reklam

Haberler
Nisan 2004

Heykelin duyarlı kavgacısıydı

Heykelin var oluşu için 40 yılı aşkın süredir emek veren Gürdal Duyar öldü. Onun heykeli 'sivilleştiren' yapıtları, kamunun heykel ve sanatçıyla ilişkisinde önemli mesafeler kaydetmişti

Heykeltıraş Gürdal Duyar, kanser tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde önceki akşam vefat etti. Yaklaşık 1.5 aydan beri Amerikan Hastanesi'nde bulunan sanatçı, 69 yaşındaydı.

Duyar'ın cenazesi, yarın sabah saatlerinde Beşiktaş Vişnezade'deki 'Âşıklar Parkı'nda yapılması planlanan törenin ardından, Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. İstanbul'da 1935 yılında doğan Duyar, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (İDGSA) Heykel Bölümü'nde önce Alman heykeltıraş Rudolf Belling'in yanında, daha sonra da Ali Hadi Bara'nın atölyesinde çalıştı. 

Uşak, Burhaniye ve İskenderun'daki Atatürk anıtlarını yapan Duyar'ın eserleri arasında, şair İlhan Berk, ressamlar Avni Arbaş ve Mahmut Cuda'nın büstleri, Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi' ndeki Abdi İpekçi Barış Anıtı, Beşiktaş Vişnezade Parkı'ndaki şair, öykü, roman ve oyun yazarı Necati Cumalı'nın heykeli ve ünlü öykücü Sait Faik Abasıyanık'ın Burgazada'da müze haline dönüştürülen evinin önündeki büstü, Akatlar Sanatçılar Parkı'ndaki Kemal Sunal, Barış Manço, Sadri Alışık ve Bedia Muvahhit gibi tanınmış sanatçıların büstleri de yer alıyordu.

Sanatçının en çok tartışılan eseri 1974'te Cumhuriyet'in 50'nci yılı kutlamaları kapsamında kendisinden Karaköy Meydanı'na konulmak üzere istenmişti. Duyar'ın İstanbul'u yorumladığı, yedi tonluk, 'Güzel İstanbul' adlı bu beton heykel, açıldıktan 10 gün sonra müstehcen olduğu gerekçesiyle yerinden balyozlarla sökülmüş ve 10 Mart 1974'te Yıldız Parkı'na 'sürülmüştü'. Duyar'ın bir diğer eseri ise, Atatürk'ü 'kalpaklı' şekilde betimlediği, 1976 tarihli eseri idi. Kayseri Meydanı'ndaki heykel, 1992'de 'mülki erkân'ca tartışıldı ve söküldü. Duyar, son olarak yine Nişantaşı'nda yapılması planlanan, ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen

'Nâzım Hikmet heykeli'yle gündeme gelmişti. 
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz