reklam

Haberler
Şubat 2004

İstanbul'da fotoğrafın tarihi

Hem fotoğraf sanatçılarına hem de İstanbul'un tarihine meraklı olanlara hitap eden bir kitap yayımlandı: "Dersaadet'in Fotoğrafçıları - 19. Yüzyıl İstanbul'unda Fotoğraf: Öncüler, stüdyolar, sanatçılar". Aygaz'ın desteğiyle, Bahattin Öztuncay'ın hazırladığı kitapta 1839-1900 yıllarında İstanbul'da fotoğrafçılığın gelişimi anlatılıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentinde Osmanlı fotoğraf sanatını tüm yönleriyle ele alan kitap iki ciltten oluşuyor. Eserin birinci cildinde fotoğrafın İstanbul'a gelişi, yerleşik stüdyoların açılması ve erken dönem yabancı gezgin fotoğrafçıların İstanbul'daki faaliyetlerine yer verilirken, ikinci ciltte saray fotoğrafçılarının çektiği hanedan üyeleri portreleri ve İstanbul'un önde gelen profesyonel fotoğrafçılarının çalışmalarından örnekler bulunuyor.

Bahattin Öztuncay bu kitabın yaklaşık 25 yıllık toplama ve araştırma merakının ürünü olduğunu söylüyor. Kitabı hazırlama nedenlerini ise şöyle anlatıyor: "19'uncu yüzyılda İstanbul bugünkünden çok daha önemli bir konumdaydı, büyük bir dünya metropolüydü. Bunu göstermek istedim. Kitapta 1839-1900 yıllarını kapsayan dönemi anlatmamın nedenlerinden bir diğeri de fotoğraf sanatının en önemli dönemi olması. Bu yıllardan sonra fotoğraf sanatının içine ticaret girdi ve fotoğraf sanatı sanattan çıkıp görüntü kirliliğine dönüştü."

Büyük Britanya Kraliyet Fotoğraf Cemiyeti Muhabir Üyeliği'ne seçilen Öztuncay iki ciltlik eserindeki fotoğrafları ve dökümanları bir araya getirmek için süreli yayınlardan, kütüphanelerden, yurtdışı ve yurtiçindeki koleksiyonlardan, müzelerden ve Başbakanlık arşivinden yararlandı.
Milliyet

 

 

 

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz