reklam

27 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

TAV dünya markası

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali«ni başarıyla işleten Tepe Akfen Venture (TAV), kazandığı Kahire Havalimanı ihalesi ile bir dünya markası haline geldi. Uluslararası arenada inşaatçı ve işletmeci olarak dünya devleri arasına giren TAV, yeni projelerle büyüyor.

Kahire Havalimanı Yeni Dış ve İç Hatlar Terminali ihalesinde dünya devlerini Mısırlı ortağıyla geride bırakan TAV, projenin geliştirilmesi için görüşmelerini sürdürüyor. Projesi 1990«ların başında hazırlanan terminale, Mısırlı havacılık otoritesi üç A380 körüğü eklemek istiyor. Gelecekteki yolcu artışını karşılamak üzere 555 yolcu kapasiteli A380’in terminale yanaşabilmesi için körük ve bagaj bölümlerinde bazı değişikliklere gidilecek. Çalışmalar tamamlandıktan temel mayıs ayında atılacak.

Kahire«ye nefes aldıracak projede, Mısır’a gelen yolcunun yarısına ev sahipliği yapacak terminalin inşaatı 30 ayda tamamlanacak. Havalimanında hizmet kalitesinin artırılması için Mısır hükümeti, terminallerin işletmesini yabancı şirketlere devrediyor. Kahire’nin işletmesi Antalya’da Bayındır Grubu ile ortak olan Alman Fraport, diğer havalimanları da Fransız Aeroports de Paris şirketine verildi. Yıllık kapasitesi 14 milyon yolcu olan yeni terminal, toplam 170 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 23 yolcu köprüsü, 58 asansör, 48 yürüyen merdiven ve 46 yürüyen banda sahip terminalin yanı sıra TAV, 550 bin metrekare apron inşaatı yapacak.

Fransız Aeroport de Paris, Vinci, Alman Hochtief, Fraport, Kanadalı SNC Lavalin gibi hem inşaatçı, hem de işletmeci devlerin arasına girdiklerini söyleyen TAV Murahhas Azası Sani Şener, Kiev’de ön anlaşma, Tunus, Hindistan«da Yeni Delhi ve Bombay Havalimanları için de yeterlilik alarak kısa listeye kaldıklarını açıkladı. Libya«da ise TAV Tripoli ve Bingazi için görüşmelerini sürdürüyor.

İstanbul«un bir okul olduğuna dikkat çeken Şener, «Burada 2 bin 200 personelimiz var. Öğrendiklerimizi, oluşturduğumuz sinerjiyi, yerli ortaklarımızla dünyanın farklı yerlerine yayıyoruz. Gittiğimiz yerlerde konularının en iyisi, çok farklı milletlerden insanlarla çalışıyoruz« diyor. TAV’ın uluslararası projelerinde aralarında Almandan Hintliye 40’a yakın ulustan çalışan görev yapıyor.

İşte dev projeler
Dubai Emirates Havayolları«nın iki katlı A380 uçaklarının bakım hangarı çatı inşaat ihalesini alan TAV, çalışmalarını sürdürüyor. İlk hangarın 450 ton ağırlığındaki ana kirişinin kaldırma işlemini tamamlayan konsorsiyum, inşaatı hazirana yetiştirmeyi hedefliyor.

Tahran İran«da Tahran«ın yeni havalimanı İmam Humeyni için TAV, parlamentodan çıkacak sonucu bekliyor. 2 hafta içinde toplanacak parlamento, kararını açıklayacak. Projenin onaylanması durumunda TAV, havalimanı işletmesinin yanı sıra yeni bir terminal inşa edecek.

KİEV TAV, Ukrayna«da seçimlerin tamamlanmasından sonra Kiev Borispol Havalimanı’nın modernizasyon ve işletmesi için hükümetle masaya oturacak. Yapılan ön anlaşmaya göre TAV, yap-işlet-devret modeli ile 45 bin metrekarelik iç ve dış hatlar terminalini inşa edecek.

Ankara Esenboğa Türkiye«de ilk defa iç ve dış hatlar birlikte verilen havalimanı için çalışmalar hızla sürüyor. Başbakan Erdoğan«ın yapım süresini 24 aya indirdiği inşaatın tamamlanmasıyla Ankara, modern bir uluslararası kapıya sahip olacak.

Özelleştirme sürecek
Türkiye«de hızla gelişen yap-işlet-devret ve özelleştirme çalışmaları havalimanı konusunda yüksek başarıya ulaştı. İlk örnek Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali«ydi. Bunu İstanbul Atatürk Havalimanı izledi. Halen ihaleleri tamamlanan Antalya İkinci Dış Hatlar, Dalaman ve İzmir Adnan Menderes«te çalışmalar sürüyor. Hükümet kanadının ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bu konuda kararlılığını sürdürmesi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) havalimanı işletmeciliğini özel sektöre devretme çalışmaları, sektöre olan ilgiyi artırıyor.

Gözler, Türkiye’nin en büyük kapısı olan Atatürk Havalimanı’nda TAV«ın 1 Temmuz 2005«te bitecek sözleşmesinde. Halen DHMİ«nin teknik ekibi, devir-teslim işlemleri için çalışmalarını sürdürüyor. Yerli-yabancı birçok grubun iddialı hazırlandığı ihale oldukça çetin geçeceğinin sinyallerini şimdiden veriyor. İhaleyi hangi grup alırsa alsın, çalışmaların sözleşmenin bitiş tarihinden çok önce sonuçlandırılması gerekiyor. Sürecin aksaması durumunda İstanbul’un tam yaz trafiğinin maksimuma ulaştığı anda yaşayacağı zorluklar turizme ciddi darbe vuracak.
Hürriyet - Uğur Cebeci

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri ürünleri, moda, sahne dekoru tasarımcıları ve grafikerler tasarım dünyasındaki sorunlarını ve görüşlerini Tasarımcılar forumunda dile getirebilirler.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz