reklam

Haberler
Ocak 2004

Mustafa Ata'nın 'mutfağından'

Mustafa Ata'nın Teşvikiye Sanat Galerisi'ndeki 'Suluboya ve Desenler' sergisi 15 Şubat'a, Nişantaşı'nın yeni sanat galerisi Artspace'teki sergi ise 14 Şubat'a kadar görülebilir.

Mustafa Ata aynı anda iki sergi birden açtı. Büyük boy yağlıboya resimleriyle tanıdığımız Ata'nın desenleri ilk kez izleyiciyle buluşuyor

Son günlerde İstanbul galerilerinde açılan 'desen' sergileri, ressam ile izleyicisini bir adım daha yakınlaştırıyor. Sözünü ettiğimiz sergilere bir de Mustafa Ata'nın Teşvikiye Sanat Galerisi'nde açılan 'Suluboya ve Desenler' sergisi eklendi. Bugüne kadar büyük boyutlu yağlıboya tablolarını görmeye alışık olduğumuz Ata, desenlerini ilk kez izleyiciyle paylaşıyor. Ressamın yağlıboya tablolarından oluşan bir başka sergi ise, Nişantaşı'nın yeni sanat galerisi Artspace'te sürüyor.

Desenlerinin 'özgürlük alanı' ve 'asıl yapmak istediği şeyin mutfağı' olduğunu vurgulayan Ata, "Bunlarda bir özgürlük, bir rahatlık var. Büyük işleri yaparken bu kadar özgür hissetmiyorsunuz kendinizi. Hani yemek yaparken ıslık çalarsınız ya onun gibi bir şey" sözleriyle çalışmalarının kendisi için önemini belirtiyor. Ressamın suluboya ve desenlerinden oluşan sergiyi ayrıcalıklı bir yere koymak mümkün. Çünkü kalın fırça darbeleri, geniş renk alanları ve sarmal figürleriyle tanıdığımız Ata'nın tuvallerininarkasındaki hareketin bitmek tükenmek bilmeyen dinamizmine bu sayede tanıklık edebiliyoruz. Bu arada tanık olduğumuz bir başka şey ise ressamın deniz tutkusu. Sorduğumuzda, "Doğar doğmaz annem beni denize atmış" sözleriyle doğruladığı bu tutku, Trabzon doğumlu ressamın tuvallerinde değil ama desenlerinde kendisini apaçık ortaya koyuyor.

Yaklaşık kırk yılını resme vermiş olan Ata'ya yağlıboya resimlerini düşünerek, zaman zaman 'tekrar kaygısı'na düşüp düşmediğini sorduğumuzda 'bir ideolojinin oluşması ile tekrarı karıştırmamak gerektiğini' anlatıyor: "Gerektiği zaman tekrarlayabilirim. Bu geçmeniz gereken bir settir. Birinci aşamada geçemeyebilirsiniz. Tekrar tekrar denersiniz. Dolayısıyla bunu tekrarlamak olarak almamak gerekir." Bu sözlerinden sonra Ata, desenlerini aslında bu nedenle 'ortaya çıkardığını' ekliyor.

Teşvikiye Sanat Galerisi'ndeki sergi 15 Şubat'a kadar sürecek.
Tel: 0212 241 04 58
Artspace Gallery'deki sergi 14 Şubat'a dek sürecek.
Tel: 0212 343 03 27
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz