reklam

Haberler
Şubat 2004

Arkhe Grup Sergisi “Dört” Açılıyor

Arkhe grubunun dört ressamı, dördüncü grup sergilerini, daha bireysel, kendi içlerinde daha fazla çeşitlenen ve tematik bağlam yerine ortak bir geçmişin, yani geride kalan üç serginin bağlamı üzerinden inşa edilmiş tuvallerle sunuyor.

Sayat Uşaklıgil, tuval içinde yanyana getirdiği farklı bakışlarla bir yer değiştirmece oyunu oynamakta. Söz gelimi, figürü farklı perspektiflerden gördüğü “Ay ve Kadın” isimli çalışmasında, insan bir tür koordinat gibi kullanılarak aslolanın bakan göz ile mekan arasındaki ilişki olduğu vurgulanmış. Sanatçı, temadan ziyade kavrama yöneldiği bu yeni resminde, eskiden vazgeçemediği yırtıcı hayvanlar yerine, yırtıcı bir kadraj anlayışına odaklanmakta.

Zeynep Akgün, aynı keskinlikte bir soyutlamayı ve kopuşu daha romantik bir yorumla sunmuş. Akgün’ün ziyaret ettiği gerçeklik, çıplaklığını satenle örtmeye çalışır gibi. Kategorik olarak “figüratif” resimler söz konusu. Ancak betimlenen, bire bir insan figürleri değil de, figürlerin ruhları ve onlara kucak açmış bir kayıp gerçeklik.

Erdal Kara’nın askerlik serüveni, çok özel bir portre çalışmasıyla bugüne yansıyor. Sanatçının bireye, özleme ve kopuşa dair bu resim dışındaki tuvalleri ise, büyük ölçüde mitoloji temalı: Çocuklarının bazılarını öldüren, bazılarını emzirip besleyen Anadolu ana tanrıçası Kibele, oğlunu kurban eden İbrahim, Zeus’un tahtına yönelik ironik bir çalışma ve çeşitli peyzajlar.

Ruhu figürden çok mekana layık gören Arkhe üyesi ise, Reyhan Hoş. Antik yapılar içinde bulduğu gizem, sadece et ile taş arasındaki yaman çelişkiyi değil, zaman ve mekan arasındaki özel bir tezatlık ilişkisini de fısıldamakta: Bir tür “şiddetli geçimsizlik” içindedir “yapı” ve “yapan”. Hırsı ve iddiası ile kendi bedeninden kat be kat daha gösterişli mekanlar yaratan insan, onların içinde eriyip gitmeyi de hak eder.

Arkhe’nin dördüncü grup sergisi, Beyoğlu Akademililer Sanat Mekezi’nde 12 Mart - 14 Nisan 2004 tarihleri arasında izlenebilir.

Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi
İstiklal Cad. Balo Sok. No: 37/1
Beyoğlu/ İstanbul
Tel: ( 0 212) 245 02 29

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz