reklam

29 Aralık 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Ambarlı halkı heyelan tehdidi altındaki evlerini terk etmiyor

İstanbul’da deprem riskini en fazla hisseden yerlerden birisi olan Avcılar ilçesi, bir süredir heyelan tehlikesi yaşıyor.

Ambarlı’da bir ay önce başlayan kaymalar sonucu, yetkililer birçok apartmanın boşaltılmasına karar verdi. Ancak tahliye için verilen süre dolmuş olmasına rağmen, halk tehdit altındaki binaları boşaltmadı. Bina sahipleri, evleri boşaltmamalarını AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da aynı mahallede oturuyor olmasına bağlıyor ve “İktidar partisinin il başkanı evinde oturmaya devam ediyorsa, tehlike söylendiği kadar ciddi değil.” gerekçesine sığınıyor. Evinin hem plan hem de projeye uygun olduğunu ve depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini belirten Müezzinoğlu ise kurallara uymayan vatandaşların kendisini kamuflaj aracı olarak kullanmasına kızgın. Yetkililer, tahliye için tanınan sürenin dolmasına rağmen evler boşaltılmadığı için her an Konya’daki Zümrüt Apartmanı faciasına benzer bir felaketin bütün mahallede yaşanması ihtimalinin tedirginliğini yaşıyor.

Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Avcılar Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası uzmanlarından oluşan komisyonun heyelanla ilgili hazırladığı son gözlem raporunda, bölgenin eski bir heyelan topoğrafyasında bulunduğu, Mayıs 2004 tarihinden bu yana da zemin hareketlerinin aktivite kazandığı tespit edildi. Ambarlı bölgesinde etkili olan heyelan, yaklaşık 85 dönümlük bir alanda, 58 apartman ile 570 daireyi etkiledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bunun üzerine bölgeye ilişkin bir zemin etüt çalışması başlattı. İncelemenin sonunda hazırlanacak nihai rapora göre hareket edilecek. Zemin etüdü sonunda hangi binaların kesin yıkılması gerektiği, hangilerinin istinat duvarı veya fore kazığı çakılması gibi önlemlerle sağlamlaştırılabileceği kesinleşecek. Ancak bu süre zarfında çökme tehdidi devam ettiği için bazı binaların geçici olarak tahliye edilmesi gerekiyor. İncelemenin sonunda heyelan bölgesindeki bütün binaların yıkılması gerektiği gibi bir sonuç çıkması halinde, bölge afet bölgesi ilan edilerek binalar tamamen yıkılacak.

17 Ağustos depreminden en çok etkilenen yerlerden birisi olan Avcılar, bu kez heyelan nedeniyle hareketli günler yaşıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in bile mahalleyi ziyaret etmesine sebep olan Ambarlı semtindeki kaymalar sonrası AK Parti İl Başkanı Müezzinoğlu’nun villasının hemen yanındaki Kısmet Apartmanı’nda önemli büyüklükte çatlaklar oluştu. Kısmet Apartmanı bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa sürede yıkıldı. Müezzinoğlu’nun villasının diğer tarafındaki bir başka apartman da bizzat sahibi tarafından yıkıldı. Müezzinoğlu’nun villası, teknik raporda ‘derhal boşaltılmalı’ denilen birinci bölgede yer alıyor. Kendisine tahliye için tebligat gelmediğini belirten AK Parti İl Başkanı, kısa vadede evini boşaltma planı olmadığını açıkladı. Tahliye kararı verilen diğer 17 villanın sahibi de Müezzinoğlu’nun evini boşaltmamasından cesaret alıp evlerinde oturmaya devam ediyor. Tahliye konusunda ayrımcılık yapıldığını öne süren mahalle sakinleri, “Sayın Başkan’ın evi de birinci bölgede yer aldığı halde neden tebligat gönderilmedi?” diye soruyor. İl Başkanı’nın varlığını kendileri için adeta bir teminat olarak gören mahalle sakinleri, Müezzinoğlu’nun soruna sahip çıkmasını bekliyor.

13 yıldır aynı evde yaşayan Müezzinoğlu, bu bakış açısına tepki gösteriyor. “Ben burada AK Parti il başkanı olarak değil, doktor Mehmet Müezzinoğlu olarak oturuyorum.” diyen Müezzinoğlu, “Ben de onlardan farklı değilim. Daha önce yapılan teknik raporlara göre burada iki kattan fazla yapılaşma olamaz. Benim evim iki katlı, planlara ve projelere uygun. Kaçak değil. Ayrıca depreme dayanıklı. Ancak çevreye bakarsanız yedi sekiz katlı binalarla dolu. Bunlar yapılırken de bana mı bakıldı?” şeklinde tepki gösteriyor. Evinin bulunduğu mahallede bir heyelan olduğunu kabul eden Müezzinoğlu, evinin yapısı nedeniyle şimdilik güven içerisinde oturduklarını; ancak uzun vadede taşınmayı planladıklarını dile getiriyor.
Zaman - Ahmet Dönmez

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri ürünleri, moda, sahne dekoru tasarımcıları ve grafikerler tasarım dünyasındaki sorunlarını ve görüşlerini Tasarımcılar forumunda dile getirebilirler.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz