reklam

Haberler
Şubat 2004

Tenin içindeki öyküler

Kiki Smith, yitirdiği kedisinin kadavrasını bir gravürle ölümsüz kılmış.

Eserlerinde beden ve varlık arasındaki ilişkiye eğilen ressam ve heykeltıraş Kiki Smith, 'Özgünbaskılar, Kitaplar ve Şeyler' sergisiyle MoMA Queens'te

 Almanya doğumlu ABD'li heykeltıraş ve ressam Kiki Smith'in
'Özgünbaskılar, Kitaplar ve Şeyler' sergisi, Queens'teki 'geçici' mekânında hizmet veren Modern Sanat Müzesi'nde (MoMAQNS) devam ediyor.

Eserlerinde başta kendi bedeni olmak üzere, insan anatomisinin uzuvlarına farklı açılardan yaklaşan Smith, etkinlikte son 25 yıldaki baskı çabasının taşbaskı, ipekbaskı ve Nepal veya Japon kâğıdıyla üretilmiş 'kitap'lar gibi meyvelerini sunuyor. Resimde kadınlık ve kadın kimliğinin temsili üzerine de kafa yoran Smith, eserlerinin malzemeden taşarak heykelleşme veya objeleşme sürecini de görselleştiren sergide, el emeği tişört, eşarp, Hint kâğıtları ve kumaşlarla dikkat çekiyor..

8 Mart'ta bitecek sergide, 1988 tarihli 'Bütün Ruhlar' gibi kilit çalışmalar da mevcut.. Söz konusu yapıt, sanatçının bir Japon anatomi kitabında gördüğü prematüre bebek desenini, geleneksel Tayland kâğıt mendili üzerine çoğaltması yoluyla üretilmiş.

'Dekoratif' anlayışı alabora ederek belleğindeki cüretkâr imgelerle harmanlayan sanatçı aynı zamanda, dinsel ve anlatısal belleğin de 'saha araştırmacısı' haline gelmiş.

Sergide, Smith'in 'fotogravür' tekniğiyle ürettiği, 'Serbest Düşüş' adlı bir başka yapıt da öne çıkan işler arasında. 1999'da, sevgili kedisi Ginzer'ı yitiren Smith, kedisinin kadavrasını da gravür konusu olarak seçmiş. Sergide, Ginzer'ın 'ölü' imgesiyle birlikte, bu olaydan sonra iki yıl boyu ölü kuşlar ve diğer canlılarla ilgilenen Smith'in bu desenleri de izlenebiliyor.
İnternet: www.moma.org/exhibitions/2003/kikismith
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz