reklam

25 Nisan 2005 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dört parkurda üç imparatorluk

Dünyanın merkezi Sultanahmet'ten, binlerce yıllık bir zaman tüneline girmek ister misiniz?

'Milion Taşı'ndan başlayan birkaç saatlik yürüyüşle Firavun Tutlhmosis'in 3 bin 500 yıl önceki Mezopotamya seferi, 1700 yıl önce İmparator Konstantin'in İstanbul'u kurması, bir çağa son veren Fatih Sultan Mehmet'in 550 yıl önce İstanbul Üniversitesi'nin temelini atmasıyla yükselen anıtların arasında tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey elinize bir broşür almak ve belirli dört güzergâhtan birini seçmek.

Eminönü Belediyesi'nin bugün açılışını yapacağı, Murat Belge ve oğlu Can Belge'nin hazırladığı dört yürüyüş güzergâhıyla, dünyanın önemli tarihi kentlerinde olduğu gibi Tarihi Yarımada 1.5-3.5 saat arasında değişen sürede gezilebilecek. Haritadaki koridor, güzergâhtaki kırmızı tabelalarla takip edilirken, broşürden de yüzlerce tarihi eserin öyküsü öğrenilebilecek. Başlangıç olarak Çemberlitaş, Divanyolu, Sultanahmet ve Million Taşı'nın seçildiği yürüyüş güzergâhları, en önemli anıt yapıları ve en popüler noktalar göz önünde bulundurularak hazırlandı. Haritada Divanyolu parkuru kırmızı, Sultanahmet sarı, Çemberlitaş-Kapalıçarşı yeşil, Milion-Hidayet Camii maviyle gösterildi. Broşür ve bilgiler Turizm Danışma Ofisleri, tüm D&R noktaları, havalimanı, metro ve iskele danışma noktalarından ücretsiz alınacak.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, "Herkesi Roma'dan Bizans'a, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e 3 bin yıllık bir tarihi serüvene bekliyoruz" dedi.

Divanyolu parkuru
Roma imparatoru Büyük Konstantin'in (MS 4. yüzyıl) Çemberlitaş-Aksaray arasında inşa ettirdiği, Osmanlılar döneminde Divan-ı Hümayun'a gidişte vezirler ve askerlerce kullanıldığı için Divanyolu adını alan bu güzergâh, eskiden kentin ana caddesiydi. Bu parkurda yürüyüş süresi 1.5-3 saat. Kent dünyanın merkezi, bu noktadaki Million taşı da kentin merkeziydi. Million taşından başlayan bu koridorda Batı'da 'Hippie'istan' ile Doğu'da Nepal ve Katmandu arasında uzanan 'esrarengiz' yolun duraklarından 'Pudding Shop' hâlâ duruyor. Haziresinde Şeyh Bedreddin'den Sait Halim Paşa'ya kadar birçok ünlünün mezarının yer aldığı İkinci Mahmud Türbesi, belediye binasının içinde kalan Theodosios Sarnıcı (5. yüzyıl), şehrin kurucusu ve Hıristiyanlığı serbest bırakan İmparator Konstantin'in forum alanı Çemberlitaş'tan geçilip, onlarca eser gezildikten sonra 18. yüzyıl eserlerinden Çorlulu Ali Paşa Külliyesi'nde yorgunluk kahvesi veya nargile içilebilir.

Çemberlitaş-Kapalıçarşı parkuru
Bizans döneminde tepesinde Büyük Constantinus'un heykelinin durduğu 35 metrelik sütun olan Çemberlitaş'tan başlayan bu güzergâhın yürüyüş süresi 2.5-3 saat. Bu sütundan Kapalıçarşı'ya gitmeden önce padişahın atı üstünde camiye girişine yol veren rampalı Hünkar mahfili, 14 kubbesi, dörtgen olmayan iç avlusuyla 1755'te tamamlanan Nuruosmaniye Camii gezilebilir.
Ardından iki lokanta, 4 bin 399 dükkân, 2 bin 195 oda, 497 dolap, 12 hazine, bir camii, 10 mescid, bir hamam, 19 çeşme, sekiz kuyu, 24 han, bir mektep ve bir türbe barındıran 47 bin metrekare büyüklüğündeki Kapalıçarşı görülebilir.

Sultanahmet parkuru
Bu bölge, Byzas'ın kurduğu ilk Byzantian'ın, ardından kenti yeniden kuran Constantinus'un ve Osmanlı'nın saraylarını bu bölgede inşa etmesiyle siyasi merkez, Ayasofya ve Sultanahmet Ca-mii'yle manevi merkez, hipodrom ve Kapalıçarşı'yla sosyal merkez. Yürüyüş süresi iki-üç saat. 6. yüzyılın başında Iustinianus'un Tralles'ten matematikçi Anthemius ile Miletus'tan geometrici Isidorus'a yaptırdığı Ayasofya'da, bugün bile dünyada birkaç binanın aşabildiği yerden yüksekliği 55.60 metre ve çapı 31- 32 metre olan kubbe izlenebilir.
Yerebatan (Bazilika) Sarnıcı, Azize Euphemia Kilisesi (4. Yüzyıl), Hipodrom ve Alman Çeşmesi'nin ardından, Mısır'dan getirilen İÖ 1550'ye ait Firavun Tuthmosis'in Mezopotamya seferini anan İstanbul'un en eski yapısı Dikilitaş'a ulaşılabilir. 1204 Latin işgalinde harap edilen büyük saray ve Sultanahmet Camii de bu bölgede. 17. yüzyılda 1. Ahmet için yapılan caminin dört büyük fil ayağı üzerinde yükselen kubbesi ve İznik çinili duvarlarında, Osmanlı medeniyetinin doruk noktasına tanıklık edilebilir.

Milion-Hidayet Camii parkuru
Dünyanın merkezi sayılan Sultanahmet'teki Milion Taşı'ndan başlayarak Sirkeci'ye giden güzergâhın yürüyüş süresi 2-3.5 saat. 1484'te onarılıp Acem Ağa Mescidi'ne dönüşen Panayia Halkoprateia Kilisesi'nin ardından, tarihi Soğukçeşme Evleri ve Gülhane'ye ulaşılabilir. 1890'da tamamlanan Sirkeci Garı'nın Sepetçiler Kasrı'nı gezip, Eminönü'nde Hidayet Camii'nde mola vermek mümkün. Hâlâ yorulmayanlar Mısır Çarşısı'nda alışveriş yapabilir.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005 toplantılarının yedincisi
29 Nisan 2005 tarihinde İzmir Sanat Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Tamer Başbuğ, Emel Göksu, Nevzat Sayın, Hasan Topal


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz