reklam

Haberler
Şubat 2004

Bir arınma serüveni olarak resim

İş Sanat Parmakkapı Galeri, Utku Dervent sergisine ev sahipliği yapıyor

Figürden arınmış, saf resim anlayışıyla dikkat çeken, genç kuşak ressamlardan Utku Dervent, son dönem çalışmalarını 5-26 Mart 2004 tarihleri arasında İş Sanat Parmakkapı Galeri'de sergiliyor. Dervent, meditasyon ile özdeşleştirdiği resim anlayışı çerçevesinde, resimde soyut yapının duyguya, figüratif resimden daha yakın olduğunu söylüyor.

İş Sanat Parmakkapı Galerisi'nin Mart ayındaki konuğu ressam Utku Dervent olacak. Geometrik kurgulu soyut çalışmalarıyla tanınan Dervent, bu sergide son dönem resimlerinden bir kesit sunacak.

Resim serüvenini "arınarak, ayıklayarak çoğulluktan tekilliğe yol almak" düşüncesiyle özetleyen sanatçı, "Bütün kültürlerin zenginliğine açık duran bir çağda yaşıyoruz. Herşey elimizin altında gibi. Resimlerimde, bu çok renklilik ve çok sesliliğe rağmen, bütünselliğini kaybetmeyen bir yapı ortaya çıkarmayı amaçlıyorum. Uzakdoğu'da, benim yaptığım resimlere biçimsel olarak benzeyen, karşısına geçilip meditasyon yapılan geometrik merkezli bir yapı var: Mandala. Ben de resimlerimi aynı amaçla yapıyor ve kullanıyorum... Biz göremesek de, dünya üzerindeki her şeyle bir bütün aslında. Bir türlü ona nasıl bakacağımızı bilemiyoruz. Bu bütünlüğü görebilmek bize çok şey kazandıracak. Benim resim yaparak aradığım, bu görüyü kendimde oluşturmaya çalışmak" diyor.

Dervent soyut resmin, biçimlerin ilişkisini hikayelerden arındırarak ve duyguyu o anın içinde oluşturarak ortaya çıkardığını söylüyor. Yapıtlarını bütünsel kurgu kaygısıyla oluşturduğunu belirten Dervent, resim serüvenini "alfabeyi öğrenmekle başlayıp cümle kurmaya doğru ilerlemek" diyerek betimliyor. Sanatçının yapıtlarında izlenen simetrik düzen anlayışında, bir dönem iç mimari ve dekorasyon alanında gerçekleştirdiği çalışmalar ve mimarlık eğitiminin de katkısı söz konusu. Dervent, mimarlık formasyonundan hareketle, soyut resmi geometrik olanaklar çerçevesinde çoğulluktan tekliğe uzanan bir yapı olarak kurguluyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'ndeki lisans eğitimini 1995'te, Yüksek Lisans'ını ise 1998'de tamamlayan Utku Dervent, aynı kurumda Sanatta Yeterlilik çalışmasını sürdürüyor. Dervent, 1993 yılından bu yana çeşitli karma sergilere katıldı ve kişisel sergiler açtı. Tümüyle resme yönelmeden önce mimari proje, grafikerlik ve konut, show room, mağaza dekorasyonları gibi alanlarda da çalışmalar yapan Dervent'in 29. DYO Resim Yarışması'ndan (1999) Başarı Ödülü bulunuyor.

İş Sanat Parmakkapı Galerisi
Tel: 0 212 244 20 21

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz