reklam

29 Aralık 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Bölgenin şekli değişti

Doğu ve Güney Asya'da onbinlerce kişinin ölümüne ve kaybolmasına yol açan 8.9 şiddetindeki deprem, Hint Okyanusu'nda bulunan adaları yerinden oynatarak haritanın değişmesine neden oldu. Tüm Yeryüzü'nde sarsıntı yaratmış olabileceği söylenen depremin merkez üssü yakınındaki Sumatra civarındaki adaların yerinden 20 metre kadar güneybatı yönüne kaymış olduğunu bildiren Amerikan Jeoloji Enstitüsü uzmanı Ken Hudnut, "Bu önemli bir kayma, deprem haritayı değiştirdi" dedi. ABD'li uzman Hudnut,

Sumatra'nın Endonezya toprağının kuzeybatı noktasının da 36 metre güneybatıya kaymış olabileceğini ifade ederek, ayrıca depreme neden olan iki plakanın çarpışmasıyla ortaya çıkan enerjinin ekseni üzerindeki tüm Yeryüzü'nü sallamış olabileceğini söyledi.

Depremde Hint plakasının Birman plakasının altına girdiğini kaydeden ABD'nin Colorado Eyaleti'nin Goulden kentinde kurulu Amerikan Ulusal Deprem Araştırmaları Merkezi'nden Stuart Sipkin de Sumatra açıklarındaki adaların dikey biçimde yer değiştirdiğini, kara parçasının denizden yanal şekilde daha fazla yükseldiğini kaydetti.

Depremin ardından etkili olan tsunami nedeniyle hayatını kaybedenleri sayısı 46 bini aştı. Bu sayının sayısının 50 bini aşmasından kaygı duyuluyor. Endonezya'da can kaybının 21 bini aştığı belirtilirken, Hindistan'ın güneyindeki Sri Lanka'nın Ulusal Afet Yönetim Merkezi de ülkede kesinleşmiş ölü sayısının 18 bin 706'ya ulaştığını duyurdu. Sri Lanka'da 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığı, bunun toplam nüfusun yüzde 7,5'ine denk geldiği belirtiliyor.

Endonezyalı yetkililer, ölü sayısının kendi ülkelerinde 25 bini bulabileceğini açıkladılar. Afet bölgesinde inceleme yaptıktan sonra konuşan Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, "Tam ölü sayısını henüz bilemiyoruz, ancak 21 bin ile 25 bin arasında olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sri Lanka hükümet yetkililerine göre de şimdiye kadar 18 bin 706 sayısının belirlendiği ülkede, okyanus dalgalarının alıp götürdüğü binlerce kişi henüz hesaplanmadığı için rakam 20 bine çıkabilir. Sri Lanka hükümet yetkilileri, kıyı bölgelerindeki temizlik ve onarım çalışmalarının yıllarca sürebileceğini kaydettiler.

Tayland'da da yetkililer, henüz 918 ölünün açıklandığı bu ülkede ölü sayısının 2 bini geçebileceğini belirttiler.

Hindistan'da belirlenen ölü sayısının 4 bin dolayında olması, Batı Afrika ülkelerinden Somali'de ölü sayısının yüzlerce tahmin edilmesi nedeniyle, toplam can kaybının 50 binin üzerinde olmasından kaygı duyuluyor.

Deprem ve tsunami nedeniyle yaşanan felaketten sonra hızla çürüyen cesetler nedeniyle bölgede salgın hastalık tehlikesi baş gösterdi. Ölü sayısının fazla olduğu Endonezya, Sri Lanka, Tayland, Hindistan başta olmak üzere tüm ülkelerde kimlik tespiti yapılan cesetler toplu mezarlara gömülüyor. Hindistan'ın güney kıyılarında gök yüzünün akbabalarla kaplandığı, bu nedenle de ceset arama çalışmalarına aralıksız devam edildiği bildirildi.
Tsunami'nin üzerinden saatler geçmesine rağmen okyanus dalgaları kıyılara ceset sürüklemeye devam ediyor.
Özellikle felaketten etkilenen adalarda su sıkıntısı başgösterdi. Sri Lankalı yetkililer, temiz su bulmanın en önemli sorun olduğunu belirterek, klor tableti ile temiz içme suyuna gereksinimleri bulunduğunu belirterek dost ülkelerden su kuyularının temizlenmesi için techizat göndermelerini istedi.
Endonezya'daki batılı gazeteciler de tsunaminin yerle bir ettiği Banda Aceh kentini, çürümekte olan cesetlerin neden olduğu ağır bir koku doldurduğunu, hastane morglarında yer kalmadığı için secetlerin topluca gömüldüğünü bildirdi.
Birgün

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz