reklam

Haberler
Mayıs 2004

Belçikalı sanatçı Fernand Knopff'un retrospektif sergisi, yaşadığı ve yapıtlarını yarattığı Brüksel'deydi

Simgeci akımın simge ressamı
Dinginliğin içindeki saklı yaşam felsefesinin mucitlerinden Fernand Knopff , melankolik yaklaşımı ve insan ruhunun derinliklerine nüfuz edebilen gözlem gücüyle, kuşkusuz resimdeki simgecilik akımının önde gelen temsilcilerinden biri, belki de başlıcasıydı.

Resim sanatından müziğe ve edebiyata, özellikle de şiire yoğun biçimde yansıyan boyutlarıyla, romantizmin ardıl bir süreci olarak, 19. yüzyılın ikinci yarısında kendini gösteren simgecilik (''symbolisme'') için gerçek bir vatan aramak gerekirse, gizemli bir sessizliğin egemen olduğu Brüksel'den daha uygun bir ortam düşünülemezdi belki de. Dinginliğin içindeki saklı yaşam felsefesinin mucitlerinden Fernand Knopff (1858- 1921) ise, melankolik yaklaşımı ve insan ruhunun derinliklerine nüfuz edebilen gözlem gücüyle, kuşkusuz bu akımın önde gelen temsilcilerinden biri, belki de başlıcası. Brüksel Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki retrospektif sergisi, ziyaretçilerle dolup boşalıyor; ben bu sergiyi gezdiğim sırada, birkaç günlüğüne açık bulunan uluslararası fuar (''Art Brussels'') bile, bu serginin yaratmış olduğu etkiyi fazlaca gölgelemiyordu.

1870'li yılların başında Brüksel, Avrupa'nın sanat merkezlerindendir. Ressamlar ve şairler, müzikten esinlenerek oluştururlar yapıtlarını; kentin her yerinden incelikli melodiler yükselir: Konserler, operalar ve fanfarlar, sanatçıların atölyelerine kadar sokulur. Verlaine ve Rimbaud gibi simgeci şairler gözdedir. Dönemin bütün yapıtlarında ''kutsal giz'' etkisini olanca gücüyle duyurmaktadır. Knopff'un sanat kültür adamları yetiştiren ailesi, 1870'e doğru Brüksel'e yerleşecek ve hukuk öğrenmek için başladığı eğitimini yarıda keserek Brüksel akademisine girecektir Knopff. Orada tanıyacaktır James Ensor 'u. 1881'de ''Ensor'' grubuna katılır ve bu grupla ortak sergide görünür. Resimleri daha çok manzara ağırlıklıdır bu yıllarda. Hemen arkasından da öncü sanatçıların yer aldığı ''20'ler'' le buluşur. Emile Verhaeren , onunla ilgili yazılar kaleme alır, ''L'Art moderne'' de. Münih, Floransa ve Londra'da ilk sergilerini açtıktan sonra, dönemin ünlü simgeci ressamlarından Edward Burne-Jones ile yakınlık kurar. Yolunu seçmiştir artık. Peladan 'ın yönettiği ''Rose+Croix'' da (Paris) yapıtlarını sergiler. Sonradan uluslararası bir sanatçı topluluğuna dönüşecek olan ''Sécession'' grubu içinde yer alır.

Gözde portre ressamı
1900'lü yıllar gelip çatmıştır. Knopff, kendi imge dünyasını, aynasında gördüğü ve bir mimar arkadaşıyla tasarımını paylaştığı, salonun bir köşesindeki piyanodan gelen müzikle günlük yaşamın uzağına kaçtığı, perdelerinden gün ışığının sızdığı sarı ve mavi camlı pencerelerinden sakin doğayı seyrettiği kendi ''ev-atölye'' sini kurar Brüksel'de. Çok sevdiği kızkardeşi Marguerite başta olmak üzere, ruh dünyalarının engin coğrafyasına açılarak huzur mabetlerinde gezindiği modellerin hükümranlığı başlayacaktır bundan böyle. Artık Brüksel sosyetesinin gözde bir portrecisidir. Sergideki resimlerden de kolayca anlaşılacağı gibi, başka simgeci ressamlar için de ayrıcalıklı konu düzeyini hep korumuş olan portre, Fernand Knopff'ta, insan gerçekliğini ve karanlıkta kalmış bilim-ötesini kavramanın en kestirme yoludur. Geleceğin Belçika prensi Léopold III de onun modelleri arasındadır. Modellerinin fotoğraflarını çeker dönemin siy ah-beyaza odaklanmış objektifiyle. Sergide, sanatçının yer yer müdahale ettiği ve resimlerine sonradan aktardığı, çoğunluğu genç -ve mutsuz- kadın imgelerini yansıtan fotoğraflar, ayrıca Knoppf'un yaşam çevresinden belgesel görüntüler var.

Yaz tatilleri nde bütün ailenin kır evine taşındı ğı ve zaten sakin olan kent yaşamından biraz daha uzaklaştığı yeni ortam, ayrı bir esin kaynağıdır Knopff için. Samandan çatısı yere kadar inen masalsı ''hameau'', sanatçının resimlerine girer ve doğa içinde bir yalnızlık sığınağı olarak 19. yüzyıl Avrupası'nın kültüründe seçkin bir yeri bulunan bu özel konutlar, Knopff için de neredeyse bir yaşam simgesi karakterine bürünür. Bu resimlerde sessizlik ve dinginlik, elle tutulacak bir somutluk kazanır neredeyse.

Lüks bir salonun ortasında, siyahlar giymiş bir kadın (Madam Edmond Knopff ) oturduğu koltukta bir elini alnına dayamış oturmaktadır. İngiliz peyzajını anımsatan bir çimenli bahçede, dönemin spor giysileriyle, ellerindeki tenis raketleriyle eğlenen, ama eğlenmekten çok, yalnızlıklarını paylaşan genç kadınlar. İnce ve hafif bir renk tabakası, renkten çok desene ağırlık veren bir teknikle kuşatıyor bütün kompozisyonu. Fırça izi tümüyle yok edilmiş. Tabloya irreel bir hava katıyor bu teknik. Söz konusu resim, Paris'te Eiffel'in açılacağı 1889 sergisinde halka gösterilecek ve ilgi çekecektir. Renkli kuru kalem, pastel ve füzen, gravür, hafifçe dokunulmuş fotoğraf, Fernand Knopff'un sanatında ayrıcalıklı tekniklerdir. Sanatçının özenli giysiler içindeki fotoğrafları, evinin iç bölmelerini gösteren ayrıntılar, sergide özel bir ilgi konusu oluşturuyor.

Resimlerin üzerinde, ölüm tanrısı Thanatos'un soluğu geziniyor sanki. Ölüm ve yazgı karşısındaki insan varlığının çaresizliği, yaşamdan yalıtılmışlığın da bir gerekçesi gibidir Knopff'ta. Gizem ve yansıma, geçmişin dönülemez dünyası, onun resimlerini yönlendiren, içten içe kavrayıp sürükleyen bir görünmez güç sanki.

Okşanmayı isteyen, biri yarı çıplak bir erkeği, öteki kaplan bedenli bir kadını (sfenks) gösteren, Freud psikanalizmine göndermede bulunan Knopff'un şimdi bu sergiyle biraz daha ünlenmiş olarak Brüksel'in kent alanlarını süsleyen tablosu, bir erdişi (''androgyne'') söylencesini taşıyor günümüze. İlk kez 1898'deki ilk Sécession sergisinde yer alan bu tablo, enine uzanan ilginç boyutuyla, serginin içinde tek başına bir salonda, izleyiciyi acı bir tebessümle karşılıyor gibidir.

Fernand Knopff sergisi, bana Selim İleri 'nin romanlarını anımsattı. Onun bu sergiyi görmesini isterdim.
Cumhuriyet - Kaya Özsezgin

Arşiv

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat ve Tasarım forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz