reklam

Haberler
Aralık 2003

Floransa’daki Osmanlı Görkemi sergileniyor

“Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi”, 23 Aralık 2003-21 Mart 2004 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverler ile buluşuyor.

Ünlü İtalyan ailesi Mediciler’in uzun yıllar boyunca topladığı Osmanlı kültürüne ait eserler “Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi” adlı sergi sanatseverlerle buluşuyor.

23 Aralık 2003-21 Mart 2004 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde yer alacak sergi, Akbank ve İtalyan Kültür Merkezi’nin sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

“Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi” adlı serginin açılışı nedeniyle Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısına Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, İtalya Başkonsolosu Mr. Luciano Pezzotti, İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Sylvio Marchetti katıldı.

Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Kültürel Varlıklar ve Aktiviteler Bakanı Mr. Giuliano Urbani ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı’nın yaptığı sergi, 21 Mart 2004 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Sergide, Floransa saraylarında Mediciler’den Savoy hanedanına uzanan bir tarih diliminde toplanmış, kullanılmış ve sergilenmiş olan 14-19. yüzyıllara ait 120 eser bulunuyor. Osmanlı ve Osmanlı etkisinin hüküm sürdüğü toprakların sanatını simgeleyen eserler arasında ünlü Osmanlı padişahlarının portreleri, Türk tiplemelerinin yer aldığı tablolar, Osmanlı kültür hazinesinin en önemli parçaları içinde yer alan halı ve kumaşlar, çiniler, savaş gereçleri, günlük yaşama ait eşyalar serginin önemli parçaları arasında yer alıyor.

Türkiye’de ilk kez sergilenen bu eserler Floransa’daki Galleria degli Uffizi, Palazzo Pitti, Museo Nazionale del Bargello, Museo degli Argenti, Galleria di Palazzo Mozzi-Bardini, Villa Cerreto Guidi ve Museo Storico della Caccia del Territorio koleksiyonlarından derlendi.
Küratörlüğünü Mario Scalini, Giovanna Damiani ve Nazan Ölçer yaptığı sergi kapsamında Sabancı Üniversitesi tarafından uzmanların katıldığı panel ve söyleşiler düzenlenecek.

Medici Koleksiyonları İstanbul'da
İtalya’nın yanı sıra çok sayıda ülkenin sanat yaşamına önemli katkısı olan Medici Ailesi, yaklaşık 400 yıl boyunca İtalya’nın ekonomi, siyaset ve kültür yaşamında önemli bir yere sahip. Avrupa’da 1340’tan sonra baş gösteren ekonomik bunalımla Floransa’nın seçkin aileleri arasında yer alan Mediciler, Giovanni di Bici de Medici’nin kumaş ve ipek üretimi, bankacılık faaliyetler ile güçlenip politik bir güce de sahip oldu. Dört Papa (X. Leo, Vll. Clemens, lV. Pius ve Xl. Leo) yetiştiren Medici ailesinin bazı üyeleri de evlilik yolu ile Avrupa’nın bazı kraliyet aileleri ile akraba oldular. Ekonomi ve politikadaki etkilerinin yanı sıra Medici ailesi sanata ve sanatçıya verdikleri değer ile yüzyıllardır ünlerini sürdürüyor.

Rönesans’ın beşiği Floransa’daki tüm sanat faaliyetlerini koruyan ve destekleyen Fra Angelico, Donatello, Alberti, Botticelli, Michelangelo ve Ficino gibi pek çok sanatçıyı himayeleri altına alan aile, bu sanatçıların ölümsüz eserler yaratmalarına destek verdi.

Medici ailesinin inşa ettirdiği görkemli kilise ve saraylar Floransa’yı, İtalya’nın en güzel kentine, adeta bir açıkhava müzesine dönüştürdü. Avrupa’nın en büyük kütüphanesi ve Platon adına bir akademinin kurulmasında da başrolü oynayan Mediciler, bugün dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan yapıların temellerini o yıllarda attı. Mediciler’in pek çok sanat eserini barındıran ve 1500’lü yılların sonunda yaptırılan Uffizi Sarayı, bugün dünya müzecilik tarihinde çok önemli bir yere sahip.

Mediciler’in oluşturduğu koleksiyonlar, sadece görsel sanatlar ile sınırlı değil; bilim ve doğa tarihine ait pek çok eser bugün Palazzo Vecchio’nun ‘Studiolo’ adı verilen bir bölümü ve Uffuzi Sarayı’nın ‘Tribune’ bölümünde ve daha sonra da ‘Sala delle carte Geografiche’de sergilendi.

Rönesans Çağı’nda hüküm süren tüm önemli aileler gibi kendi kültürleri dışındaki kültürlere de ilgi duyan Mediciler, bu alanda da çok önemli koleksiyonlara sahip. Akdeniz’in doğusunda yer alan ülkelerin sanat ve kültürleri, özellikle de o döneme damgasını vuran Osmanlı ve İslam dünyasına ait çok sayıda sanat eseri, ailenin koleksiyonlarının en önemli parçalarını oluşturuyor.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverler ile buluşan “Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi” Sergisi, Medici ailesinin koleksiyonlarındaki çok özel parçalardan oluşuyor.

Sergide yer alan bazı eserler

Sancak: Osmanlı, 17. yüzyılın 3. çeyreği
İpek ve altından yapılan ve 158x76 cm. büyüklüğündeki bu sancak, Floransa’daki Galleria di Palazzo Mozzi Bardini’nin koleksiyonunda yer alıyor. Kırmızı saten üzerine yeşil, mavi ve altın iplikle işlenmiş olan Türk sancağın geleneksel tarzın dışında olduğu belirtiliyor. Tümüyle tek bir sancağa ait olan parçaların yeniden bir araya getirilmesi ile son hali verilen sancağın estetik niteliğinin “mükemmel” olduğu ifade ediliyor.

Kayıtbay’ın portresi: Floransa (yaklaşık 1530-1605)
Galleria degli Uffizi’nin koleksiyonunda yer alan Memluk Sultanı Kayıtbay’ın portresinin Floransalı ressam, Cristofano dell’Altissimo tarafından orijinalinden kopyalandığı biliniyor. Orijinali kayıp olan portrenin ikonografik kaynağı bilinmiyor.

Sultan l. Beyazid’in portresi:
Uffizi’nin Gioviana koleksiyonun bir parçası olan bu tablo, Bronzino’nun öğrencisi olan Cristofano dell’Altissimo’nun 1562’de Floransa’ya dönmeden önce Como’da gerçekleştirdiği bir dizi portre arasında yer alıyor. Tablo, Paolo Giovio’nun Borgovico villasındaki önemli portrelerinden oluşan koleksiyonunun daha sonra kaybolan tablosundan kopyalanmış. Kopyanın Como’daki koleksiyonda yer alan eserlerden biri olduğu, Tobias Stimmer’in Elogia’nın 1575 baskısı için aynı eserin orijinalinden çalışıldığı gravür tarafından doğrulanıyor.

Madalyonlu Uşak halısı: Batı Anadolu, 17. yüzyıl
Uşak halı desenleri içinde en çok beğenilen madalyonlu halıların üretiminin 15. yüzyılda Osmanlı saray atölyelerinde başladığı biliniyor. Bezemesinin mükemmelliği, renk zenginliği ve boyutları ile bu türün ender örneklerden biri olarak tanınan halı, geç dönem ürünleri arasında gösteriliyor.

İznik Tabak: Osmanlı, İznik, 16. yüzyıl sonu, 17. yüzyıl başı
Museo Nazionale del Bargello’da sergilenen bu İznik tabağı, koleksiyona son yıllarda katılan en önemli Doğu eserlerinden biri. İznik atölyelerinde 16. yüzyıl sonlarında üretilmiş.

Pirinç şamdan: Orta Anadolu (Siirt) 13-14. yüzyıl
Şekil itibariyle İslam maden sanatının tipik bir örneği olan bu şamdan, Ermeni ya da Gürcü kaynaklı Hristiyan etkisinin yanı sıra Suriye öğeleri de taşıyor. Şamdanın yapım yerinin Güneydoğu Anadolu özellikle de Siirt olduğu sanılıyor. Bilhassa boyun, mum kaidesi ve burçların betimlendiği madalyonlarıyla bu şamdanın bir benzeri Washington’daki Freer Gallery of Art’da bulunuyor.

Zırh Gömlek: Osmanlı, Anadolu, 16. yüzyıl (1560 öncesi)
İnce demir örme, ipek ve ketenden yapılan bu zırh gömleğin, 1560’lı yıllarda Medici koleksiyonlarına dahil olduğu tahmin ediliyor. Saray envanterlerinde, koleksiyonlarda 5 ayrı gömlek olduğundan söz ediliyor. Bu örneğin Mediciler ile Osmanlı İmparatorluğu arasında süregelen ilişkiler çerçevesinde verilen diplomatik hediyeler arasında yer aldığı düşünülüyor.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz