reklam

Haberler
Mayıs 2004

İçinden sorular geçen sergi

"Resim sanatının Türkiye'de toplumsal kullanım alanları nereler?" " Türk toplumu resim sanatını nasıl algılıyor?":.. Manavgatlı ressam Burhan Kum'un, bu ve buna benzer sorulardan yola çıkarak oluşturduğu resimleri Karşı Sanat Çalışmaları'nda sergiliyor. Kum'un bir buçuk yıllık çalışmasının ürünü olan tablolarından oluşan sergi, 29 Mayıs'a kadar sürecek.

"Bu serginin ana düşüncesi 2003'te ilkokula başlayan oğluma, okuma derslerinde yardımcı olurken ortaya çıktı" diyerek anlatmaya başlıyor Kum."Üzülerek gördüm ki okuma kitaplarındaki süslü resimlerin biçiminde ve işlevinde benim hatırlayabildiğim kadarıyla 35 yıldır değişen bir şey yok."

Bunun üzerine düşünmeye başlamış Kum. "Bu toplum resim sanatını nasıl kullanıyor ve tüketiyor, Türk toplumu resim sanatını nasıl algılıyor gibi sorulara cevap aramaya başlamış.

"Bu sergideki resimler işte bu sorular çerçevesinde ortaya çıktı" diye anlatmaya devam ediyor Burhan Kum. "Sergiyi oluştururken resmin kimi zaman illüstratif, kimi zaman eğitsel, kimi zaman da siyasi veya ticari amaçlı kullanımının ve bütün bunların benim ressam olarak biçimlenmem üzerindeki etkilerinin daha önce olmadığı kadar farkına vardım"

Kum'a göre bu sergi, bir anlamda bir tür resimsel otobiyografi.

Kum, 1977'nin kanlı 1 Mayıs'ı, Türkiye'nin siyasal çalkantıları, 70'li yıllarda Türk sinemasında egemen olan seks furyası gibi, hem kişisel tarihinden hem de toplumun ortak belleğinden yansımalar da sunuyor.

Kum'un da söylediği gibi "bu sergiyi gören bir pişman, görmeyen bin pişman." Tercih sizin..

Karşı Sanat Çalışmaları
İstiklal Cad. 258
Elhamra Pasajı, Kat:2

Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz