reklam

Haberler
Şubat 2004

Güncel sanata yeni mekân

2.5 yıldır Türkiye'de yaşayan Marcus Graf, "Siemens Sanat bir galeri değil, sanat mekânı" diyor.

Güncel sanat yeni bir mekâna kavuştu. Fındıklı'da açılan Siemens Sanat'ın ilk sergisi HAYA(L)T adını taşıyor. Küratör Marcus Graf'a göre 'Siemens Sanat'ın hedefi, genç sanatçıların kendilerini ifade edebileceği bir 'alan' yaratmak

Sanat ortamının yeni mekânı Siemens Sanat, 16 Ocak'ta HAYA(L)T başlıklı bir sergiyle kapılarını açtı. Küratör Marcus Graf'ın önemle vurguladığı gibi, Siemens Sanat bir 'galeri' değil, bir 'sanat mekânı'. Özellikle genç sanatçılara ve bu sanatçıların güncel çalışmalarına yer verilecek sergiler için 'taze' bir mekân olmayı hedefleyen Siemens Sanat, sanatçıların ilgi ve birikimlerini paylaşabilecekleri bir sanat merkezine dönüşmeyi amaçlıyor.

Ofisten galeriye
Siemens'in Fındıklı'da, Mimar Sinan Üniversitesi'nin karşısında konumlanan binasının giriş ve asma katları bugüne kadar çok değişik amaçlara hizmet etmiş; kimi zaman ofis kimi zaman yemekhane olarak kullanılmış. Ancak uzun zamandır boş ve atıl durumda olan mekân, 'Ne yapsak da burayı işlevsel hale getirsek?' sorusunu, ilginç mimari yapısıyla kendiliğinden yanıtlamış. 2,5 yıldır Türkiye'de yaşayan ve Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Marcus Graf'ın da desteğiyle, bu mekân artık güncel sanat çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Siemens Sanat'ın ana ilkesinin 'genç sanatçıların çalışmalarını desteklemek
ve onların kendilerini ifade edebilecekleri bir 'alan' yaratmak' olduğunu belirten Graf, 'güncel sanatın yaratıcı örneklerini buluşturmayı' amaçladıklarını vurguluyor. Siemens Sanat'ın yöneticisi Oğuz Yavuz ise Graf'ın sözlerine katılıyor ve ekliyor, "Siemens için sanatı desteklemek yeni bir şey değil. Bugüne kadar özellikle genç operacıları destekleyen kurum, onların yurtdışında eğitim almalarına da olanak sağladı. Bugün de çağdaş sanatı ve onun yaratıcılarını desteklemeye, gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri bir platform yaratmaya çalışıyoruz."

Düş ile gerçek arasında
Yılda altı sergiye ev sahipliği yapacak Siemens Sanat'ın açılış sergisi olan HAYA(L)T, ikisi Alman, beşi Türk toplam yedi sanatçının çalışmalarından oluşuyor.

İnsanın 'ben'i biçimlendirirken düş ile gerçek arasında bir ara yerde bıraktığı izlere dikkati çeken sergide, Ragıp Basmazölmez, Genco Gülan, Seda Hepsev, Burak Özdelice, Hakan Özer, Holger Schulz ve Azzano'nun, değişik tekniklerle ürettikleri yapıtları yer alıyor.

'Gündelik yaşamın sıradan ayrıntılarının, hatta gündeliğin bile başlı başına sanat olduğu'nu bir kez daha hatırladığımız sergide, ayrıca izleyicinin aşina olduğu yapıtlar da bulunuyor. Graf, sanatçıların yeni ve eski yapıtlarını bir arada sergilemeyi özellikle tercih ettiklerini vurgularken, 'bu sayede izleyicinin sergi konseptinin bağlamından çok da kopmadan, sanatçıyla bire bir ilişki kurma fırsatı bulabildiğini' belirtiyor.

Bir yıllık programın belirlendiğini söyleyen Graf, hayal ile hayatın girift yapısına gönderme yapan bir sergiyle ile açtıkları mekânın ikinci sergisinin 'ayrılma, yapı-bozumu, çözülme' gibi kavramlarla ilintili olacağını belirtiyor ve ekliyor, "Daha sonra açılacak üç sergi ise daha çok Siemens Sanat'ın bir 'güncel sanat için araştırma merkezi' olmasına yönelik çalışmalarla biçimlenecek."

HAYA(L)T 3 Mart'a kadar Siemens Sanat'ta görülebilir. 

Tel: 0 212 334 13 33

Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz