reklam

Haberler
Mayıs 2004

Mona Lisa X-ışını altında

Leonardo da Vinci’nin yıpranma ve kıvrılma belirtileri gösteren 500 yıllık tablosu ‘Mona Lisa’, yıpranmaya neyin neden olduğunun anlaşılabilmesi için mikroskop ve X ışınları ile incelenecek.

1,2 santim kalınlığında kavak ağacı üzerine yapılmış ‘dünyanın en ünlü resmi’nin sergilendiği Paris’teki Louvre Müzesi-Resim Galerileri Başmüdürü Vincent Pomarede, tabloya zarar verenin, ‘geçmişteki tamirat’ olup olmadığını açığa çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Pomarede, resmin daha önce denenmeyen yöntemlerle inceleneceğini, çalışmada yüksek teknoloji mikroskopları ve X-ışınlarının kullanılacağını söyledi.
Uzmanlar daha önce 17, 18 ve 20. yüzyıllarda, üzerindeki çatlağın daha da kötü bir duruma gelmesini önlemek için tablonun arka yüzeyini tahta şeritlerle desteklemişti.

Nedeni tam olarak bilinmeyen çatlağın “kazara ya da hava koşullarından” kaynaklanmış olabileceğini belirten Pomarade, tablonun yıpranmasına, bu tahta şeritlerinin farklı yaşlanma düzenlerinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Uzmanlar, her yıl Louvre Müzesi’ni ziyaret eden yaklaşık 6 milyon kişinin gördüğü ‘Mona Lisa’nın korunmasına çok önem veriyor.

Tablo, ısı ve nem koşulları ayarlanmış, kurşun geçirmez cam bir kutu içinde muhafaza ediliyor.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz