reklam

Haberler
Şubat 2004

Tüketmesi zor resimler

Nihat Kemankaşlı, "Her yapılanın alkışlandığı ve eleştirmen sayısının yok denecek kadar az olduğu bu ülkede, kendimi herhangi bir yerde görme isteği anlamsız olur" diyor.

İstanbul'daki ilk sergisini açan Nihat Kemankaşlı, 'okunması' çok zor resimler yapıyor. Genç ressama göre 'Türk resmi' demek yanlış: Bir öncü sanatçımız yok. 'Türkiye'de yapılan resim' demek daha doğru

Bana, 'son 10 yılın en ilginç, en tutarlı ve en sağlam girişi yapan ressam kim?' diye sorsanız, hiç düşünmeksizin Nihat Kemankaşlı'nın adını veririm size. İstanbullu resimseverlerin ve eleştirmenlerin karşısına ilk kez bir kişisel sergiyle çıkan Nihat Kemankaşlı'nın sergisi 10 Şubat-7 Mart tarihleri arasında İlayda Sanat Galerisi'nde, kâğıt üzerine ve aynı boyutlarda çalışılmış işlerden oluşuyor. Oysa sanatçı ilk kişisel sergisini 2000'de Ankara'nın önemli galerilerinden Siyah Beyaz'da açmıştı. O sergi ve öncesinde, kimi karma sergilerde yapıtlarını izleme olanağı bulduğum bu genç sanatçının Türk resminde ayrıksı bir yer edineceği izlenimini taşıyordum o günlerde.

Aradan geçen zaman içinde kendini yenilemeyi de ihmal etmeyen Nihat Kemankaşlı, bana hiç yanılmadığımı da gösterdi. Temelde resminin ana izlekleri, tümüyle yaşamından izlenimlere dayandıran sanatçı, durağan sayılabilecek kompozisyonlarına ritmi de ekleyerek, nesne ve varlıkların yaşamımızdaki yerinin önemi üzerinde yoğunlaştı.

Son dönem çalışmalarında özellikle dikkatimi çeken şeylerden biri, tuvalinin ya da zeminin merkezine yerleşmiş nesneler. Yaşam(ın)daki varlıkları 'şeyleş'tirmekten söz edebilir miyiz?

Sanatın gerçeğinde de bu var zaten. Yaşamımdaki tüm varlıklar etki alanım içine giriyor. Dolayısıyla onların tuval üzerindeki yerleri, artık benimle o varlıklar arasındaki problemin son halidir. Buna yok etmek de denebilir, tekrar yaşama döndürme isteği de.

Soyutlayıcı ve çocuksu tavra ulaşana kadar resmin hangi evrelerden geçiyor.
Öncelikle, üretim aşamasında 'ben'den önceki ve 'ben'den sonraki durum düşünüldüğünde, resmin aşama kaydetmesi ve sonuca giden yolda dar çerçeve içinde kalmayıp, çözümlemeleri kendi yaratım dağarcığımla ve devamlı baştan sorgulayarak (nesnenin ilk halinden) çözme yaklaşımım sanırım bu sonucu getiriyor. Resimdeki yalınlık çabam ulaştığı nokta itibarıyla çocuksu bir ifadeye dönüşüyor. Bana göre bir şey daha var: Sanatçı 'çocuk gözüyle gören bir yetişkindir.'

Resmin nerdeyse hiç yerel özellikler taşımıyor. Nesneleri bulundukları bağlamdan kopararak incelediğin söylenebilir. Büyük bir puzzle'ın parçaları mı bunlar?

Mekânımızdaki her nesnede, bulunduğu konum itibarıyla bir ister istemez puzzle durumu oluşturuyor; yer değiştirdiğinizde, ya uyumsuzluk gösteriyor ya da uyum içinde bir aykırılığın parçası olarak kendine yer edinme çabası içine giriyor. Resimlerimde de beni etkileyen nesne ya da 'şey'leri, zemin üzerinde gerçek konumlarından uzaklaştırarak, kendilerine ayrıksı bir yer edindirme durumu düşünülmüştür.

Türk resminin neresinde görüyorsun kendini? Bunu, 'okunması' ve de 'tüketilmesi' hayli zor bir resme çalıştığını göz önünde bulundurarak ve figür resmini de merkeze alarak soruyorum...

Bu 'Türk resmi' sözü beni rahatsız ediyor. Yüzümüzün Batı'ya dönük olduğu ve tüm izlenimlerimizi Batılı sanatçılardan aldığımız düşünüldüğünde ve ne yazıktır ki 100 yıllık resim geçmişi olan bir ülkede avangart (öncü) sanatçısının bile olmadığı göz önüne alındığında, bu söz 'Türkiye'de yapılan resim' olarak kullanılmalıdır. Her yapılanın alkışlandığı ve eleştirmen sayısının yok denecek kadar az olduğu bu ülkede, kendimi herhangi bir yerde görme isteği anlamsız olur. Ayrıca koleksiyoner açısından bakıldığında figür seviciler ve kiç sevicilerinden ibaret olan alıcı kesimi, nasıl sizinle aynı sahada oynama riskine girebilir ki. Bu çarpıklık geçmişten günümüze kadar gereksiz alkışlanan ve prim yaptırılan ressamların, bizlere bıraktıkları 'miras' olsa gerek.

Nihat Kemankaşlı'nın resim sergisi 7 Mart'a kadar İlayda Sanat Galerisi'nde. Tel: 0212 227 92 92
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz