reklam

14 Aralık 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Belediye'ye maşallah!

Osmanlı'nın en eski yapısı Balabancık Kalesi ve çevresi inatla imara açılmak isteniyor. Belediye'yle Bursalıların mücadelesinin ikinci raundu başladı.

Bizler kentlerimizdeki belediye meclis toplantılarını ne kadar takip ederiz? Meclis toplantılarının tarihi ve gündem maddeleri gazetelerin bir köşesinde ilan olarak duyurulur. Yaşadığımız yerin tüm sorunları, geleceği, gündeme ve karara bu toplantılarda bağlanır. Tesadüfen bu duyurulara bakarsanız gündemin çoğunluğunu plan tadilatları oluşturur. Plan yapımı, çıkar grupları ve aktörler arasındaki farklılıkların mutabakatı üzerinden yükselmediğinden, süreç içinde tadilatlar karşımıza çıkar. Bursa kentinin belediye meclis kararlarında bulunan bir plan tadilatının serüvenine hep beraber bakalım.

Sene 1996. Bursa Yıldırım Belediye Meclis toplantısının 165 sayılı kararı; "Balabancık Kalesi ile Çobanbey Türbesi arasındaki kentsel alanın imara açılması için 1/1000 ölçekli plan tadilatının onanmasıdır." Bahsedilen alan Osman Bey'in Bursa'yı fethinde inşa ettirdiği ve tam 24 yıl Prusa Tekfuru'nu kuşatarak kentin savaşsız teslim alınmasını sağlayan Balabancık Kalesi ve çevresidir. Raif Kaplanoğlu Bursa Hakimiyet'teki yazısında "Balabancık Kalesi, Osmanlı döneminde, Türklerin ilk yaptığı ve günümüze ulaşan en eski yapısıdır. Kale üzerinde ve çevresinde 2-3 metrelik bir arkeolojik tabaka vardır. Osman Gazi dönemini aydınlatabilecek birçok eser bu kalede bulunabilir". "Bugün kalenin büyük bölümü ayakta ama, 700 yıldır görmediği muameleyi son 20 yıldır görüyor" der.

Prusa'yı kuşatan kale kuşatma altında
Böylesine tarihi öneme sahip bu alanın, Raif beyin de söylediği gibi, başına gelmedik kalmaz. Kale üstüne 1963'te okul yapılır. Okulun yanına da lojmanlar. Arkasından da Belediye'nin Meclis kararı alınır ve yapılaşmaya ruhsat verilir. Dönemin Belediye Başkanı'nın da üyesi olduğu Çobanbey Yapı Kooperatifi, yüksek katlı apartman inşaatına başlar. İnşaat çalışmaları sonucu, arkeolojik alan, savaş alanına çevrilir. Osmanlı'nın kuruluşunda en önemli fetih alanı, dozerlerle talan edilir. Bir yandan da çevre sakinleri ve kent gönüllülerinin elleri, dozerlerin karşısında Osmanlı'nın en eski yapısından düşen tuğlaları toplayıp yerine koyma çabasındadır. Koruma Kurulu ise verdiği yapılaşma izninin sonucunda çıkan bu tablo karşısında ancak "ortaya çıkan arkeolojik malzemelerin korunmasına" yönelik uyarılar yazabilmiştir.

Bursa'daki kente sahip çıkmak üzere harekete geçen gönüllüler meclis kararının iptali için Bursa Birinci İdare Mahkemesi'ne dava açarlar. 1/5000 ölçekli Nazım Plan'da spor alanı olarak görülen bu alanın, alt ölçekteki değişiklik isteminin üst ölçekle uyuşmadığından Meclis kararının iptali yönündeki talep onanır.

Bursa Birinci İdare Mahkemesi'nde kazanılan dava sonucunda Meclis'in plan tadilatı kararı ve yapı ruhsatları iptal olur ve yürütme durdurulur. Bursa Büyükşehir ve Yıldırım Belediyeleri dava sonucunda Danıştay'a temyiz isteminde bulunurlar. Danıştay ise İdare Mahkemesi'nin kararını yeniden onar. Artık Bursa Kent Gönüllüleri rahat bir nefes almıştır. Sadece kentlerinin değil, 700 yıllık Osmanlı tarihinin en önemli mekânını yapılaşmaya karşı kurtarmışlardır. Dava kazanılmıştır ama yine de gönüllüler işin ucunu bırakmazlar. Bursa fetih törenlerinin Balabancık Kalesi'nde düzenlenmesi için harekete geçerler. Kale artık resmi tören alanı olur. Kentin önde gelenlerinin de katıldığı törenler, etkinlikler yapılır. Her yıl Ekim ayında 'Yerel Gündem 21' olarak "Çobanbey Anma Etkinlikleri" düzenlenir. Kentliler tarafından korunmaya çalışılan bu mekânda, Bursa'nın gezekleri, imamları, mevlithanlarının gümbür gümbür sesleriyle Süleyman Çelebi'nin Bursa'da yazdığı mevlitler okunuyordur artık.

Yine, yeniden...
Sene 2004. 8 Kasım'daki Bursa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının gündem maddelerinde yine aynı konu var. Bu sefer 1/5000 ölçekte plan tadilatı. Bir önceki mahkeme kararının gerekçesi ortadan kaldırılmak istenir. Karar oylanır ve çoğunluk oyuyla Koruma Kurulu'na gönderilmek üzere onanır. Ve üstelik Kültür Bakanı Erkan Mumcu'nun Bursa ziyaretinde, herkesi tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmaya çağırmasının hemen arkasından.

İnsanın aklı almıyor. Aklı alan varsa anlatsın. Son 10 yıldır üzerine tartışılan, takip edilen, davalar açılan ve kazanılan bu dosya nasıl oluyor da gündeme tekrar gelebiliyor? Hizmet almak için görevlendirdiğimiz kent yöneticileri, yönetimde tarafsız olması gerekirken, kapalı kapılar arkasında yürütülen projeci anlayışla kentin karşısında taraf haline geliyorlar. Bununla birlikte kapalı kapılar arkasında kent yöneticileriyle birlikte bulunan uzmanlar da bu sürecin bir parçası oluyorlar.

Aynı zamanda imar planı gibi kamusal hizmetlerin taraf olması ve siyasallaşmasının da önü açılıyor. Tüm bu nedenlerle sormak lazım:
Bu plan tadilatını kim yapmıştır? Planın arkasında imzası bulunan şehir plancısı ortaya çıkıp biz kentlilere hangi saiklerle bu tadilatları yaptığını açıklamalı ve ikna etmeli. Bu plancılar, şehrimize ilişkin sözde kamu yararını gözeterek yaptıkları tadilatlarla, bizlere sormadan bizlerin yaşadığı yerler hakkında karar alma gücünü nereden buluyorlar?

Şimdi Koruma Kurulu'nun kararına bırakılan bu alan karşısında kent gönüllüleri tekrar takipte. Tarihi kentsel bir alanı koruyabilmek için verilen savaş, Osmanlı'nın Prusya karşısındaki fethi gibi stratejilerle örülüyor. Bizans entrikaları, Osmanlı oyunları bu topraklarda hâlâ devam ediyor. Temsilin demokratikleştiği ve kamusal alanın şeffaflaştığı bir yönetim modeli ise hâlâ özlemimiz.
Radikal - İkbal Polat

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 25 Aralık 2004 tarihinde Ankara'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Ali Cengizkan, Can Çinici, Abdi Güzer, Tansel Korkmaz, İlhan Tekeli


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz