reklam

Haberler
Şubat 2004

Eskişehir’in ödül avcısı karikatüristi!

Eskişehir’de bulunan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş’de (TÜLOMSAŞ) teknik şef olarak çalışan Hikmet Cerrah, gençliğinden beri çizdiği karikatürlerle katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda 47 ödül aldı.

Resim yapmaya ve karikatür çizmeye küçük yaşlardan itibaren ilgi gösteren Cerrah, Marmara Üniversitesi Resim Bölümü için girdiği 6 sınavda başarılı oldu, ancak mülakatı kazanamayınca yüksek öğrenim hayatına başlamadan son verdi.

Yükseköğrenime devam edemediği için resim yapmayı bırakan Cerrah, 1979 yılında TÜLOMSAŞ’ta işçi olarak çalışmaya başladı. İlk karikatürünü 19 yaşında çizen Cerrah, işi nedeniyle karikatürleri mesai saatleri dışında veya hafta sonları çizdiğini söyledi.

“Elimde her zaman kağıt ve kalem olur. Sürekli bir şeyler çizerim. Telefonda konuştuğum insanları, televizyonda gördüğüm nesneleri çizmeye çalışırım” diyen Cerrah, çizerken, evrensel konuları ele almaya çalıştığını kaydetti.

Cerrah, “Karikatürün eğri büğrü çizgilerle doğruyu, doğru çizgilerle de yanlışlıkları anlattığını” ifade ederek, “Karikatürlerimde hiçbir zaman ideolojik unsurlara yer vermedim. Karikatür çizenler boksöre benzer. Sağdan ve soldan yumruklarla sorunu çözmeye çalışır. Tek yumrukla kalırsa gücünü kaybeder” diye konuştu.

Bugüne kadar 4 kişisel sergi açtığını, 2 de karma sergide yer aldığını anlatan 43 yaşındaki Cerrah, katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalardan 47 ödül kazandığını belirtti.

“Türkiye, karikatürde iyi yerde"  
Cerrah, Türkiye’nin karikatür alanında dünyada çok iyi bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Türkiye, 1950 kuşağını temsil eden Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Ferruh Doğan gibi dünya çapında karikatürcüler çıkarmıştır. Bu isimler karikatürümüzü dünyaya tanıtmıştır. Bu anlamda iyi bir miras aldığımız söylenebilir. Bu mirasa daha iyi sahip çıkmak ve gençlere yardımcı olmak için 2005 yılında emekli olmayı ve karikatüre daha fazla zaman ayırmayı düşünüyorum” diye ekledi.

1993’te Belçika’da düzenlenen “Yabancı Düşmanlığı” konulu uluslararası yarışmada üçüncü, 1996’da Yunus Nadi Karikatür Ödülü yarışmasında birinci, 1998 Japonya Okhotsk Festivali’nde üçüncü, 1999’da Japonya Okhotsk Festivali’nde üçüncü, 2001’de ABD’de Uluslararası Karikatür yarışmasında ikinci ve 2003’te Çin’de düzenlenen 1. Leng-mu Karikatür Yarışması’nda ikinci olan Hikmet Cerrah, halen TÜLOMSAŞ’ta teknik şef olarak görev yapıyor.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz