reklam

Haberler
Şubat 2004

Onların yaptıkları resimler taşınamaz

İstanbul Üniversitesi'ne Vezneciler yönünden gelenleri ya da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne Dekanlık kapısından girenleri rengarenk duvarlar karşılıyor. Duvart Sanat Mahsulleri tarafından gerçekleştirilen duvar resimleri, şehri herkesin girebileceği büyük bir sanat galerisine çeviriyor.

Duvart, 1998 yılında öğrencilerin ‘‘nefes alabildiğimiz yer’’ diye tanımladıkları İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi'nde kuruldu. İlk olarak üniversitenin Beyazıt kampusunun duvarlarına resim yapmaya başladılar. Amatör ruhla hareket eden Duvart ressamlarından Yusuf Alper Çakır duvar resimleri yapmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

‘‘Üniversiteye giderken bir grup öğrencinin duvarlara resim yaptığını gördüm. Ben de sizinle yapabilir miyim, diye sordum. Olur, dediler ve elime bir fırça verdiler. Fırçayı bir daha elimden bırakmadım. Hatta o gün derse bile girmedim.’’

Çakır, var olan resim tutkusunun önüne geçememiş ve tekrar sınavlara hazırlanıp Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'ne girmiş.

Üniversiteye çiçek böcek çizdiler  
İstanbul Üniversitesi Resim Kulübü bünyesinde olsalar da Duvart aslında yedi kişiden oluşan profesyonel bir ekip. Amatör öğrencilerle birlikte sayıları 10-15'e çıkabiliyor.

İstendiği takdirde ev ve işyerlerinin iç ve dış duvarlarına da resimler yapan grubun menajeri Ali Yıldırım: ‘‘Yerin ve zamanın ruhuna uygun resimler yapıyoruz. Bizim imza defterlerimiz yok. Bu yüzden özellikle dış mekanlar için resim yaparken aldığımız tepki ve öneriler bizi yönlendirebiliyor. Özel mekanlar için fikir oluştururken de önerileri dikkate alıyoruz.’’

Örneğin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde resim yaparken pedagoglardan, psikologlardan ve Theodora Çocuk Hizmetleri Vakfı'ndan görüş almışlar. Cerrahpaşa'nın giriş duvarlarını yapmadan önce bir hafta kütüphanede anatomi çalışmışlar. Ama yönetim ‘‘İnsanların hastalıklarını unutacakları türden çiçek ve hayvan resimleri’’ isteyince bu sefer de Eczacılık Fakültesi hocalarından farklı bitki çeşitleri konusunda yardım almışlar.

Çıplak duvar psikoloji bozar 
Bir insanın uzun süre boş ve kirli bir duvara bakması halinde psikolojisinin bozulacağını söyleyen Yusuf Alper Çakır, ‘‘Tuvale resim yaptığınızda eserinizi yalnızca belirli sayıda insan görüyor. Oysa duvar resimleriyle alışverişe giden insanlara bile ulaşma şansınız var’’ diyor.

Duvart ressamları dış mekanlara resim yapmak için yaz aylarını bekliyor. Uzun süre dayanan akrilik boya tercih ediyorlar ve resimlerin üzerine zaman zaman koruyucu sürüyorlar. Çocukların bulunduğu mekanlarda özellikle zararı azaltacak koruyuculara ihtiyaç duyuyorlar.

Çabalara rağmen özellikle dış mekan resimleri zamanla yıpranabiliyor. Çakır, yıpranma konusunda iyimser: ‘‘Bazen bir parça kopuyor siz onu yeniden boyayarak başka bir şeye dönüştürüyorsunuz. Böylece resim yenileniyor, yani yaşıyor.’’

Bir de dış duvarlardaki resimlere zarar verenler var. Ama gözlemleri insanların resim yapılmış duvara daha saygılı davrandıkları yönünde. Mesela resimli alanlara daha az ilan yapıştırılıyormuş.

Artık çevrelerinde gördükleri her boş ve çirkin duvara resim yapmak istediklerini belirten Duvart ressamlarının İstanbul için pek çok projesi var. Çevreyi güzelleştirmek için finansal destek bekliyorlar. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.duvart.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hürriyet zor bir çalışma alanıydı
Hürriyet Medya Towers'ta çalışırken önceleri çok zorlanmışlar. Çünkü, ‘‘Gazeteciler zor bir hedef kitle’’ymiş. Bu yüzden Hürriyet'te herkesin kendine göre yorumlayabileceği soyut figürleri tercih etmişler. Gazetenin hızlı sirkülasyonunu anlatabilmek için de canlı renkler kullanmışlar. Sevilmeyen renkleri değiştirmişler. Bir duvara da içi boş bırakılan bir kuşak yapmışlar. Orası tarihe ve ustalara saygı duvarı olsun diye...

Hangi duvarları boyadılar?

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi
İletişim Fakültesi, İktisat Fakültesi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Alkom (Anaokulu ve Eğitim Kurumu)
Edirne'nin Enez ilçesindeki İ.Ü. Sosyal Tesisleri ve Beyazıt İlköğretim Okulu
Berzah, Ayraks adlı kafelerin iç duvarları (Beyoğlu)
Dansorium (Dans Okulu iç duvarları)
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğrenci Kantini
İ.Ü. Öğrenci Kültür Merkezi Fuayesi idare katı
Hürriyet Medya Towers binasının içi

Bağcıklı ayakkabı nasıl ağlayan yunusa dönüştü

Öğrenci taşıyan bir servis yanımızda durdu. Servis şoförü inip ne yaptığımızı sordu. ‘‘Figüratif çalışıyoruz’’ dedik. Şoför, anladım anlamında ‘‘Haaa’’ diyerek uzaklaştı. O sırada ne anladığını bilmiyoruz tabii.

Bir keresinde de iki kadın durdu, çizilen ağlayan yunustan çok etkilendiklerini falan söyleyip, kahve falı bakar gibi resmi yorumlamaya başladılar. Kadınların ağlayan yunus olarak yorumladıkları figür aslında bağcıklı bir ayakkabıydı, ama çalışmanın sonunda yunusa dönüştü.

Cerrahpaşa'nın duvarına çizdiğimiz birebir boydaki kaplan da bir köpeği çok kızdırdı, sahibi köpeği zor zaptetti.

Çoban ve koyun resimleri çizmemizi isteyenler çok, ne de olsa herkes duvarda kendi kültürünü görmek istiyor.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz