reklam

Haberler
Mayıs 2004

'Öteki Bodrum'un hikayesi'

Fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen'in kaptanından dansözüne, çiftçisinden kahvecisine, garsonundan devecisine Bodrum sakinlerini anlattığı 'Derin Bodrum' sergisi açılıyor.

'Gün artık her yanda mavi bir nurdu; öyle mavi ki, insan maviyi toplamak için avucunu göğe açacak, dev gibi göklerin ve denizlerin bu yurdunda berrak mavi ışık iliklerine işliyor insanın, bende saydam bir mavi oldum galiba diyorum...' Halikarnas Balıkçısı, 'Mavi Sürgün' adlı kitabında böyle anlatıyor Bodrum'u. Artık Balıkçı'nın Bodrum'undan pek iz kalmadı. O küçük kasaba da değişime ayak uyurdu ve daha çok 'çılgın' eğlence hayatıyla anılan bir tatil merkezi oldu. Ama bir de öteki yüzü vardı Bodrum'un. Sezon bitip turistler eve döndüğünde, barlardan gelen müziğin sesi kesildiğinde ortaya çıkan yüzü. İşte Sıtkı Kösemen'in o yüze ait fotoğraflarından oluşan 'Derin Bodrum' adlı sergisi bugün Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu'nda açılıyor.

Sadece Vur Patlasın Çal oynasın mı?
Kösemen 15 gün boyunca kahvecisinden balıkçısına, aşçısından çiftçisine, fırıncısından dansözüne kadar 191 Bodrum sakinin fotoğrafını çektiği projesini 'Çok eskiden beri gidip geldiğim bir yerdir Bodrum. Burayı anlatan bir fotoğraf kitabı hazırlamak istedim. Bir yeri anlatmanın en iyi yolu da yaşayanlarıdır. Bodrum'u anlatan da bir iki ay 'vur patlasın, çal oynasın' diye orada yaşayanlar değil, oranın gerçek yerlileri. O yüzden de onlarla çalıştım. Bodrum denilen yerde yaşayanların dertlerini, düşündüklerini anlatan bir şey göstermek istedim' diye açıklıyor. Kösemen, Bodrum yerlilerinin düşüncelerini anlatmak için de Zeynep Tunuslu ile birlikte kısa röportajlar yapmış ve fotoğrafların altına 'alt yazı' gibi iliştirmiş. 'Derin Bodrum'un editörü ise projeyi 'Dün Bodrum'a gidenler, bugün değişti diyorlar. Ama aslında güngörmüş coğrafyaya özgü hayat, yerli yerinde soluk alıp vermeyi sürdürüyor. Karada ve denizde, biraz derinde' cümleleriyle anlatan Bülent Korman.

Kösemen 'Asıl vurgulamak istediğim altyazı farkıyla fotoğrafları sunmaktı' dediği kısa röportajlarda da Bodrum sakinlerinin adlarını yazmamış. Sadece meslekleriyle tanıtmış onları. Bunu özellikle yaptığını söylüyor Kösemen: 'Adları olmasın, Bodrum'un bir parçası olarak objektifime yansısınlar istedim'. Bir şair 'Dünyanın pek çok yerinde sıkıldığımı bilirim. Burada sıkılmam. Doğası değil, insanı da beni mutlu eder' diye tasvir ediyor yaşadığı kasabayı, çimlere uzanan bir otel görevlisi kadın için ise ekmek kapısı Bodrum. O da 'Tarlada değil otelde çalışıyorum. Dün sezon kapandı, evimize geldik, zeytin eleyeceğiz işte' diyor. Kösemen, Bodrum'un öteki yüzünü özetlerken de 'Herkesin ayrı bir Bodrum'u var. Ama ben bu fotoğraflarla gerçek Bodrum'u anlatıyorum' diyor. Sonra da soruyor: 'Ya sizin Bodrum'unuz nasıl?'
Akşam - Efnan Atmaca

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz