reklam

Haberler
Mayıs 2004

Cam Ocağı Stüdyo Camcılığının Öncülüğünü Yapıyor

Türkiye'de yaratıcılıklarını farklı bir alanda değerlendirmek isteyenlere camla çalışma ve farklı teknikleri uygulayarak öğrenme olanağı tanıyan Türkiye'nin ilk cam okulu Cam Ocağı, Haziran-Temmuz programı kapsamında yer alan boncuk yapımı, kalıpla cam şekillendirme ve füzyon eğitimleriyle, bu konuya ilgi duyanlara farklı alternatifler sunuyor. Bu alanda önemli çalışmalar yapmış dört yabancı sanatçının vereceği ve sınırlı sayıda katılımcının kabul edilebileceği eğitimler, kendi atölyesini kurmak isteyenlerin önünde yeni ufuklar açıyor.

13 - 26 Haziran tarihleri arasında Fransız sanatçı Chantal Royant'ın vereceği kalıpla cam şekillendirme eğitiminde, katılımcılar sıcak camla elde edilmesi zor formları daha kontrollü bir şekilde üretmeyi ve cam içinde farklı etkilerin yaratmayı öğrenecekler. Böylelikle günlük kullanım eşyasından üç boyutlu heykele her türlü tasarımı camdan objelere dönüştürebilecekler. Kalıpla cam şekillendirme tekniğinde kilden hazırlanan form bir çok aşamadan geçerek cama dönüşüyor. Kalforniya'da renkli cam çalışmalarının ardından, stüdyo camcılığının kalbi olarak kabul edilen Fransa'ya geri dönen Chantal Royant'ın cam içinde yarattığı renkli dünyalar, katılımcılar için önemli bir esin kaynağı olacak.

Aynı dönemde, Alman sanatçı Maria Micheala Möller son günlerde yoğun ilgi gören boncuk yapımının inceliklerini dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle paylaşacak.Bu eğitim sırasında katılımcılar şalümo adı verilen masa üstü ocak alevinde, basit boncuk yapımından, altın-gümüş yaldızla süslemeye, binbir çiçek gibi özel tekniklerden, küçük kap yapımına farklı teknikleri öğrenip, yarattıkları boncukları benzersiz takılara dönüştürecekler. Almanya'da aldığı tasarım eğitimini cam sanatıyla birleştiren ve boncuk yapımına hobi olarak başlayan Möller, o günden beri artan bir yoğunlukla çalışmalarına devam eden sanatçı bir çok ülkede boncuk yapımı eğitimi veriyor.

Renkli camlarla gerçekleştirilen ve modern vitray olarak da tanımlanan füzyon eğitimini ise, Amerikalı sanatçı Rene Culler verecek. 4-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu eğitimde, farklı ülkelerden gelen katılımcılar, Topkapı Sarayı'ndaki muhteşem eserleri cam yapımında model olarak kullanma fikrinden yola çıkarak, İznik çinileri ve saray mücevherlerinde olduğu gibi renk ve desen üzerinde yoğunlaşacaklar. Eğitim sırasında aynı zamanda yüksek-düşük ısıda emaylama, cam içine emay baskı, renk zenginliğini arttırmak için gümüş boya kullanımı, ipek baskı tekniği, soğuk kesme ve ısıyla parlatma gibi bir çok teknik öğretilecek. Cama ve onun farklı ifade biçimlerine tutkuyla bağlı olan Rene Culler, üfleme tekniğinden de faydalanarak yarattığı eserleriyle dünya çapında bir üne sahip.

Cam Ocağı'nın yaz dönemi, çalışmalarını Barcelona'daki atölyesinde sürdüren ve konusunda en başarılı isimler içinde yer alan Philippa Beveridge'in 25Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında vereceği mimari cam eğitimiyle devam edecek. Füzyon ve çökertme teknikleri ve bu tekniklerin farklı uygulamalarının öğretileceği eğitim özellikle mimar ve iç mimarlara mesleki açıdan önemli katkılar sağlayacak. Gelenekselden moderne, uluslararası mimaride uygulanan farklı füzyon tekniklerinin gösterileceği eğitim iç ve dış mekan düzenlemesinde yeni tasarımlar oluşturmak isteyenlere önemli fikirler verecek .Katılımcılar eğitimi, başarılı bir proje yaratmak için, tasarımdan sunuma kadar tüm aşamaları gerçekleştirebilecekleri donanımla tamamlayacaklar.

Türkiye'de stüdyo camcılığının öncülüğünü yapan ve kısa sürede dünyanın önemli cam okulları arasında yerini alan Cam Ocağı cam sanatını meslek haline getirmek, farklı bir deneyim yaşamak ve dünya çapında sanatçılarla çalışmak isteyen herkese açık. Cam Ocağı'nın eğitim ve atölye programları ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.camocagi.org adresinden veya 0.216.4333693 numaralı telefonlardan ulaşılabiliyor.
Arkitera

Arşiv

Mimarlık, şehir bölge planlama, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, restorasyon, peyzaj bölümü öğrencileri, akademisyenleri, mezunları... Eğitim dünyasına dair düşüncelerini ve sorunlarını Tasarım Sınıfı forumuna yazabilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz