reklam

Haberler
Şubat 2004

Koleksiyon ganimetleri

'Ara Güler Koleksiyonu Sebastiao Salgado' sergisinde yer alan 18 yeni fotoğraftan bir tanesi de fotoğrafçının 1985 yılında Mali'de dondurduğu bu kadraj.

Ara Güler'in koleksiyonundan derlenen Sebastiao Salgado fotoğrafları bugünden itibaren Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde. Sergi, ünlü fotoğrafçının mini bir retrospektifi niteliğinde

Ara Güler'in arşivinde bulunan Sebastiao Salgado fotoğrafları, bugünden itibaren 'Ara Güler Koleksiyonu Sebastiao Salgado' başlığı ile Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde. Sergi, daha önce açılan çeşitli usta fotoğrafçıların Ara Güler'e hediye ettiği eserlerinden oluşan 'Sevgili Dostum Ara'ya'nın devamı niteliğinde. Sergide, 'Sevgili Dostum Ara'ya'da yer alan 12 adet Salgado fotoğrafına ek olarak, fotoğrafçının 18 fotoğrafı daha bulunuyor.

'Ara Güler Koleksiyonu Sebastioa Salgado' sergisi, 'İşçiler', 'Toprak',
'Migrations, Humanity in Transition'ın (Göçler, Değişen İnsanlık) gibi anıtsal projeleriyle efsaneleşen MAGNUM Fotoğraf Ajansı'nın eski üyesi Brezilyalı fotoğrafçı Salgado'nun mini bir retrospektifi olarak da algılanabilir.

Salgado'nun mutsuz anı
Salgado'nun bazı fotoğrafları daha önce Pamukbank Fotoğraf Galerisi'nde sergilenmişti. Bugün açılan sergideki 12 fotoğrafı da daha önce aynı mekânda açılan 'Sevgili Dostum Araya' sergisinde görmüştük. Son yıllarda açılan Henri-Cartier Bresson, Elliot Erwitt, Nikos Economopoulos, Kent Klich, Ken Light, Antoine d'Agata, Paolo Pellegrin gibi ustaların sergileriyle Türkiye'de fotoğrafın çıtası oldukça yükseldi. Gönlümüz tıpkı diğer sergiler gibi kapsamlı bir Salgado sergisinden yana. Ustanın bir retrospektifinin en az 250 fotoğraftan oluştuğu düşünüldüğünde, şimdi açılan serginin onu anlamak için çok da yeterli olmadığı ortaya çıkıyor.

Salgado böyle bir sergi için ne kadar gönüllü bilinmez. Çünkü Türkiye'yle ilgili pek de hoş anıları yok. Yıllar önce, 'kendi istekleri dışında göç eden mazlumları' anlattığı 'Migrations, Humanity in Transition' projesi için yolu Türkiye'ye düştüğünde bir pazarcı Salgado'ya saldırmıştı. Ayrıca bu projeyi Türkiye'de sergilemek isteyen bir kurum, Kültür Bakanlığı'nın 'Kürtler bu projede evsiz gösteriliyor' uyarısı üzerine sergiyi getirmekten vazgeçmişti.

30 fotoğrafın sırrı
'Ara Güler'de 30 tane Salgado fotoğrafı ne arıyor?' sorusunun cevabı hayli ilginç. İşin doğrusunu Ara Güler'den dinlemekte fayda var: "Seneler önceydi. Paris'te, bir kahvede oturmuş, röportajcılık üzerine konuşurken birden bana dönüp şöyle dedi: 'Bir değiş tokuş yapalım. Ben sana on tane fotoğraf vereyim, sen de bana on tane fotoğraf ver.' Kaçırılmaz bir teklifti, derhal kabul ettim. Aradan zaman geçti. Belki altı ay belki daha çok, aramızda bu mevzu hiç açılmadı. Bir gün bu isteğini tekrarladı:
'Değiş tokuş yapalım.' Ben de 'O kadar çok istiyorsan, kitaplar sende var. Kitaba bakıp oradan seç. İstanbul'a dönünce hemen gönderirim' dedim.

Kitaptan on tane seçeceğini söylüyordu. Ancak bakmaya başlayınca tereddütler geçirdi. Ama birden bana dönüp 'On taneyle olmaz, daha çok seçmek istiyorum.' dedi. 'Kaç tane istiyorsan seç' dedim. '20' dedi. Bir müddet daha kitabı karıştırdıktan sonra ilave etti: 'Peki, 30'. Ve nihayet 30 fotoğrafımı seçti. Rahatlamıştı. Sonra birden ayağı kalktı ve beni aşağı kata indirdi. Orada kutular içinde baskıları vardı. 'Seç istediğini. Bu kutuların içinde bir sürü baskı var' dedi. Bu oldukça zor bir işti. Onun dünyasını fotoğraflardan bulmam gerekirdi. Hem de dünyanın muhtelif köşelerinden koparılmış gerçek parçalar ile."

'Ara Güler Koleksiyonu Sebastiao Salgado' sergisi 14 Mart'ta kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde.
Tel: 0212 252 47 00

'İşçiler'e Ara Güler'den sıkı destek
Ara Güler ile Salgado arasındaki bu sıra dışı dostluk sadece fotoğraf değişimiyle sınırlı değil. Salgado, dünya fotoğrafına bomba gibi düşen 'İşçiler' projesinin en önemli ayağını Ara Güler'in referansıyla gerçekleştirir. Ara Güler, Salgado proje üzerinde çalışırken ona Bangladeş'in Çitagong şehrindeki gemileri parçalayan işçileri fotoğraflamasını salık verir. Salgado da Güler'e 'Tarif et gideyim' der.
Ancak Güler, Bangladeş'in kaotik politik durumudan dolayı Salgado'nun başına bir şey gelmesinden korkar. Fakat kendi referanslarını kullanarak bir şekilde Salgado'nun Çitagong bölgesinde rahat rahat çalışmasını sağlar.
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz