reklam

İzoklinker Panel Sistemi Uygulama Esasları
Malzeme Dosyası > Cephe Sistemleri > Ürünler > Işıklar Tuğla

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Öncelikle binanın ısı hesaplarına göre istenen U(k) değeri ile birlikte, dış duvarda kullanılacak olan mevcut malzemelerin ısı iletkenlik ve buhar geçirgenlik değerleri de önemlidir. Ayrıca binaların bulunduğu iklim bölgesi ve binada öngörülen sıcaklık ile nem oranları dikkate alınarak duvar kesitinin ısı iletim katsayısı ile yoğuşma olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

İzoklinker Panel sistemini meydana getiren tüm malzemeler, sistemin bütününe ait çeşitli yaşlandırma ve çekme testleri yapılarak oluşturulmuştur. Isı yalıtımı, alt zemine yapışma, hava koşullarından etkilenme, tabakaların birbirlerine yapışmaları ve sistemin önerilen tüm malzemelerinin bir arada kullanılmaları broşür ve diğer tüm dokümanlardaki talimatlara uyularak sağlanacaktır.

Özellikle mevcut binalarda ve yeni binalarda da dikkate alınması gereken en önemli husus İzoklinker Panel sisteminin dış duvar için ilave bir katman ve kalınlığı gerektirmemesidir. Bundan dolayı çatı ile birleşme detayları, pencere denizlikleri, kapı ve pencere doğramaları ile birleşme detayları, yağmur iniş boruları, balkon ve teras çıkıntıları, su basman ile birleşme detayları ve dış cephede yer alan tüm detaylar ve özellikle çalışma iskelesinin dış cepheyle ilişkisi dikkate alınmalıdır.

Özellikle ısıtılmayan bodrumlarda ısı köprüsü oluşumunu önlemek için ısı yalıtım levhalarının, bodrum kat tavan döşemesinin alt yüzey hizasının 40cm altından başlayarak tespit edilmeleri gerekir. Isıtılan bodrumlarda bodrum kat ısı yalıtımı ile İzoklinker Panel sistemi su basman profili ilişkisi doğru detaylandırılmalıdır.
Yeni binalarda iç sıva ve diğer harçlı uygulamalar yapılmış ve iyice kurutulmuş olmalıdır. İzoklinker Panel sistemi +5 C'nin altında ve yağmurda kesinlikle uygulanmamalıdır.

Yüzey Hazılanması
İzoklinker Panel dış cephe ısı yalıtım sistemi, betonarme perde, kolon, kiriş, delikli tuğla, dolu tuğla, gaz beton,kaba sıva, sıva gibi rijit bir yüzeye sahip ve stabil yapılı tüm yüzeylerin üzerine uygulanabilir. Yüzeyden boya, yalıtım malzemesi artıkları, çapak ve harç kırıntıları, yağ, toz, iyi yapışmamış ve taşıyıcı olmayan sıva tabakaları vb. yapışmayı engelleyici kaplamalar kaldırılmalıdır. Daha büyük pürüzlü yüzeylerde bu kaplamaların kazınarak kaldırılmaları mümkün değilse bir tesviye sıvası ile düzeltilmelidir. Mevcut rutubetli duvar gövde ve yüzeyleri mutlaka kurutulmalıdır.

Subasman Profili Tespiti
Su basman profilinin tespit edileceği hat belirlenir. Yatayda düzdün şekilde yerleştirilen su basman profili duvar yüzeyindeki çıkıntı ve girintileri dengeleyerek tespit edilir. Su basman profilinin yatayda ve düşeyde düzgün tespit edilmesi, tüm sistemin sağlıklı uygulanmasında oldukça önemlidir.

- Yapıştırma harcı talimatlar doğrultusunda hazırlanır. Uygulamanın yapılacağı duvar yüzeyinde 2 cm’yi aşan pürüzler mevcutsa Styrofoam levhalarının arka yüzeylerinin kenarları boyunca 3-4 cm yüksekliğinde harç sürülür.
- Ayrıca ortadaki bölümde 6 adet ortalama 16 cm çapında harç noktaları konulur.
- Düzgün duvar yüzeyleri için 10 -12 mm dişli mala ile levha arka yüzeyine sürülür.

- Arka yüzeyine yapıştırma harcı sürülmüş Styrofoam levhaları duvara bastırılarak hafifçe kaydırılır. Böylece harç yüzeyinde oluşan zırh yırtılarak daha iyi yapışma sağlanır.
- Styrofoam levhaları alttaki su basman profiline oturtularak, yan yana ve aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir.
- Levhalar bir mastar yardımıyla bastırılıp sıkıştırılacak ve bir düzeltme mastarıyla sürekli olarak satıhın düzgün olup olmadığı kontrol edilecektir. Levha kenarları tamamen yapıştırılmış olmalıdır.

- Levhaların mastar ile bastırılarak sıkıştırılması esnasında, yanlardan taşan yapıştırma harcı bir sonraki levha yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmelidir. Aksi halde levhaların binileri birbirine oturmayacak ve aralarda boşluklar oluşacaktır. Bu şekilde kalan aralık ve boşluklar hiçbir şekilde harç vb. dolgu malzemeleri ile doldurulmalı, levhalar kaldırılarak yeniden yerleştirme yapılmalıdır.
- Aynı şekilde levhaların kesilmesi gereken yerlerde kesme işleminin hassas bir şekilde yapılması levha aralarında boşluk oluşmasını engelleyecektir.

- Styrofoam levhaları yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra başlamak üzere levha başına (1250x60 mm) 5 adet dübel gelecek şekilde, plastik çivili izolasyon dübelleri kullanarak arka duvar yüzeyine mekanik olarak tespit edilmelidir.

- Zeminin zayıf olduğu durumlarda, farklı veya daha fazla sayıda dübel kullanılması gerekebilir. Ancak bu dübeller ısı köprüsü oluşturmamalıdır. Kullanılacak tüm dübel tipleri levhaların yüzeyine tamamen oturmuş ve tam tespit edilmiş olmalıdır.

- Işıklar Kaplama tuğlaları doğrudan arkalarına yapıştırıcı harç sürülerek Styrofoam levha üzerindeki kanallara yerleştirilir. Düşey derzlerin 1cm genişliğinde bırakılması gereklidir.

- Yatay derzler kanallar arasında bırakılmış destek dişlerinden dolayı 1cm genişliğinde kalacaktır.

- Özel (geniş derz için ) derz dolgu harcı aplikasyon tabancası yardımı ile tuğlalar arasında kalan yatay ve düşey derzlere doldurulur.

- Derzlere, derz dolgusu ele yapışmayacak kadar kuruduktan sonra bir mala yardımıyla şekil verilir.

Isı Yalıtım Performansı
İzoklinker Panel sistemi, dış duvar yüzeylerinin dış yüzlerine tespit edilmek suretiyle , duvarlar, kolon, perde vb. yapı elemanları vasıtasıyla,bina tiplerine göre %50’lere varan ısı kayıplarını önlemek amacıyla geliştirilmiş ve tüm ısı köprülerini elimine eden bir dış cephe mantolama sistemidir.

İzoklinker Panel sistemi, duvar elemanlarının ısı iletkenlik ve buhar geçirgenlik direnç değerlerine ve farklı iklimsel verilere göre faklı kalınlıklarda Styrofoam levhaları içermekle birlikte, standart net Styrofoam levha kalınlığı (30 mm) Işıklar Kaplama tuğlası kalınlığı (25 mm) olmak üzere toplam İzoklinker Panel sistemi kalınlığı 45mm ve Ankara iklimsel verileri esas alınarak yapılan yoğuşma kontrolü (5 kesitte de yoğuşma yok) ve ısı geçirgenlik katsayısı (k değerleri) hesap sonuçları aşağıda farklı malzemelerden oluşan duvar kesitleri için verilmelidir.

İzoklinker Panel sistemi ile Isı Geçirme Katsayısı k:0.52 ile 0.77 W/m²K arasında değişen duvar kesit örnekleri :

A: 20mm iç sıva 150mm gazbeton ve 45mm İzoklinker 
Panel sistemi = 0.52W/m²K

B: 20mm iç sıva 100mm gazbeton ce 45mm İzoklinker 
Panel sistemi = 0.59 W/m²K

C: 20mm iç sıva 190mm delikli tuğla duvar ve 45mm İzoklinker P
anel sistemi = 0.61 W/m²K

D: 20mm iç sıva 135mmdelikli tuğla duvar ve 45mm İzoklinker 
Panel sistemi = 0.66 W/m²K

E: 20mm iç sıva 200mm delikli tuğla duvar ve 45mm İzoklinker 
Panel sistemi = 0.77 W/m²K

Ancak bu dübeller ısı köprüsü oluşturmamalıdır. Kullanılacak tüm dübel tipleri levhaların yüzeyine tamamen oturmuş ve tam tespit edilmiş olmalıdır.

Ankara iklimsel verileri dikkate alınarak oluşturulan duvar kesitlerinde ulaşılan k değerleri, Ocak 1995’te Almanya’da yayınlanmış olan yeni ısı yönetmeliğinde ve TS 825 standardı 1997 revizyonunda yer alan yıllık 100 kWh/m² enerji limitine göre ulaşılması gereken değerler baz alınarak hesaplanmıştır. Bu k değerleri, bina tiplerine ve toplam enerji ihtiyacı hesaplarına göre her projede ayrıca hesaplanması gerekmektedir.

Teknik bilgiler

İzoklinker Panel sistemi levha boyutları

1250x600 mm

Işıklar Kaplama Tuğlası boyutları

15x65x10 mm

Styrofoam levha kalınlığı

30mm

İzoklinker Panel Sistemi toplam kalınlığı

45mm

Isı Geçirgenlik direnci m²K/

1.00

Styrofoam levhaları teknik özellikleri: TS11989’a göre
- Isı Geçirgenlik Direnci:30mm için 1.00
- Isı İletkenlik değeri (10°C’de 90 gün sonraki değer) 0.030W/m²K
- Yangın Mukavemeti B1sınıfı (stutgart FMPA Enstitüsü)
- Yoğunluk minimum 28kg/m³
- Boyut kararlılığı (60C ve %90 bağılnem) %0
- Belirtilen basma yükü ve sıcaklık şartları altındaki de formasyon A1ve A2 sınıfı
- Basınç dayanımı (%10 de formasyonda minimum) (2sınıfı(250 kP))
- Difüzyonla uzun sürede su emme W0 sınıfı
- Tam daldırma ile uzun sürede su emme W11 sınıfı
- Donma çözülme dayanımı WF0
- Su buharı difüzyon direnci (µ) 100
- Lineer uzama katsayısı 0.07mm/mK
- Kapilarite Yoktur.

 

Cephe Sistemleri

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz