reklam

Haberler
Mayıs 2004

Benntt Lowenthal 'dan "Dört Köşe Olmak" Fotoğraf Sergisi

İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Fotoğraf Galerisi’nde, 29 Nisan – 29 Mayıs 2004 tarihleri arasında, Bennett Lowenthal’in “Dört Köşe Olmak / Four Corner Being” başlıklı fotoğraf sergisi gerçekleştirilecek.

Bennett Lowenthal 1958 yılında ABD’nin Cincinnati kentinde doğmuş. Lise çağlarında fotoğraf çekmeye başlamış ve Yale Üniversitesi’nde fotoğraf eğitimi almış. Daha sonra Massachusetts’te fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Lionel Delevingne’in asistanlığını yapmış. 1988 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı’na girmiş ve diplomat olarak Washington’da ve Brezilya, Danimarka, Hırvatistan’daki ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarında çalışmış olup halen Türkiye’de görevli.

Serginin temelini, fotoğrafçının değişik mekanlarda ve değişik zamanlarda çektiği fotoğraflardan yararlanarak bazı temaları aydınlatma fikri oluşturmuş. Bu seksen fotoğraf, dörtlü tema guruplarından oluşan yirmi fotoğraf kümesi formunda sergilenecekler.

Fotoğrafçı “Dört Köşe Olmak / Four Corner Being” başlıklı sergisinde yer alacak fotoğraflarını şu sözleriyle anlatıyor:

“Altı yıl önce Zagreb’de sergi açmaya hazırlanırken, son yirmi yıl içinde çektiğim fotoğraflarımın hepsini elden geçirmek gibi çok zevkli bir çalışma yapmak fırsatını bulmuştum. İstanbul Fotoğraf Merkezi’nde açılan bu son sergim için ise, daha yeni fotoğraflarımı tarayarak işe başlamıştım, ama meğerse kataloglama ve çapraz referans denilen o iki tiryakiliğe kendimi iyice kaptırmışım. İşte bu yüzden, fotoğraflarımın temaları arasında aksıranlar, tıksıranlar, el sallayanlar, göz süzenler, yani bir biçimde dikkatimi çekebilenler bu sergide kendilerine bir yer buldu.

Fotoğrafta doğrusal biçimler elde etmek için yuvarlak şekiller kullanırız. Dairelerden ve ovallerden yararlanarak kareler ve dikdörtgenler yaratırız. Peki neden?

Fotoğraf çekebilmek için ayın ve güneşin küreleri gerekir bize. Güneşin ve ayın eliptik yörüngeleri mevsimleri belirler ve bize farklı doğal ışıklar sağlar. Yapay ışık için kullandığımız ampuller ve tüpler de yine küresel ve yuvarlaktır. Seçtiğimiz ışık, açık diyaframın oluşturduğu çemberden ve merceğin yuvarlağından geçer. Ama ille de, göz yuvalarımıza yerleşmiş o göz küreleri olmasaydı, bunların hiçbirinin önemi kalmazdı. Her nedense, ister doğal, ister insan ürünü olsun bütün bu yuvarlaklıklara karşın, gene de fotoğraflarımızı bastığımızda, onları mutlaka dört köşeli yaparız.

Yanılıyorsam eğer, tarihçiler lütfen beni düzeltsinler, ama daguerreotype’te ve 19. yüzyıl fotoğrafçılığında, portrelerde dairelere ve ovallere daha çok rağbet yok muydu? Ve bu, cameo’ların benzer işlevli “kalıcılığından” esinlenmiş olamaz mıydı? Bu eğilim bitti. Bugün köşeleri olmayan bir fotoğrafı isteseniz de bulamazsınız. Belki de düğün ve bebek fotoğrafları gibi, “kalıcılığı“ anımsatma istemini yansıtan bazı formülcü fotoğraf türleri içinde rastlayabilirsiniz.

Ancak, bir fotoğraf türü vardır ki, yuvarlak formun uğruna doğrusalı istisnasız feda etmiştir. Öyle bir tür ki, “kalıcılık“ kaygısını en uç noktaya taşır. Sözünü ettiğim, mezar taşlarına yerleştirilen madalyon biçimli fotoğraflardır.

Gördüğüm kadarıyla her yerde olduğu gibi, Türkiye’de de bu böyle. Yeniköy’de bir mezarlığın karşısında mezar taşı satan Ahmet Bey’e bunu sorduğumda, hiç duraksamadan “Kare yok“ yanıtını verdi. Yani mezar taşında köşeli fotoğraf olmazmış.

Belli ki sadece ölüm gerçeği bize o çok sevdiğimiz dört köşeyi unutturabiliyor. Zamanı durdurarak, zamanı esneterek, zamanı dondurarak ve zamanı kandırarak bizleri mutlu etme görevlerinden, sadece ölüm gerçeği karşısında azat ediyoruz fotoğraflarımızı.”

Bennett Lowenthal’in, İstanbul Fotoğraf Merkezi fotoğraf galerisindeki “Dört Köşe Olmak / Four Corner Being“ başlıklı fotoğraf sergisindeki zamandan çalınmış kareleri, 29 Mayıs 2004 tarihine kadar izlenebilecek.

Tarlabaşı Bulv. No: 272 Beyoğlu / İstanbul
Tel: 0212 238 11 60 Faks: 0212 238 83 71
www.istanbulfotografmerkezi.com
[email protected]
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz