reklam

Haberler
Nisan 2004

Galeri Artist Sergileri Nisan Ayı'nda da Devam Ediyor

Galeri Artist-İstanbul Nisan Ayında Hamit Görele, Melike Güral, Ergun Yücel, Halkan Onuk kişisel sergilerine ev sahipliği yapıyor.

27 Mart-29 Mayıs tarihleri arasında ise GaleriArtist-Berlin'deki galerisinde Ergin İnan'ın "İz" adlı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Hamit Görele (1903-1980)
1903'de Görele'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olan Görele, Paris'de Loht Atölyesinde çalıştı. Paris ve Bükreş'te yapıtlarını sergileyen Görele önceleri Empresyonist anlayışla eserler üretmiş Lhot'un etkisiyle tamamen Konstrüktivist bir ressam olarak bilinir.
Hamit Görele'nin sanatı Türkiye'de Çallı kuşağı sonrasında gelişen ve doğa biçimlerini yorumsal düzeyde değiştirmeyi amaçlayan görüşle yakından ilgilidir. Peyzaj ve portre türlerinde bu görüşü egemen kılmayı amaçlayan resimlerinde Hamit Görele rengi, hacimsel ve derinlikli biçimleri etkinleştirici bir araç olarak kullanır, kübist-inşacı bir doğrultuda doğanın formel analizlerine girişir. Türkiye'de yeni eğilim ve anlayışların zamanla çevre kazanmasında genç kuşakların yeni arayışlara yönelmesinde, aktif yorumların devreye girmesinde öncülerden biri olarak Hamit Görele'nin önemli bir katkısı olmuştur.

1980 yılında kaybettiğimiz Görele'nin özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri vardır.

Melike Güral 
İstanbul doğumlu olan sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nden sonra Anadolu Üniversitesi'nde eğitimini tamamladı.

1995'ten beri dramatik kadın figürleri yapan Melike Güral çalışmaları için şöyle diyor; "Bu güne kadar yaptığım tüm işlerde "ruhumuzun kimyasını" anlatmaya çalıştım. Duygularımızın ruhumuza hükmedişlerini ve etkilerini kadın figürleri ile birleştirirken bir yandan da dansın hissettirdiği dokunaklı tinsel mesajların doygunluğunu ve ahengini onların üzerlerine taşımaya çalışıyorum."

Melike Güral sergisini 10 Nisan-6 Mayıs 2004 tarihleri arasında Galeri Artist'te görebilirsiniz.

Ergun Yücel 
Resim yapmaya olan ilgisi çocukluk yıllarında başlayan sanatçı bir dönem reklam ajanslarında art direktörlük yaptıktan sonra 2003 yılında açtığı kişisel sergiler ile sanatseverler ile buluştu.

1965-68 Televizyon öncesi, sinemalar için reklam filmleri yazdı ve yönetti

1969-73 yıları arasında Sydney-Avusturalya'da reklamcılık eğitimi aldı.

1975-80 İstanbul'da bir reklam ajansında kendi işlerinin art direktörlüğünü yaptı.

1980-95 Tekstil desenleri çizdi ve bunları serigrafi tekniği ile kumaşlara aktardı. Bu dönemde yağlıboya resim çalışmalarına hız verdi.

1969-2002 yılları arasında Uzak Doğu, Avusturalya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'da sanat incelemeleri yapan Ergun Yücel 1998-2002 Amerika Birleşik Devletlerinde oturduğu yıllarda, Florida, Boca Raton Sanat Müzesi ressamlar loncası üyesi oldu ve karma ve kişisel sergiler gerçekleştirildi.

2002 sonlarında Türkiye'ye döndü. Resim çalışmalarını Bodrum'da sürdürmektedir.

2003 yılında Bodrum'da Yağhane ve Eski Osmanlı Tersanesi Kulesi'nde sergi açan sanatçı 3. Kişisel sergisini Galeri Artist-İstanbul'da açıyor.

Hakan Onuk 
1968 yılında, gurbetteki bir Türk ailenin oğlu olarak Bremen´de (Almanya) dünyaya geldi. İçindeki çok yönlü Keşfedip onu sanata teşvik eden şahıs, annesi ve babasi oldu. Öncelikle müziğe yöneldi-ki su anda Halkan Onuk "Rumble Militia" adli dünyaca tanınmış bir gruba sahip-yazdığı sözler de çizdiği resimler gibi müstakim ve tahrik edici.

Sanatçı eserlerinde içinde bulunduğumuz yüzyılın teknik ve stillerini deniyor. Eserlerinde Kübistik çağrışımların (Picasso iktibas) yani sıra etkileyici boyama sanatı (duygu dünyası) ve pop kültürünün renk zenginliği ve basitliği (konuların gündelik yasama ait olusu) de bulunuyor. Özellikle son resim çalışmalarında gerçekçi motifin resim diline nasıl girdiği temeldeki sekil ve renklerden uzaklaşmış olmasına rağmen sanatçının çevresinin görüsünü alıyor.

Ergin İnan "İz" Sergisi  
Ergin İnan, 1943 yılında Malatya`da doğdu. İlk ve ortaöğretim yılları Malatya`da geçti. 1963 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi`nde öğrenime başladı. Ardından 1964 yılında İstanbul/Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu`nda Resim öğrenimine başladı. Sırasıyla Karl Schlaminger ve Helmut Hungerberg`in öğrencisi oldu. 1968 yılında Resim Bölümü`nün asistanlık sınavını kazanarak Helmut Hungerberg`in asistanı oldu. Sanatçı, 1969`da Salzburg Yaz Akademisi`ne burslu olarak Prof. Emilio Vedova`nın yanında resim çalışmaları yaptı. 1971-1973 yılları arasında, DAAD Alman Akademik Mübadele Bursu`nu kazanarak, Münih Güzel Sanatlar Akademisi`nde Prof. Rudi Tröger ve Prof. Mac Zimmermann yanında resim ve özgünbaskı konusunda çalışmalar yaptı. Ergin İnan, 1972 ve 1973 yıllarında Paris, Venedik, Verona, Montova ve Floransa`daki müzelerde incelemelerde bulundu. 1975`te Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu`nda resim Bölümü öğretim üyeliğine atanan sanatçı, 1978-79 yıllarında DAAD Bursu ile Münih ve Berlin`deki Güzel Sanatlar Akademilerinde ve müzelerinde araştırmalar yaptı. Bu araştırma ve incelemelerini de 1981 yılında Amsterdam, Roterdam, Den Haag (Lahey) ve Londra`da sürdürdü. `Sanatçı, 1982 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü`ne öğretim üyesi olarak atanmasının ardından, 1983-87 senelerinde çalışmalarını DAAD Berlin`li Sanatçılar Bursu`nu kazanarak davet edildiği Berlin`de sürdürdü. Ergin İnan, öğretim üyesi olduğu Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü`ne 1985 yılında Profesör olarak atandı. Ayrıca 1985`te ve 1986`da Berlin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü`ne misafir profesör olarak davet edildi ve desen dersleri verdi. 1990 yılında "T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası, İç Mekanları, Sanatsal Değerlendirme Projesi" kapsamında seçilen Çağdaş Türk Sanatçılarından biri olarak Resepsiyon Salonu duvarına "Yazıt" adlı çalışmasını gerçekleştiren sanatçının yurt içinde ve yurt dışında kişisel ve karma pek çok sergisi vardır.

Almanya-Berlin'de yaşayan sanatçı 27 Mart-29 Mayıs 2004 tarihleri arasında Galeri Artist-Berlin'de son dönem çalışmalarından oluşan "iz" adlı sergisi ile sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Galeri Artist-Berlin
Fasanenstrasse 68 10719
Tel:0049 30 889 21291
10 Nisan-6 Mayıs 2004

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz