reklam

Haberler
Şubat 2004

Pancar'ın tualinde "uzaylılar"

Kültürel çevreye duydukları hassasiyeti mahalli duygular eşliğinde resmeden ve sekiz yıldır düzenledikleri sergilerle Türk figür resminde yer edinen “Hafriyat” grubu ressamlarından Mustafa Pancar, dördüncü kişisel sergisini Evin Sanat Galerisi’nde açıyor. Sergi, 24 Şubat ile 16 Mart tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sanatın popülerlikle ilişkisini gündeme getiren Mustafa Pancar, çeşitli nedenlerle tesadüfen bir araya gelmiş insan gruplarını ele alıyor. Çok basit amaçlarla ya da özel nedenlerle buluşan gruplar, bir araya gelişleri ile sanatçıyı ilgilendiriyor. Tek ya da yalnız insanın yerine, bir ağ gibi örülmüş ilişkiler yumağında hemen hemen hiç yalnız kalmayan insanı konu alıyor. Bu düşüncelerin ışığında tatil yörelerinde çamur banyosu yapan grupları resmetmiş. Tenlerin çamur ile kaplanmasını ve daha sonra kurumasıyla oluşan görünümü ironik bir biçimde ele alan Pancar, bu tuhaf görüntülerin altında eğlenceli bir durum oluştuğu görüşünde.

Öykülemeyi seven sanatçı, gelişigüzel kurulmuş kompozisyonları tercih ediyor. Bu kurgulardan biri de uzaylıların film çekim sahneleri. Popüler kültürün yarattığı uzaylı imajından yola çıkarak oluşturduğu resimlerinde, eğlenceli bir ütopya olan, popüler kültürün bir parçası uzaylı konusunu ele alıyor. Sadece bir hikayeden ibaret olan bu konunun filmini çeken insanlar da sanatçının izlemesine ve kurgulamasına neden oluyor. Bu eğlenceli ütopyanın zaman zaman gündeme gelmesi ve toplumumuzun bu konuya olan ilgisi, sanatçının ilişkilerin gerçekliğini sorgulamasına olanak sağlıyor.

Resimsel dilin zenginliklerini ve gramerini, son derece rutin sahneleri anlatmak için farklı bir anlayışla yorumluyor. Doğaçlama lekelerle kurguladığı yapıtlarında; modern ve karmaşık hayatın içinde yaşananları basit, hızlı, işlek ve zengin armonilerle sürülmüş boyanın arkasında tekrarlıyor.

Evin Sanat Galerisi
Bebek Deresi Sk.No : 13
Bebek 34342 İstanbul
Tel : 0 212 265 81 58

Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz