reklam

Haberler
Aralık 2003

Türk modern heykel sanatının öncüsü

Kuzgun Acar'ın retrospektif sergisinin Nisan 2004'te açılması bekleniyor

İş Bankası'nın Kibele Sanat Galerisi yirmi sekiz yıl önce kaybettiğimiz Kuzgun Acar 'ın retrospektif sergisini hazırlıyor. Nisan 2004 içinde açılması planlanan sergi ile birlikte kapsamlı bir kitap yayımlanması için de çalışmalara başlandı.

Kuzgun Acar'ın adı, sanat tarihimizde dramatik bir olayla hatırlanıyor. Sanatçının Ankara'da Kızılay Meydanı'nda bulunan, Türkiye'nin ilk ''gökdelenleri'' arasında yer alan ve bir dönem kentin simgesi gibi görülen Emek İş Hanı'nın ön girişinin üzerine 1966 yılında yaptığı, büyük boyutlu metal ''Türkiye'' heykeli, 1974 yılında sökülmüştü. Önce bir hurdalığa atılan heykel daha sonra kaybolmuştu. Eşi Fersa Acar, Kuzgun Acar'ın olayı duyunca, üzüntü içinde, ''Bekliyordum zaten. Benim hiçbir yapıtımı bırakmayacaklar. Ama ismimi de sökemeyecekler'' dediğini belirtiyor.

Sanki hayat sanatçıyı doğrulamak istemiş gibi, heykel sökülürken sanatçının adının yazıldığı küçük plaket duvarda unutulmuştu. Sanatçının bazı önemli yapıtları da ''Türkiye'' heykelinin kaderini paylaştı. Bazı yapıtları ise son anda kurtuldu/kurtarıldı. O zamanki adıyla Metal-İş Gönen Tesisleri için yaptığı heykel de 1980 askeri darbesinden sonra sökülerek bir depoya kaldırılmış, çok sonra 1997 yılında sanatçının Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde açılacak sergisi nedeniyle hatırlanmış ve depodan çıkarılarak yerine asılmıştı.

1975 yılında Antalya'da düzenlenen Heykel Sempozyumu sırasında yaptığı, büyük boyutlu ''el'' heykeli de bir süre sonra depoya kaldırılmıştı. Bugün ise Antalya'nın girişinde güzel düzenlenmiş bir kavşakta, kente gelenleri karşılıyor.

1928 yılında İstanbul'da doğan ve 1953 yılında DGSA Heykel Bölümü'nde sanat eğitimini tamamlayan Kuzgun Acar Türk modern heykel sanatının öncü isimleri arasında yer alıyor.

1961 yılında, Türk heykel sanatına, yurtdışında bugüne kadar kazanılmış en büyük ödülü armağan eden ve Paris Uluslararası Genç Sanatçılar Bienali'nde birincilik ödülünü kazanan Kuzgun Acar, heykelin yanı sıra sinema ve tiyatroyla da ilgilenmişti.

Tiyatro dekorları da yaptı
1967-68 yıllarında politik sokak tiyatroları için masklar yapan sanatçı, 1974 yılında Mehmet Ulusoy 'un Paris'te kurduğu ''Özgürlük Tiyatrosu'' nda sahnelediği Brecht 'in Kafkas Tebeşir Dairesi oyununun da masklarını, çok özgün yorumlarla, savaştan kalma eski çelik ve lastik malzemeleri kullanarak hazırlamıştı.

Kuzgun Acar'ı 4 Şubat 1976 günü geçirdiği kaza sonucu kaybetmiştik. 1980'li yıllardaki askeri yönetim ve sonrasındaki yeni dönemde sanatçının yapıtları kaybolur ve dağılırken adı da hızla unutulmaya başlanmıştı.

Sergi için sanatçının çeşitli dönemlerde yaptığı heykelleri ve desenleri toplanıyor. Bu arada bazı büyük heykellerinin de yerlerinden sökülerek sergilenmesi planlanıyor. Tiyatro maskları da sergilenecek. Galeri yetkilileri sanatçının, özellikle ilk dönemlerinde yaptığı, Türkiye'nin ilk soyut ve hareketli heykel çalışmaları arasında yer alan yapıtlara ulaşmakta zorlandıklarını, herkesten bu konuda yardım beklediklerini belirtiyorlar. Kısa ömrünü, taşıdığı öncü ruhuna uygun olarak coşkular, heyecanlar, düşler, atılımlar, başarılar, hayal kırıklıkları içinde dalgalanmalarla yaşayan sanatçı, yine öncü ve yaratıcı olmanın sanki kaçınılmaz kaderini de yaşamış, bir süre unutulmuş, anımsanmamıştı. Kuzgun Acar Retrospektif Sergisi ve kitabının, sanatçının Türk sanatının ''adı silinemezleri'' arasında yerini almasına katkıda bulunması bekleniyor.
Cumhuriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz