reklam

Haberler
Mart 2004

Özcan Ağaoğlu ve Erhan Gürkan İstanbul Fotoğraf Merkezi'nde

İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Fotoğraf Galerisi’nde, 25 Mart – 24 Nisan 2004 tarihleri arasında, Özcan Ağaoğlu ve Erhan Gürkan’ın çektiği siyah beyaz fotoğraflardan oluşan “Tren” başlıklı sergi gerçekleştirilecektir.

Yaşamlarını Adana’da sürdüren ve bu ortak çalışmayı dostluk ve başarı ile gerçekleştiren fotoğrafçılardan Özcan Ağaoğlu, 1960 Adana doğumlu olup fotoğraf ile uğraşmaya 1990 yılında başlamıştır. Taşkale, İskilip, Tokat Yazmacılar ve Hacı Bektaş Veli Festivali başta olmak üzere Anadolu ve insanıyla çeşitli projeler çalışmıştır. Bir çok ülkede Türk Fotoğrafı karma sergilerine katılmış, iki kez İtalya’ya konuk fotoğrafçı olarak davet edilmiş, 1993 yılında İtalya Pavia’da kişisel bir sergi açmıştır.

“Tren” sergisinin diğer fotoğrafçısı Erhan Gürkan ise, 1957 K.Maraş doğumlu olup, fotoğrafa ilgisi daha ortaokul ve lise fotoğraf kollarında başlamış, değişik konu başlıkları altında 10 yıldır “Anadolu’da İnsan” çalışmaktadır. 90’lı yılların başında daha çok belirgin bir tarza bağlı kalmadan çalışan Erhan Gürkan, sonrasında kendisini etkileyen başarılı belgesel fotoğrafçıların etkisi ile tamamen belgesel tarza dönmüştür.

Özcan Ağaoğlu ve Erhan Gürkan tren istasyonlarına yakın yaşamlar sürdürmüş olmalarının da etkisi ve yaşamda ne varsa trende de bunları bulabilmeleri gibi nedenlerle başladıkları “TRen” başlıklı bu projeyi, 100’e yakın fotoğrafın yer aldığı bir albümle sonlandırdıktan sonra şimdi de içlerinden seçilen 40 civarında fotoğrafı İstanbul Fotoğraf Merkezi Fotoğraf Galerisi’nde sergileyecekler.

Ağaoğlu ve Gürkan, Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Nusaybin, Malatya, Adana, İstanbul garları ve bu hatlarda yapılan tren yolculuklarını fotoğraflamalarını, kendi sözleriyle “Kalkış ve geliş anonsları eşliğinde ayrılıklara, kavuşmalara, davul ve zurnalarla uğurlamalara kadar yaşamdaki tüm seslere tanıklık eden trenleri farklı bir bakış açısı ile” sunmak istedikleri şeklinde aktarmaktadırlar.

Tren yolculukları, ucuzdur, uzundur, sabır ister. Bu ve benzeri nedenlerle de çoğunlukla ekonomik yetersizlikler içinde olan ve alt kültürden insanların yaptığı yolculuklardır. Bu özellikler ise bu yolculukları insan boyutunun en çok yansıdığı yolculuklara çevirmektedir. Günler sürebilen uzun yolculuklarda insanlarımız kompartımanlarını, plastik şişeyi kesip içine koyduğu çiçeği ile köşeye çekilip eline tığ işini alışı ile bebeğine kurduğu salıncak ile evine, kendi ortamına dönüştürebilmektedir. Doğal olarak oluşan bu ilginç ve belgelenmeye değer zenginlikte görüntüler fotoğraflanmalıdırlar. Özcan Ağaoğlu’na göre hızlı trenlerin gelmesi ile bu görüntüler ortadan kalkacak, Avrupa’da olduğu gibi insan - tren ilişkisi kalmayacaktır. Bu fotoğraflar bu gelecek zamanlarda çok daha başka anlam ve değerler içerecektir.

Bu sergi düşünceli, yorgun, biraz ezik yetişkinlerin, her zaman her yerde olduğu gibi ya gülerek ya merakla bakan, ya da oynamaktan yorgun düşüp heryerde uyuya kalabilen çocukların, gazete kağıtlarının üstüne kuruluvermiş zeytin, peynir, ekmek, domates sofralarının fotoğrafları ile demir yolculuklarından insan manzaralarımızdır. “Tren” sergisindeki fotoğrafları bir bütün olarak izlediğimiz zaman, siyah beyaz, hemen hemen tüm fotoğraflarda duyumsandığı gibi siyah beyazın artan kalıcı etkisi ile sanki görüntülenmemiş hiçbir eksik şey kalmamışçasına, bu garların, bu yolculukların eksiksiz hüznü ve ritmi ile iki fotoğrafçı tarafından büyük bir uyum ve bütünlük içinde kadrajlanarak fotoğraflanmış olduklarını görebiliyoruz.

İstanbul Fotoğraf Merkezi Fotoğraf Galerisi’nde Özcan Ağaoğlu ve Erhan Gürkan’ın çektiği siyah beyaz fotoğraflardan oluşan “Tren” başlıklı sergi 24 Nisan 2004’e değin izlenebilecektir.

Özcan Ağaoğlu : 1960 yılında Adana’da doğdu. 82 Ç.Ü. Eğitim Fak. İng. mezunu. Fotoğrafa 90’da başladı. Taşkale, İskilip, Tokat Yazmacılar ve Hacı Bektaşi Veli Festivali başta olmak üzere Anadolu ve insanıyla çeşitli projeler gerçekleştirdi. Birçok ülkede Türk Fotoğrafı karma sergilerine katıldı. İki kez İtalya’ya konuk fotoğrafçı olarak davet edildi. 93 yılında İtalya Pavia’da kişisel sergi açtı. Fédération Internationale de L’art Photographique tarafından, 95’te AFiap ünvanı verildi. Fotoğrafı uzaklarda değil yakın çevremizde aramamız gerektiğine inanıyor. Imogen Cunningham ve Sally Mann bu açıdan onu etkileyen isimler. Fotoğrafta, ne anlatıldığından çok, hangi yolla anlatıldığına önem veriyor.

Erhan Gürkan : 1957 yılı K.Maraş doğumludur. A.Y.D.Y.O İng. mezunudur. Ortaokul ve lise yıllarındaki fotoğraf kollarında bu alana ilgisi başlamıştır. Değişik konu başlıkları altında 10 yıldır “Anadolu’da İnsan” çalışmaktadır. 95 yılında Fédération Internationale de L’art Photographique tarafından, AFiap ünvanı verilmiştir. 90’lı yılların başında daha çok belirgin bir tarza bağlı kalmadan çalışan Erhan, sonrasında kendisini etkileyen W. Eugene Smith, Salgado, Koudelka, Nikos Economopoulos ve Ara Güler etkisi ile tamamen belgesel tarza dönmüştür.

Tarlabaşı Bulv. No: 272 Beyoğlu / İstanbul
Tel: 0212 238 11 60 
Faks: 0212 238 83 71
www.istanbulfotografmerkezi.com
[email protected]

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz