reklam

Haberler
Nisan 2004

Bir ustadan geriye kalan!..

Çağdaş Türk resminin öncülerinden Hamit Görele’nin eserlerinden bir seçki, Galeri Artist’te sergileniyor. Görele gibi bir ustayı anmak için düzenlenen serginin daha çok resimden oluşması gerekirdi. Sergide sanatçıya ait obje ve fotoğrafların yer almaması ve bir kitabın ortaya konmamış olması ise büyük eksiklik.

Çağdaş Türk resim sanatının ilgi çekici simalarından biri olan Hamit (Necdet) Görele (1903-1980), şu sıralar bir sergiyle anılıyor. Galeri Artist’teki sergide, aile koleksiyonundan çoğu sanatçının son dönemine ait yirmi eseri sergileniyor.

1914 kuşağı olarak da bilinen Çallı Kuşağı’nın ardından gelişen ve doğa biçimlerini soyutlamalarla yorumlayarak değiştirmeyi amaçlayan görüşe ilgi duyan Görele, bu görüşe uygun peyzaj ve portre ağırlıklı resimleriyle dikkat çekmiştir. Görele için renk, hayat ve sağlık işareti, renksizlik ise ölüm demektir. Rengi, hacimsel ve derinlikli biçimleri etkinleştirici bir araç olarak kullanan sanatçı, kübist-inşacı bir doğrultuda doğanın formel analizlerine girişir. Renge yaşamında ve sanatında ne denli önem verdiğini gösteren sanatçı, bu düşünce doğrultusunda önemli eserler ortaya koymuştur.

Sanatında kararlı bir üslûp araştırmalarıyla dikkat çeken Hamit Görele, bazı eserlerinde üstün nitelikle sonuçlara varmıştır. Daha çok ekspresyonist-anlatımcı bir eğilim havası içinde değişik portre, düzenleme ve görünümlere imza atan sanatçı, bir ara soyut denemelere girişmiş; ama önceki figüratif çalışmalarındaki başarıya ulaşamamıştır. Son dönemlerinde heykel de çalışan sanatçının bazı başarılı büst çalışmaları vardır.

Hamit Görele, Türkiye’de yeni eğilim ve anlayışların zamanla çevre kazanmasında genç kuşakların yeni arayışlara yönelmesinde, aktif yorumların devreye girmesinde önemli katkısı olmuş ve Türk sanatında öncü sanatçılardan biri olarak tanınmıştır. Böylesine önemli bir sanatçının eserlerinin sergilenmesini ve hatırlanmasını önemsemekle birlikte, sergiden hayal kırıklığı ile ayrıldığımı da itiraf etmek zorundayım. Sanatçının kızı Tanya Görele’nin girişimiyle hazırlandığını öğrendiğimiz sergi, öncelikle yirmi resimle sınırlanmamalıydı. Görele’nin sanatının kavranması açısından, bazı koleksiyonlardaki önemli resimler –satış dışı tutularak da olsa– bu sergiye dahil edilmeliydi. Sergiye eklemlenecek, sanatçıya ait bazı objeler, fotoğraflar da onun dünyasını ve sanatını kavramamıza rehberlik edeceklerdi. Son olarak; bu sergiye küçük bir kitapçık eşlik edemez miydi? Türk resminin en önemli ustalarından Hamit Görele’nin, hepsini çoktan hak ettiğine inanıyorum. (Galeri Artist / Fulya, 212-227 68 52)
Zaman -  Ahmet Taha

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz