reklam

27 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yüzyılın depremi tsunami ile vurdu

Hint Okyanusu’nda meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem, dev tsunamiler meydana gelmesine yol açtı.

Tsunamiler Sri Lanka, Hindistan, Bangladeş, Tayland, Malezya ve Endonezya’da 10 binden fazla kişinin ölümüne, on binlerce evin yıkılmasına sebep oldu. Sahillerdeki birçok yerleşim bölgesi sular altında kaldı. Depremde, Andaman fay hattında bin kilometrelik bir kırık oluştu.

Dün gece 02.59’da son yüz yılın beşinci, son kırk yılın ise en büyük depremi meydana geldi. Uzmanlar, 8,9 büyüklüğündeki depremin 40 tane 7,9 büyüklüğündeki depreme eşdeğer olduğunu belirtiyor. Deprem sebebiyle meydana gelen 10 metrelik tsunami dalgaları Sri Lanka ve Hindistan kıyılarından Tayland’ın turistik Phuket adasına ilerleyerek Endonezya’yı vurdu. Sahile ulaşması 15-20 dakikayı bulan dev dalgaların yol açtığı ölü sayısının ABD’dekine benzer bir uyarı sistemi olması halinde daha da az olacağı ifade ediliyor. Tsunamiden en fazla zarar gören bölgenin Sri Lanka’nın turistik güney ve doğu bölgesi olduğu kaydedildi. Yaklaşan yılbaşı nedeniyle bölgede birçok ülkeden çok sayıda turist bulunuyordu. Dev dalgalardan etkilenen Tayland’ın Maldiv Adaları’nda ise hükümet sözcüsü Ahmed Şahid, depremin büyük hasara yol açtığını söyledi. Adanın deniz seviyesinden sadece bir metre yükseklikte olduğunu hatırlatan Şahid, dalgaların su baskınına neden olduğunu kaydetti. 84 bin nüfuslu Maldiv Adaları’nın başkenti Male’nin üçte ikisi sular altında kaldı.

Deprem ve tsunami sebebiyle Sri Lanka’da 3 bin, Endonezya’nın Sumatra adasında bin 902, Hindistan’da bin 900 kişi hayatını kaybetti. Diğer ülke ve bölgelerle birlikte ölü sayısı 10 bini aşarken, çoğunluğu deprem sırasında denizde bulunan gemilerdeki insanlar olmak üzere, binlerce kişinin de kayıp olduğu kaydedildi. Tsunami sonucu hayatını kaybedenler arasında çok sayıda turist de bulunuyor.

ABD'nin Colorado eyaletindeki Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Güney Asya'yı vuran depremin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 8,9 olduğunu ve Andaman fay hattının yaklaşık bin kilometrelik bölümünün kırıldığını açıkladı. Kırılmanın bölgede uzun süre artçı şoklar meydana getirebileceği ifade edildi.

Tsunami dalgaları Doğu Afrika kıyılarına kadar ulaştı. Somali'nin bazı bölgelerinde okyanus suyu, kıyıdan üç kilometre içerilere kadar girdi. Suların yükselmesi nedeniyle ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, jeofizikçi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremin oluşum mekanizmasının düşey hareketle bir blokun diğer blokun üzerine binmesi şeklinde olduğunu söyledi. Gündoğdu'ya göre bu yüzden merkez üssü deniz olan depremde tsunami denilen dev deniz dalgaları meydana geldi ve ölümlere de dalgalar sebep oldu. 17 Ağustos Gölcük depreminin mekanizması ise bundan farklıydı ve o yüzden tsunami oluşmadı. Depremin en yakın karaya uzaklığının 250 kilometre olduğunu hatırlatan Oğuz Gündoğdu, "Burada ortaya çıkan dalgaların karaya ulaşması en erken 15 ile 20 dakikalık bir zaman alır. Tsunami alarm sistemi olsaydı ölü sayısı bu kadar olmazdı." diye konuştu. Gündoğdu, "Sürpriz bir deprem oldu." diye konuştu. Marmara Denizi merkezli bir depremde de büyüklüğüne göre bir tsunami oluşacağı öngörüsünde bulunan Gündoğdu, "Dalgalar körfezlerde etkisini gösterir. Çok sayıda körfezde denize sıfır evler ve villalar dolu. Bu yüzden bizde tsunami küçük bile olsa hasarı ve etkisi büyük olur." dedi.

17 Ağustos'tan sonra Türkiye coğrafyasında meydana gelen depremlerde açığa çıkan enerjiye bakarak depremselliğin arttığının net şekilde görüldüğünü belirten Gündoğdu, yapılacak tek işin önlem almak olduğunu kaydetti. 8,9 büyüklüğündeki depremin 40 tane 7,9 büyüklüğündeki depreme eşdeğer olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Bin kilometrelik fay hattını matematiksel kalıplara dökerek hesaplıyorlar. Bu gerçekten bin kilometre değildir. Dünyada şimdiye kadar bilinen bin kilometrelik bir fay kırığı yok." diye konuştu.

Öte yandan Avrupa Birliği Asya kıtasının güneyinde meydana gelen depremde zarar görenler için 3 milyon Euro miktarında yardımda bulunacağını duyurdu.

Son yüz yılın 5. büyük depremi
Güney Asya'da meydana gelen deprem, 8,9 büyüklüğüyle son 100 yılın 5. büyük depremi. Diğer 4 büyük deprem ise şunlar: 22 Mayıs 1960 - Şili, 9,5 büyüklüğünde. 5 bin kişi öldü, 2 milyon kişi evsiz kaldı. 28 Mart 1964 - Alaska. 9,2 büyüklüğünde. 125 kişi hayatını kaybetti, 311 milyon dolarlık hasar meydana geldi. 9 Mart 1957 - Alaska, Andreanof Adası. 9,1 büyüklüğünde. 15 metrelik tsunami dalgaları oluştu. 4 Kasım 1952 - Rusya ve Havai adaları. 9,0 büyüklüğünde. Ölen ya da yaralanan olmadı.

Tsunami: Sismik kökenli deniz dalgası
Güney Asya'daki birçok ülkeyi vuran depremin yol açtığı 'tsunami', deniz dibinde meydana gelen depremlerle oluşan dev dalgalara verilen isim. Okyanus kütlesinde oluşan sismik bir şoktan doğan tsunami dalgaları, yüzlerce metre yüksekliğe ulaşabiliyor ve deniz kıyısındaki topraklarda bulunan kişilere ve yapılara ölümcül ve yıkıcı etki yapıyor. Nikaragua kıyılarını 1992'de vuran tsunami dalgaları, 13 bin kişiyi evsiz bırakmış, bundan iki ay sonra ise Endonezya'nın Bali Adası’nı vuran tsunami binlerce insanın canına mal olmuştu. Papua Yeni Gine'de 1998'de meydana gelen tsunami ise 2 bin 313 kişinin ölümüne neden olmuştu.
Zaman

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi Yarışmalar & Ödüller forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz