reklam

20 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

MVRDV Madrid’de


Fotoğraflar: Rob 't Hart

Önce Japonya’da müze, şimdi de İspanya’da apartmanlar. MVRDV’nin Madrid’deki çarpıcı konut projesi, tamamlanmak üzere olduğu şu günlerde Rob’t Hart fotoğrafları ile tanıtıldı.

İspanya’nın şimdilerde yüksek binalarla karşı karşıya olması ve önümüzdeki 20 yıl içinde Barcelona’da 400.000 konuta daha ihtiyaç duyulacağı tezi bu senenin başında tartışmalara neden olmuştu. Artan bu konut ihtiyacıyla Madrid halen sürekli kırsal kesime doğru yayılıp genişlemeye devam ediyor. Diğer taraftan Amsterdam’a göre konut edinmenin daha pahalı ve ortalama gelirin ise daha düşük olması ile Madrid’in satış pazarı baskı altında. Ekonomik baskının yanında, Madrid’in genişlemesinin birbirinden ayırt edilemeyen sarı-gri konutlardan pek de ileri gidememesi de işin estetik boyutu.

Halkın konut satın alabilmek için senelerce beklemek zorunda kaldığı bu koşullarda Madrid’in konut yapımı ve inşaat sektöründe etkili bir rol oynayan EMV del Ayuntamiento de Madrid (Belediye Konut Otoritesi) İspanyol mimarisinin niteliğiyle ilgili tartışmalarda ilerleme kaydedebilme kaygısına düştü. Bu nedenle bir konut projesi yapmak üzere hangi yabancı mimarları davet edebileceklerine dair bazı İspanyol mimarlara danıştı. Blanca Lleó’nun da tavsiyesiyle Wiel Arets ve David Chipperfield ile yapılan toplantı sonucu MVRDV sonucuna ulaşıldı.

Tasarımı üstlenen MVRDV, farklı yükseklik, biçim, malzeme ve renk özellikleriyle çevre yapılarla farkedilebilir biçimde tezat oluşturabilen ve böylece göze çarpan bir yapı tasarladı. Hollanda’nın aksine, İspanya’da kentsel tasarımcılar tasarladıkları alandaki tek bir binanın görünüşünde geçerli bir söz hakkına sahip olmadığı için kentsel tasarımlar yapının önünde bir engel teşkil etmedi. Bu sayede yapı Madrid’de yükselme şansına sahip oldu. Blanca Lleó projede 21 katın ve 156 apartman dairesinin inşaatında yerel mimar olarak yer aldı.

Kompleks her biri farklı konut planı kombinasyonuna sahip olan 9 bloktan oluşuyor. Bloklar içindeki bu farklılık cephe mafsallarıyla, malzeme kullanımıyla ve renklerle yapının dışında da kendini belli ediyor. Dokuz bloktan üçü taş, üçü beton ve kalan üçü ise kiremit kaplı cephelere sahip. Cephelerdeki turuncu vurgu ise sirkülasyon alanlarını işaret ediyor. Onikinci kattaki 550 metrekare halk terası ise kullanıcılara alçak ve turuncu oturma birimleri ile rüzgardan korunan bir mekan sunuyor. Çevresindeki yapılar üzerinde yükselen heykelsi formuyla bölgeye çarpıcı bir işaret koyan yapının Madrid için iyi bir reklam rolü oynayacağını söyleyen MVRDV’den Jacob van Rjts’in bunu söylerken gurur duyduğundan hiç şüphe yok.
ArchiNed - Çeviren: Zeynep Çiğdem Çınar - Arkitera

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 25 Aralık 2004 tarihinde Ankara'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Ali Cengizkan, Can Çinici, Abdi Güzer, Tansel Korkmaz, İlhan Tekeli


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz