reklam

16 Aralık 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

'Taksim trafiğe kapatılmalı'

Erdoğan, "Dünyada her ülkenin bir büyük meydanı vardır. Maalesef bizde yok. Taksim'i böyle bir meydan haline getirmeliyiz. Orada trafik tamamen alta alınmalı" diyor

Başbakan gençlik yıllarını anlattı
Başbakan'la çocukluğundan, gençliğinden "İETT günleri"ne uzanan söyleşimiz nihayet günümüz İstanbul'una ilişkin görüşleriyle bitiyor.
Erdoğan'ın, İstanbul'u aslına uygun hale getirmek için ilginç projeleri var:

Biz restore edelim'
"Ben, İstanbul Belediye Başkanı'mıza dedim ki, "Gerek İstiklal Caddesi'nde, gerekse Tarlabaşı Bulvarı üzerinde binalar alalım; o binaları biz restore edelim. Gerekirse Büyükşehir veya Beyoğlu Belediyesi, Kültür Bakanlığı'mız devreye girsin. Biz restore etmek suretiyle, İstanbul'umuzu aslına uygun hale getirmek işine bir yerlerden başlayalım. Aynı şekilde Süleymaniye'de, Haliç'te başlayalım. Haliç'in temizliği halloldu ama şimdi mesela Sütlüce'de bir kongre merkezi yapılıyor. Bunun temelini ben başkanlığım döneminde attım, fakat maalesef daha bitmedi.

'Başkan, şuna bir yüklen'
Aslında onu bizim 2001 yılı sonunda bitirme hedefimiz vardı. Tabii yolculuk herhalde biraz uzun sürdü, bitirilemedi. Şimdi belediye başkanımdan onu özellikle rica ettim, "Şuna hemen bir yüklen, bitir. Çok uzadı bu, yanlış oldu" dedim. Bu kadar uzun sürmemeliydi. Şimdi 2005 sonuna zannediyorum bitirilecek. Orası bittiği zaman Haliç'e çok farklı bir zenginlik katacak.
Hemen onun yanında Minyatürk Park, arkasında Bilgi Üniversitesi ile Enerji Bakanlığı'mızın müşterek yürüttüğü ve Bilgi Üniversitesi'ne devrettiğimiz meşhur Silahdar Ağa Elektrik Santralı var, müze olmak üzere devredildi.
Öbür tarafta Koç ailesinin Hasköy'deki sanayi müzesi var. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'mızla da görüştük, onlarla belediyemiz mutabık kaldı: Bütün sahil tamamen yürüyüş kordonu haline gelecek. O da, tabii Haliç'e farklı bir zenginlik getirecek.
Aynı şey Fener-Balat-Ayvansaray tarafında da başlıyor. Bunlar Haliç'e bir farklılık getirecek. Bütün mesele Kâğıthane deresi ve Harbiye deresinin süratle temizlenmesi. O da hallolduğu takdirde Haliç üzerindeki tehdit ortadan kalkacak. Bunlar, İstanbul'a yeni yeni güzellikler katacak.
İstiklal Caddesi, şu anda insanların gece geç saatlere kadar rahatlıkla gezip dolaştığı bir yer oldu. Şimdi Tarlabaşı'nı da ele alıp orayı da inşallah iyi bir hale getirdiğimizde bir dev projemiz var.

Meydanımız olsun
Benim dönemimde proje olarak yapıldı, şimdi onu Kadir Bey'e de ısrarla söylüyorum, onu başarması gerekir: O da Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması... Yani, trafiğin tamamen alta alınması... Dünyada her ülkenin bir büyük meydanı vardır. Maalesef bizim böyle bir meydanımız yok. İstanbul mega bir şehir, dünyanın sayılı şehirlerinden biri, ama böyle bir meydanı yok. Taksim'i böyle bir meydan haline getirmeliyiz. O zaman ben Almanlara bir proje yaptırdım. Bunu gerçekleştirmek mümkün. Gerçekleştiği anda Taksim Meydanı devasa bir alan haline gelecektir. Marmaray projesinden sonra, Üsküdar meydanı üzerinde çalışıp ikinci meydan Anadolu yakasında olabilir."

Anneme şikâyet ediyorlar
"İstanbul'da kaçak yapılaşmaların olduğu yere imar planı yapalım, düzenli bir şehir haline getirelim istiyoruz. Ama bu konuda medyanın, halkımızın yardımcı olması lazım. Bana sevgili anacığım bile ağlayarak, "Oğlum bu işlere karışma" diyor. Niye biliyor musunuz? Anneme geliyorlar, "Duyduk ki, oğlun böyle böyle yapacakmış" diyorlar. "Ya anneciğim, ben onlar için güzel şeyler düşünüyorum. Ne güzel yerler yaptık. Bak depremde İkitelli'deki binalarımızda hamdolsun en ufak bir şey olmadı" diyorum. Dinletemiyorum. Ama bunu başarmaya mecburuz."
Milliyet - Can Dündar

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 25 Aralık 2004 tarihinde Ankara'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Ali Cengizkan, Can Çinici, Abdi Güzer, Tansel Korkmaz, İlhan Tekeli


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz