reklam

Haberler
Aralık 2003

Kitagawa Utamaro doğumunun 250. yılında Sanal Müze'de

Japon baskı sanatının en önemli temsilcilerinden Kitagawa Utamaro’yu doğumunun 250. yılında ağırlayarak, 2003 yılının Japonlar tarafından “Türk Yılı” ilan edilmesine özel bir sergi ile karşılık vermeyi amaçlıyor. Geleneksel Japon baskı sanatının en önemli temsilcilerinden olan sanatçının, katı kurallar içinde yaşayan ve “courtesan” olarak adlandırılan saraylı kadınların karmaşık duygusal kimliklerini yansıtan 60 yapıtından oluşan sergi 19. yüzyıl sonunda izlenimcileri etkileyen ukiyo-e ustalarından birini ülkemizde tanıtmayı amaçlıyor.

"İlginç bir paralellik 19. yüzyıl Avrupa’sında endüstrileşme ve kentleşme sonucu ortaya çıkan çalışan kadın kesimi ile Japonya’da yukarıda küçük bir kesiti yansıtılan 18. yüzyıldaki “çay seremonisi kültürü” ile bağlantılı olarak gelişen “çalışan kadınlar” toplulukları arasında kurulabilir. Özellikle Fransa’da “La Belle Epoque” olarak nitelendirilen 19. yüzyıl sonu dönem, yüzyıl önce üretilen bu ahşap baskılarda aradığı ruhu ve esin kaynaklarını bulmuştur. Toulouse Lautrec’in taşbaskılarında Japon ahşap baskılarının izleri - yaklaşım ve bakış açısı birliği açısından - rahatça sürülebilir.

Böylelikle 19. yüzyılın sonunda daha önceleri de olduğu gibi, Batı’nın Akılcılığına karşılık Sezgi’nin ülkesi olan Doğu, Utamaro’nun ve diğer Ukiyo-e ressamlarının baskıları aracılığı ile Batı sanatının yeni bir ivme kazanmasını nedenlemiştir."
Haşim Nur Gürel

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz