reklam

Haberler
Şubat 2004

Deniz Bilgin'in Resimleri Karşı Sanat Galerisi'nde

1999'da yitirdiğimiz Deniz Bilgin'in resimleri 13 Şubat tarihinde Karşı Sanat Galerisi'nde açılacak retrospektif sergide ilk kez topluca bir araya geliyor. Sergide Bilgin'in yaklaşık 500 çalışması yer alıyor. Sergilenen çalışmalar arasında 1989-1999 arasında açılmış sergilerde yer almış guaj resimler, 1990'dan 1999'a kadar "Siyah Defter"e çizdiği desenler, 1980-1988 arasında gerçekleştirdiği batik resim çalışmaları, 1975-1980 yıllarında Londra ve Singapur'da yaptığı çalışmalar, 1975'ten ölümüne dek gerçekleştirdiği grafik işleri ve çeşitli dönemlerde yaptığı resimler ve desenler bulunuyor. Sergi 13 Mart
tarihine dek gezilebilecek.

Serginin açılışıyla birlikte Deniz Bilgin'in üretimini ve sanatçı kimliğini ele alan yazıları ve Bilgin'in tüm çalışmalarını bir araya getiren kitap da yayımlanmı. olacak. İhsan Bilgin'in editörlüğü ve Işıl Döneray'ın tasarımıyla gerçekleştirilen kitapta, sergide yer alan işlerinin yanı sıra, Necmi Zekâ'nın "Bir Tuhaf...", Orhan Koçak'ın "Anka'nın Bildiği", Meltem Ahıska'nın "Terkedilmi. 'Sen'" ba.lıklı yazıları ve Deniz Bilgin'in ayrıntılı yaşam öyküsü yer alıyor.

Necmi Zekâ yazısında, Bilgin'in "kendi öznelliği içinde adeta tüm yaratıkları ve formlarıyla doğayı da içeren, her türlü yabancılığa açık, çok geniş bir evrenselliği
sergilediğini görüyoruz" diyor.

Meltem Ahıska, "Deniz'in resminde zamansız ve neredeyse kutsal bir imgelem var. Kutsal çünkü gündeliğin uzağında, güncelleşmeye direnen bir üstdilin imgeleri bunlar" diyerek Bilgin'in üretimini değerlendiriyor.

Orhan Koçak ise, Deniz Bilgin'in çalışmalarının "hem sınırsız bir özgürlüğün, her şeyin denenebileceği duygusunun, hem de buna direnen bir katılık ve değişmezliğin" ürünü olduğunu belirtiyor. Yine Orhan Koçak'ın deyişiyle, Bilgin'in yapıtı, "mistik ya da doğaüstü olanla salt süslemeci olanı bir araya" getiriyor.

1956'da Diyarbakır'da doğan Deniz Bilgin 1974'te Londra'ya gitti ve 1979'da tamamlayacağı London College of Printing Grafik Bölümü'ndeki eğitimine başladı. 1979'da Singapur'da bulunduğu süre içinde Singapur National Museum'da bir karma sergiye katıldı. 1980 sonrasında batik tekniğiyle yaptığı resimleri 1984'te Taksim Sanat Galerisi'nde, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde ve Ankara Dost Sanat Ortamı'nda sergilendi. İzleyen yıllarda ürettiği resimleri ise 1986'da Taksim Sanat Galerisi'nde izleyiciye sunuldu. 1987'den başlayarak, Metis Yayınları tarafından yayımlanan Defter dergisinin kapak resimlerini yaptı. 1980'lerin sonunda, resimlerinde guaj tekniği ağırlık kazanmaya başladı. Bu teknikle ürettiği resimler, 1993 ve 1998'de Taksim Sanat Galerisi'nde sergilendi.

Deniz Bilgin'in çalışmaları, aralarında Latife Tekin'in, Murathan Mungan'ın, Lale Müldür'ün, Engin Geçtan'ın, Hür Yumer'in, Bejan Matur'un, Alberto Moravia'nın, Henri Troyat'nın ve Ursula le Guin'in kitaplarının da bulunduğu pek çok kitabın kapağında yer aldı.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz