük arsa Büyük Kulüp'ün. 7 bin üyesi var. Üyeler arasında oylama yapılsa, 6 bin 900'ü denize girmek ister. Haksız bir durumla karşı karşıyayız. Büyükşehir Belediyesi'nin ve Kadıköy Belediyesi'nin izni yok. Gitmişler Ankara'dan Bayındırlık ve Çevre bakanlıklarından işi bitirmişler." Bakanlığın bu planları yaparken, kent yönetimine sorması gerekmiyor mu? Hayır gerekmiyor. Çünkü yasa bu hakkı ona veriyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve bölgedeki sivil toplum örgütleri geniş bir kampanyaya hazırlanıyor. Ayrıca idare mahkemesinde de dava açıldı. İstanbul böyle kararlarla zaman kaybediyor.
Buna bir son vermenin zamanı gelmedi mi?
Sabah - Mahmut Övür

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz