reklam

22 Şubat 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Turizm potansiyeli ile göz kamaştıran tarihi kent: Beypazarı

Hititlere kadar uzanan yaklaşık 3 bin yıllık tarihi, geleneksel mimarinin en güzel örneklerinden olan evleri, doğal güzellikleri, yöresel yemekleri ve el sanatlarıyla bilinen Beypazarı, barındırdığı turizm potansiyeliyle dikkat çekiyor.

Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çeken Beypazarı, zengin kültürel birikiminin yanı sıra İnözü vadisi, Eğriova ve Benli yaylaları gibi doğal güzellikleriyle de turizmin gözde mekanlarından biri olmaya aday. İpek Yolu üzerindeki önemli ticari ve kültürel merkezlerden biri olarak tarihteki yerini alan kent, son yıllarda ise sahip olduğu turizm potansiyeliyle cazibe merkezi oldu.

Tarihi evlerin korunması için UNESCO’ya başvuruldu
Beypazarı’nın tanıtımında en büyük katkıya sahip olan tarihi evler, neredeyse ilçe ile özdeşleşmiş durumda. Genellikle üç katlı olan Beypazarı evlerinde binanın dış yüzünü örten ahşap pervazlar, harç sıva ile sıvanmıştır. Bu sıvaya ‘şamdolma’ denir. Zemin katlar taş, üst katlar ise ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi ile yapılmıştır. Evlerin planı, yerel özelliklerle yoğrulmuş geleneksel Türk evi planını yansıtır. Üst katlar asıl yaşama katlarıdır. Çardak (sofa) etrafında yer alan odaların dışında tuvalet, mutfak gibi servis mekanları da bulunmaktadır. Tavan arasındaki mahallin çatıdan yükselerek çıkması yapıya farklı bir görünüm kazandırır. Yerel dilde buna ‘guşgana’ denir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Hepsi 3060 tane iki katlı evleri vardır. Duvarları kerpiçtendir. Yüzeyleri tahta ile kaplıdır.” diye bahsettiği tarihi evlerin sayısı bugün 3 bindir. Bu tarihi evlerin korunma altına alınması için UNESCO’ya başvuran belediye, ilçenin tarihi kentler listesine girmesi için çalışma başlattı. Tarihi evlerin yanı sıra Boğazkesen Kümbeti, Suluhan, Eski Hamam, Sultan Alaaddin Cami, Akşemseddin Cami, Kurşunlu Cami, Rüstem Paşa Hamamı, Gazi Gündüzalp Türbesi, Kara Davut Türbesi, Karaca Ahmet Türbesi görülmeye diğer tarihi mekanlardır.

Gümüş işlemeciliği son yıllarda altın çağını yaşıyor
El sanatları bakımından da oldukça zengin olan ilçe, gümüş işlemeciliğinde öne çıkmaktadır. Son yıllarda altın çağını yaşayan gümüş işlemeciliğinde ‘telkâri’ tekniği kullanılmaktadır. Telkari tekniğinde gümüş, eritilip tel haline getirildikten sonra haddeden geçirilerek inceltilir. Telkâri tekniğinde tel ne kadar ince olursa takının değeri de o kadar artar. Daha çok süs eşyası ve takı amaçlı üretim yapan gümüş ustaları, bu sanatı, usta—çırak ilişkisiyle yaşatmaya çalışıyor. Pazarlama ve turistik satım gücünün artması ise gümüş işlemeciliğini ilçe için önemli bir gelir kapısı haline getirdi. Gümüş takılar, ilçeyi ziyaret eden turistlerden yoğun ilgi görmektedir.

Doğal zenginlikleriyle de dikkat çeken Beypazarı’nda, İnözü Vadisi, Eğriova ve Benli yaylaları başta gelen mekanlardır. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Tekke Yaylası ile Dereli köyü civarında peri bacalarını andıran yapılar ilçenin diğer ilgi çekici yerleridir. Bütün bunların yanı sıra zengin mutfağı da Beypazarı'nı ‘ilgi çekici’ kılmaktadır.

Beypazarı’nın sahip olduğu turizm potansiyelini değerlendirmeye ve ilçeyi tanıtmaya çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ilçenin son yıllarda ziyaretçi akınına uğradığını söyledi. İlçenin kültür turizminde önemli yol kat ettiğine işaret eden Yavaş, “İyi bir tanıtım yapmamızla birlikte ilçemiz turistlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.’’ dedi. Yavaş, Beypazarı’nın tarihi evleri, konakları ve yöresel yemeklerinin yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini anlattı.
Zaman - İsa Yazar

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz