reklam

Haberler
Nisan 2004

Beijing Opera Karakterleri Vakıfbank Atakule Sanat Galerisinde 

13 Nisan 2004 - 25 Nisan 2004 tarihleri arasında "Beijing Opera Karakterleri"nin Çin Halk Cumhuriyeti ve Vakıfbank 50.Yıl Kutlaması için yapılan Sergisi Vakıfbank Atakule Sanat Galerisi'nde sanat severlerle buluşuyor.

Pazartesi hariç hafta içi ve Cumartesi günleri 11:00 - 20:00 (Öğlen tatili 13:30 - 14:30 arası), Pazar günleri 13:00 - 20:00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

Adres: Atakule Vakıfbank Sanat Galerisi
Atakule Çankaya/ ANKARA
Tel: 0 - 312 442 90 67

Beijing Opera Karakterleri
Binlerce yıldan bu yana Çin toplumu, ünlü filozof Konfüçyus'un (M.Ö. 551-479) öğretilerinden etkilenmiştir. Konfüçyanizm'in etkisi Çin'in politikaları, kanunları, tarihi, inancı, felsefesi ve sosyal olayları üzerinde açık olarak görülmektedir.Tarihsel eserler, kişisel biyografi, halk hikayesi, efsane ve romanlardan konu edilen Beijing Operası yüksek edebi değere sahiptir. Beijing Operası'nda yeralan şarkılar, danslar, konuşmalar ve savaş sanatları eşsiz bir gösteri niteliği taşımaktadır. Bugün genellikle sahnelenen 200'den fazla gösterim yedi kategoriye ayrılabilmektedir. Bunlar ahlaki dersler veren hikayeler, sadakat ve bir görevi anlatan hikayeler, tarihsel hikayeler, saray entrikaları, kanuni hadiseler, aşk hikayeleri ve efsanelerde geçen olaylardır. Beijing Operası kurallarında ahlaki Konfüçyanist düşüncenin yansımalarına rastlamak mümkündür. "İyilik yapan iyilik, kötülük yapan kötülük bulur" bilinen bir Çin atasözüdür ve bu görüş Beijing Operasının temellerini oluşturmaktadır. Ahlaki sonuçlarını herbir hikayeye taşıyan iyilik ve kötülük arasındaki savaşım hayatın ayrılmaz bir parçasıdır.

Sanatçılar sadece şarkıcılık ve oyunculuklarıyla göze çarpan kişiler değil, aynı zamanda savaş sanatları, dans ve akrobasi dallarında da yetenekli kişiler olmallıdır. Beijing Operası'nda sahnelenen çeşitli roller cinsiyet, yaş, figür, statü, kişilik ve karaktere göre SHENG- Erkek rolü, DAN-Bayan rolü, JING(boyalı suratlı erkek), CHOU-Palyaço dört kategoriye ayrılmaktadır. Sanatçının yüzüne çeşitli malzemelerle makyaj yaparak, oynadığı rolün kişiliğini, karakterini ve kaderini sembolize etmesi Beijing Operası'nın başka bir özelliği olmaktadır. Kısacası övgü anlamı taşıyan Kırmızı renkli makyaj sadakat ve cesareti temsil etmekte; Siyah renkli makyaj, ne iyiyi ne kötüyü ifade etmekte; hızlı ve akıllı hareketi temsil etmekte; Mavi ve yeşil renkli makyaj isyancı kahramanları temsil etmekte; Sarı ve Beyaz renkli makyaj küçültücü bir anlam taşımakta, vahşet ve hileyi temsil etmekte; Altın ve Gümüş renkli makyaj ise gizemi, tanrıçaları ve şeytanları yani bilinmezi temsil etmektedir. Beijing operasında, bu şekilde renkli bir insan topluluğu oluşturularak etkili hikayeler anlatılmaktadır.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz