reklam

Haberler
Şubat 2004

‘Mercan Gezegeni’nden fotoğraflar

Zafer Kızılkaya’nın Fototrek Nikon Fotograf Merkezi’nde açtığı ‘Mercan Gezegeni’ başlıklı fotoğraf sergisi 27 Şubat’a kadar sürecek.

Fototrek Nikon Fotograf Merkezi, Eylül ayında açılan fotoğraf galerisi ile fotoğrafın farklı alanlarından çalışmalara yer vermeye devam ediyor.

Sualtı fotoğrafçısı Zafer Kızılkaya’nın ‘Mercan Gezegeni’ sergisi, Nikon Türkiye Mümessili Karfo - Karacasulu katkılarıyla, Fototrek Nikon Fotograf Merkezi’nde gerçekleşiyor.

‘Mercan Gezegeni’ sergisi ile Zafer Kızılkaya, bizi kaybolmaya yüz tutan bu farklı gezegenden canlılarla tanıştırıyor. Dünyadaki en zengin sualtı biyolojik çeşitliliğine sahip Endonezya - Filipinler - Avustralya üçgeninde, Atlas Dergisi için çalışmalar yapan Zafer Kızılkaya’nın fotoğrafları 27 Şubat’a kadar izlenebilir.
Sergide 40x60 cm boyutlarında 22 fotoğraf yer almakta.

Mercan gezegeni   
Zafer Kızılkaya’nın, tropikal mercanlarla 1993 yılında başlayan macerası, kısa zamanda bir tutku olmanın ötesine geçti. 1995 yılından sonra Endonezya’nın Sulawesi Adası’ndaki araştırma projelerinde çalışmaya başlayan Kızılkaya’nın objektifi, sualtının sınırsız biyolojik zenginliklerini kaydetmeye başladı.

Ona göre, dünyadaki hiçbir doğal güzellik, mercan resiflerinin renkleri, yaşam formlarının büyüleyiciliği ve sahip olduğu sayısız canlı çeşidiyle boy ölçüşemez. Dünyadaki en zengin sualtı biyolojik çeşitliliğine sahip olan Endonezya - Filipinler - Avustralya üçgeninde, o tarihten itibaren Atlas Dergisi için makaleler yazan Zafer Kızılkaya’nın 30’dan fazla yayımlanmış çalışması bulunuyor.

Zafer Kızılkaya, tarihi bir sürece tanıklık ettiğimizi belirtiyor. Şu anda, dünyadaki mercan resiflerinin ‘onda biri’ tamamen yok oldu, ‘üçte biri’ ise ciddi bir şekilde tahrip edildi. Bu hızla giderse bilim adamları önümüzdeki 50 yıl içerisinde mercan resiflerinin ‘dörtte üçü’nün tamamıyla yok olacağı uyarısını yapıyorlar. Önümüzdeki kuşaklar için, bu fotoğrafların tarih değil, doğal gerçekler olarak kalması bakımından dünyadaki herkesin bu canlı hazinenin farkına varması gerekiyor.

Fotoğrafçının notu: “Görüntülerin arkasında yatan uzun ve sabır dolu sualtı gezileri Atlas Dergisi’nin maddi ve manevi desteği olmadan gerçekleşemezdi. Fotoğrafçılığımın bu noktaya gelmesindeki en büyük pay onlara aittir. Ayrıca çok sayıda dalış ekipmanı ve sualtı kamerasıyla çıktığım gezilerde, tropik sulara ulaşmamda desteklerini esirgemeyen Emirates Havayolları’na da teşekkür etmek istiyorum.”

Zafer Kızılkaya   
1969 Ankara doğumlu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden mezun oldu. ODTÜ’de Kıyı ve Liman Mühendisliği üzerine yüksek lisans eğitimi yaptı.
1994’te Sualtı Araştımaları Derneği SAD’ın kurucu üyesi olarak özellikle sualtı mağaralarının araştırılmasıyla ilgili projelerde çalıştı.
1996 yılından bu yana Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’ta tropikal mercan resiflerinin araştırılması ve belgelenmesi çalışmalarına katılıyor. Aynı zamanda Atlas Dergisi için çalışmalar gerçekleştiriyor.

Fototrek Nikon Fotoğraf Merkezi   
Meşrutiyet Caddesi Ravanda İşhanı No : 85
Kat : 1 D. 1 Beyoğlu, İSTANBUL
Tel : (212) 251 90 14 - 251 83 74
[email protected] /
www.fototrek.com

NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz