reklam

Haberler
Mayıs 2004

Jean Baudrillard- "Olay'a İlişkin ve Sanal" (l'Evénementiel et le Virtuel)

Fransız düşünür ve yazar Jean Baudrillard, 27 Nisan'da İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nde yaptığı "Sanal Evren ve Haber Dünyası" isimli konuşmasının ardından, 30 Nisan'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde "Olay'a İlişkin ve Sanal" (l'Evénementiel et le Virtuel) başlıklı konferansını verdi. Baudrillard, özellikle 11 Eylül saldırıları ve Irak Savaşı üzerinden yorum yaparak, "sanal evren", "olay" ve "haber dünyası"nı derinlemesine inceledi.

11 Eylül ve Irak Savaşı üzerine yaptığı değerlendirmede Baudrillard, Steven Spielberg'in "Azınlık Raporu (Minority Report)" filmine göndermelerde bulunarak şunları söyledi: "Günümüzde, dünyada gerçekleşebilecek tüm olayları önceden öngörecek bir güvenlik sistemi kurulmaya çalışılıyor. Örneğin Irak Savaşı'nda henüz gerçekleşmemiş bir eylem, Saddam'ın kimyasal silah kullanma ihtimali, safdışı bırakılmıştır. Yani suç henüz sanalken sistem tarafından gerçek anlamda cezalandırılmıştır. Bu yüzden suçun gerçekten işlenip işlenmeyeceğini asla tespit edemeyeceğiz." Sistemin, başka bir deyişle "iktidar"ın, güvenliği korumak adına uyguladığı bu "caydırıcı düzen", "eylemsiz bir dünya sistemi" özleminden kaynaklanmaktadır. "İktidar terörü yenmeye çalışırken kendisi bir terör kaynağı olmakta, şiddetin yayılmasına katkıda bulunduğu için terörü meşrulaştırmaktadır. Tüm dünyayı caydırmaya yönelik bu evrensel soğuk savaşta, halk potansiyel terörist olarak görülmekte, böylece tüm iktidarlar tüm halklara karşı işbirliğinde bulunmaktadır." Kısacası, "terör ile ceza arasında bir eşdeğerliğin kurulması sözkonusudur."

Baudrillard konuşmasını "haber dünyası"nın "olay" üzerindeki etkilerine yönelik yaptığı yorumlarla sürdürdü. Ona göre, Irak Savaşı gibi "olay olmayan olay"lar, "haberler" aracılığıyla eşzamanlı olarak tüm dünyaya yayılır. "Haberler, olay üretmeye yarayan bir tezgahtır. Ancak, haberin asıl ürettiği olaysızlıktır, çünkü olaylar soyutlanır. Günümüzde ekonomi nasıl salt paraya indirgeniyorsa, olaylar da salt imajlara indirgenmektedir." Haberlerin olaysızlık yaratmasında, canlı yayının ayrıcalıklı bir etkisi vardır: " Canlı yayın ile olay tözünden ve tarihsel özünden ayrılır, eşzamanlılığa indirgenerek boşlukta kaybolur." Naklen sunulan olaylarda olaya "kısa devre yaptırılmaktadır", çünkü "gazeteciler neredeyse yardım ekiplerinden önce olay yerine gelerek olay spekülatörlüğü yapmakta, olay daha başlamadan bitmektedir." Dolayısıyla günümüz dünyasında olay, "dünya çapına taşınabilen, olay olmayan olay" olarak tanımlanabilir.

Baudrillard olay olmayan olay üzerine konuşmasını sürdürürken, gerçek olan olayı ise şöyle tanımladı: "Olay, paradoksal şekilde ürkütücü tuhaflığa sahiptir, çünkü gerçekleşmesi önceden tahmin edilemez. Bu özelliğiyle şeylerin akış sürecine etki eder. Irak Savaşı'nda ise olayın olma olasılığı sanaldan gerçeğe dönmüştür. Savaşın tüm olasılık hesapları daha savaş olmadan tüketilmiştir. Yani olayın beklenmedikliği Irak Savaşı'nda yoktur. Ancak, olayı gerçek kılan unsur onun öngörülmesinin mümkün olmaması, yoktan varolmasıdır. Olay, gerçekleştiği zaman içinde bir gerçekliğe sahiptir, canlı olarak sunulan olayda ise zaman dilimi kayıp zamana dönüşmektedir." Baudrillard'a göre olayın zamansal niteliği iletişim teknolojileri tarafından yok edilmiştir: "İletişim, haber gibi etkenlerle zaman ana indirgenmiştir. Herşey ekran vasıtası ile eşzamanlı olarak gerçekleşir; sıradışı, özgün olaylar meydana gelmez."

Bu noktadan hareketle Baudrillard olayın tekillliğine ilişkin şu örneği verdi: "Olayın yaşanmadan önce olma olasılığı yoktur. Aynı şekilde yeniden canlandırılışının da bir yararı yoktur, tıpkı 11 Eylül sonrası yapılan tüm yeniden canlandırmaların işe yaramaması gibi."

Baudrillard, konferansın son bölümünde günümüz dünyasında yaşanan aşırı anlam bolluğu ve anlamsızlığın birlikteliğinden söz etti: "Sıradışı olaylara tanık olmayı ne kadar arzuluyorsak, sıradan bir dünyayı da o kadar arzuluyoruz. Yani olay ve olay olmayan olay aynı anda bizleri kendisine çekiyor."

Belki de Baudrillard'ın sözlerinin tümünün içerdiği anlam, kendisinin konferansın sonunda Mallarme'den yaptığı bir alıntıda bulunuyor: "Günün birinde teknik gelişmelerin yardımıyla istediğin zarları atabilirsin ancak rastlantısallıktan vazgeçemezsin."
Arkitera - Elif Erdine

Arşiv

Sadece yazmak istediğinizde, ilgili ya da ilgisiz her konuda Kahve Molası forumuna yazabilirsiniz...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz