reklam

Haberler
Mayıs 2004

Kısa yaşadı İz Bıraktı

'Kendi resmimi bile yaparken hep sürprizlerle karşılaşıyordum' diyordu hayattayken. "Desene başlarken aslında neyi çizeceğimi çok bilmiyorum; bir kenarından başlıyorum, sonra bu bir balık olabiliyor. Ama sadece balık olması sıkıcı. Balığın içinde başka bir hikâye daha, başka bir olay daha oluyor. Genellikle her resimde bir görünen, bir de ikinci planda görünen başka bir hikâye oluşuyor" diyor ve ekliyordu, "Bunu da sadece kendimi eğlendirmek için yapıyorum.'

Bu sözler üç yıl önce kaybettiğimiz ressam Mehmet Koyunoğlu'na ait. 45'inde aramızdan ayrılan ressam, o kısacık kayatına gerçekten çok şey sığdırmıştı.

Çok hırslıydı, ama...
Daha 19 yaşındayken Magic Marker kalem firmasının Londra'da düzenlediği Uluslararası Grafik Yarışması'nda yüzlerce profesyonel sanatçıyı geride bırakarak ödül kazanmıştı. Hırslıydı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1982'de Paris'e gitti. Louvre Müzesi'nin eski küratörlerinden Margaret Lamy ve sanat eleştirmeni Jacques Normand'ın yüreklendirmeleriyle çalışmalarını Paris'te sürdürmeye başladı. Paris Ecole Nationale de Beaux Arts Iscan atölyesine devam etti. İlk kişisel sergisini 1983'te Paris'te Galerie Philippe Fregnac'ta açtı.1984 yılında Türkiye'ye dönüş yaptı, 1985'te Ulusal Grafik Sanatlar Sergisi'nde illüstrasyon dalında birincilik ödülü kazandı. 1990'da Brüksel Rene Carcan Vakfı'nda gravür eğitimini tamamladı. Çalışmalarını çeşitlendirerek 2001 Eylül ayına kadar sürdürdü ve son açtığı sergiden kısa bir süre sonra vefat etti.

Resim, gravür ve taş üzerine akrilik çalışmalarıyla dikkat çeken Koyunoğlu, resimlerinde makina ve insan tasavvurunun bilimdeki ve sanattaki temsillerini ve aralarındaki ezeli mücadeleyi işleyerek izleyiciyi hep şaşırtmıştı. Fırçayı kalem gibi tutması, kalemi fırça gibi kullanması onun sıradışı yönünün yansımasıydı adeta. Eline aldığı her dört köşe kâğıdı, tuvali, cam kâseyi, ahşabı, şekilsiz taşı biçimlerinden, özgül ağırlıklarından arındırması; pul pul dökülse de, ince ince terlese de bir yolunu bulur ve eğlenir, eğlendirirdi ve onlara bir sanat eseri hüvviyetini kazandırdı. Sanatçı, erken gelen ölümünün ardından açılan bu retrospektif sergiyle anılıyor. Japonya, Almanya ve Türkiye'de onlarca sergi açan ve birçok uluslararası ödülün de sahibi olan Koyunoğlu'nun 80'e yakın eseri 16 Mayıs tarihine kadar Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor.
Türkiye

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz