reklam

Haberler
Mayıs 2004

İSMEK'in Öğreticisi, 'Zeugma Mozayiği'nin benzerini yaptı

Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) Usta Öğreticisi Asiye Bekar, Antik Kent Zeugma eserlerinden "Çingene Kızı" adlı mozaik tablonun benzerini yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK), 74 kurs merkezinde 65 branşta verdiği ücretsiz eğitimin yanı sıra yaptığı farklı çalışmalarla da dikkat çekiyor.

Bu faaliyetlerden biri de İSMEK Usta Öğreticisi Asiye Bekar'ın "Antik Kent Zeugma Eserleri" konulu çalışması... Bu çalışma kapsamında Bekar, bir çok Zeugma eserlerinin yanı sıra "Çingene Kızı" mozaik tablosunu da yaptı.

Asiye Bekar, üç ay önce İSMEK Bayrampaşa Kurs Merkezi'nde usta öğretici olarak göreve başladı. Aynı zamanda Bekar, İSMEK'in verdiği destekle "Antik Kent Zeugma Eserleri " çalışmasına da hız kazandırdı.

"Çingene Kız'ın bakışları herkesi etkiler..."

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Asiye Bekar, mermer ve seramik sanatıyla ilgilenmesindeki asıl itici gücün, okuldan hocası olan Sabahattin Gündoğdu'nun verdiği desteğe bağlıyor.

Öğrenci olduğu yıllarda antik kent Zeugma eserlerini görmek için hocası Gündoğdu ile birlikte Gaziantep'e giderek incelemelerde bulunan Bekar, çalışmaları hakkında şunları söyledi;

"Mozaik ve mermer çalışmaları açısından en önemli eserler Zeugma eserleridir. Öğrencilik yıllarında gittiğim ve inceleme fırsatı bulduğum çalışmaların herkesin görmesini isterim. Eserleri arkadaşlarım ve öğretim üyeleri ile birlikte inceledik. Buradaki eserlerden beni en fazla etkileyen Zeugma'nın sembolü haline gelen "Çingene Kızı" figürü oldu."

Bekar 'Çingene Kızı' tablosunu nasıl yaptığını ise şöyle açıkladı: "Kütahya ve Afyon gibi çeşitli bölgelerden özel olarak getirtilen mermerlerle, tablonun benzerini yaptım. Çok titiz çalıştım üzerinde. Fotoğrafını örnek alarak gerçek tabloda kullanılanlara en yakın renkteki mermer mozaikleri, tek tek yerleştirmek suretiyle tabloyu tamamladım."

Hocası Gündoğdu ile birlikte, antik kent Zeugma'daki eserlerin, şu anda baraj gölü suyu altında kalanlar dahil, yaklaşık yüzde 90'ının birer örneğini yaptıklarını belirten İSMEK'in Usta Öğreticisi Asiye Bekar, su altında kalan eserlerin benzerinin, önceden çekilmiş fotoğraflarına bakılarak yapıldığını ve bunların tamamının Antalya'daki bir otelde sergilendiğini ifade etti.
İBB

Arşiv

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz