reklam

Haberler
Nisan 2004

Diyarbakır'da Aynı kuşaktan iki farklı sanatçı Nes'e Erdok & Alaettin Aksoy

Diyarbakır Sanat Merkezi 2004 yılı etkinliklerine Neş'e Erdok ve Alaettin Aksoy'un eserlerinden derlenen Boyalı Alanlar başlıklı sergi ile devam ediyor. Ankara Galeri Nev'in katkılarıyla düzenlenen sergi, Neş'e Erdok'un kendisini çevreleyen mekânlarda gerçekleştirdiği gözlemlerini arşivleyerek yarattığı gerçekçi figürleri ile Alaettin Aksoy'un fantastik kurgularının kahramanı olan ve bir zamana ya da mekâna ait olmayı reddeden figürlerini ilk kez karşı karşıya getiriyor.

23 Nisan'da açılacak sergide eserleri izlenecek Neş'e Erdok, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Neşet Günal atölyesinde yetişti. Mezuniyetinin ardından resim çalışmalarına bir süre İspanya'da devam eden sanatçı, 1967 yılında devlet bursu ile Fransa'ya gitti. Paris Ulusal Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda resim, fresk ve vitray eğitimi gördü. İlk kişisel sergisini 1972 yılında Paris'de açtı. Aynı yıl İstanbul'a dönen Erdok, Akademi'nin ilk kadın asistanı olarak Neşet Günal ile çalışmaya devam etti. Türkiye'deki ilk sergisini 1974'de yine Akademi'de açtı; Erdok'un eserleri daha sonra özellikle İstanbul ve Ankara'da açılan sayısız sergide izlendi. 1968 sonrası figuratif anlatıma yönelen kuşağın içinde yer alan ve bugün çağdaş figüratif resmin ustalarından biri olarak anılan Neş'e Erdok, İstanbul'daki atölyesinde sürdürdüğü çalışmalarının yanısıra Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü öğrencilerini yetiştiriyor.

Sergide eserlerine yer verilen Alaeetin Aksoy ise, 1963-1968 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Bedri Rahmi atölyesinde resim eğitimi aldı. Henüz Akademi'de öğrenci iken eserleri, Genç Sanatçılar Bienali kapsamında, Paris Modern Sanatlar Müzesi'nde sergilendi. Mezuniyetini takip eden yıl, İstanbul'da ilk kişisel sergisini açtı. 1972'de devlet bursu ile Fransa'ya gitti. Paris'de geçirdiği beş yıl boyunca Fransa'nın çeşitli merkezlerinde düzenlenen karma sergilere katıldı; ayrıca 1975 yılında, Aksoy'un taş baskıları Fransız sanatından seçme örneklerle birlikte Seul'da sergilendi. 1977'de Türkiye'ye dönerek Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi oldu. Akademi'deki görevini bugün de sürdüren Alaettin Aksoy, aynı zamanda İstanbul'daki atölyesinde tamamlanması aylar, kimi zaman yıllar alan tualleri ve taşbaskıları üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Aynı kuşaktan iki farklı sanatçının eserlerini biraraya getiren Boyalı Alanlar, Diyarbakır Sanat Merkezi'nde 20 Mayıs'a kadar izlenebilecek.

Diyarbakır Sanat Merkezi
Diyar Galeria, Elazığ Caddesi, No 9
Dağkapı Diyarbakır
Tel: 0412 228 94 00
[email protected]

GALERI.nev
Gezegen Sokak No 5
Gazi Osman Paşa Ankara
Tel: 0312 437 93 90
[email protected]

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz