reklam

Haberler
Nisan 2004

Baudrillard Bilgi'de 

Fransız düşünür ve yazar Jean Baudrillard 30 Nisan tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bir konferans veriyor. "Olay'a İlişkin ve Sanal" (l'Evénementiel et le Virtuel) başlıklı konferansta Baudrillard, 11 Eylül saldırıları ve Irak Savaşı'ndan sonraki dünyaya bakarak olay'ın yerini medyadan gelen bilgiye ve habere bıraktığını, ama kitlelerde "kötü" olay'a duyulan açlığın arttığını vurguluyor. Baudrillard konuşmasında "iktidar cehennemi", "olay polisi", ve "tarihin sonu" gibi kavramları da derinlemesine irdeliyor.

"Irak Savaşı'nın senaryosu: Hiç olmamış bir eyleme (Saddam'ın kitle imha silahlarına başvurması) dayanarak suçu henüz ana rahmindeyken yok etmek. Tabii ki sorulması gereken soru, suçun gerçekten işlenip işlenmeyeceği. Ama bu hiçbir zaman bilinmeyecek. Yani sanal olan bir suçun gerçek olarak bastırılması söz konusu."

"...Şu ya da bu şekilde dünya halkları iktidar için terörist bir tehdit oluşturuyor... Bastırmadaki eşitlik her birimizin sanal olarak iktidar tarafından rehin alındığını gösteriyor. Buradan çıkarak tüm iktidarların tüm halklara karşı bir koalisyon kurduğu varsayımına ulaşılabilir."

"Şu ya da bu vesileyle (Diana'nın ölümü, Dünya Futbol Kupası...), kalabalıkların yakalandığı hastalıklı salgın... bir röntgencilik ya da dışavurum durumu değil. Ahlâksız bir durum karşısındaki anlık tepki: Haber fazlalığı gerçek olayda karşılık bulamayan ahlâksız bir durum yaratıyor. Otomatik olarak hayatın haberle müthiş bayağılaşmasını telafi edecek azami bir olay, "ölümcül" bir olay arayışı ortaya çıkıyor."

"Dünya düzeninin kaygı verici monotonluğu karşısında olay'ın kaygı verici tuhaflığının bir şansı olabilir."

İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nin ardından, 30 Nisan'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde bir konferans verecek olan Baudrillard'ın konuşmasında simültane çeviri hizmeti sağlanacak.

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi - Dolapdere Kampüsü
Kurtuluş Deresi Caddesi, no. 47, Dolapdere
Tel: (0212) 311 50 00
Saat: 18:30
Tarih: 30 Nisan 2004

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz