reklam

Haberler
Mayıs 2004

Yeniden yola koyulmadan önceki işler

Tasarımcı Bülent Erkmen'in son dönem işleri İstiklal Caddesi'nde Garanti Galeri'de sergileniyor. Bitmek üzere olan sergiyi kaçırmayıp gezerken, bu "Son İşler"in hayatımızın her alanına sızmış olduğunu fark edeceksiniz

İstiklal Caddesi'nin en işlek noktasında olmasına karşın kendini gizleyen bir köşede sergi. Mekan, dikkat etmeyenin göremeyeceği sadelikte. Kapıdan girer girmez, belki de insansı formu nedeniyle, o apak gömlek göze çarpıyor. Duruşu ile sanki, hangi biçime sahip olurlarsa olsunlar, onu yalnızca doğru, dürüst ve dimdik insanların giyebileceğini ima ediyor.

Kediler, insan yüzleri, çiçekler, düş renklerine bulanmış Sevgi Soysal büstleri ve defterler... İçerideki kalabalığın tuhaf bir çeşnisi var. Gençler, çocuklar ve kadınlar en çok. Biri diğerinden her anlamda çok farklı kadınlar.

Erkmen de ekranda
Garanti Galeri'de, 1 Nisan'da açılan ve 22 Mayıs'a dek sürecek olan sergi, Bülent Erkmen'in hayatlarımıza sezdirmeden nasıl nüfuz ettiğinin son kanıtlarını içeriyor. Ünlü tasarım ustasının "Son İşler"inden oluşuyor. Kitaplar, tiyatro afişleri, uluslararası projeler için afişler, sinema afişleri, 'Irak'ta Savaşa Hayır' rozetleri, kitap kapakları, yüzleri tipografiyle bezeli oyuncular, eller, Erkmen'in Türkiye'de mimarlık / tasarım konusunda çıkan tek "sahici" dergi olarak nitelendirdiği Arredamento dergisinin kapakları ve Garanti Galeri'nin mekan tasarımı bu son işler arasında. Ve elbette birbirinden çekici kitaplar... Murathan Mungan'ın Yaz Geçer adlı kitabının 10. yılına bir armağan olarak tasarladığı kitap sarı saman kağıdından. Elinizde kalem varsa tehlikeli olabilir, o denli yazma isteği uyandırıyor. Bülent Erkmen, Sanat Dünyamız dergisi için tümden tasarladığı defterin en başına defterle ilişkisini yazmış: "Defterle birlikte yaşayan. Boş sayfalara bittiği zaman biten bir ilişki bu. Her yeni defter, yeni bir ilişki. Bazen sayfaları bitse de bitiremediğim, bazen yarısında biten. Onu yanıma almamak, sırtının avucumda olmaması tedirgin eder, yalnızlık hissettirir. Oysa onunla birlikteysem her yerde kalabilirim, her şeyi bekleyebilirim. En iyi defter kendinin koşulsuz bana teslim edeni. En boş olanı. En doldurulacak olanı. En bana ait olabilecek olanı. Kapağı en korunaklı, sayfaları en dayanıklısı. Birlikte geçirdiğimiz zamanın izlerini taşıyabileni. İzlerimi kendi işaretleri gibi gösterebileni. Ve kendi olmaya devam edebileni."

Sergi salonunun en dibinde yer alan büyük ekran bir televizyonda Erkmen'i görmek ve dinlemek mümkün.

Sergiye Oruç Aruoba'nın, sanatçının hayat macerasını adeta canlandırarak özetleyiveren metni eşlik ediyor; "Yapan kişi, zaman zaman durup, dönüp, geriye, arkasında uzanan yola bakarnereden nereye geldim; neredeyim diye... Yolunun dönemeçlerinde, geride, arkada bıraktığı işleri durur. Bunlardan kimileri, yapmaya girişip, tamamlamadan, eksik; yenilerine girişmek için geride bıraktıklarıdır: Onları, öyle, bırakır, geride kalsınlar. Kimileri ise, içine sinerek yaptıkları, tamamlayıp, bitirip bütünledikleri, altlarına imzasını atarak arkada bıraktıklarıdır. Böylesi arkada kalmış işlerini, durduğu durakta biraraya getirip, yan yana, birlikte, topluca, öne çıkararak ortaya koymak isteyebilir, yapan kişidönüp, ileri, yenilerine doğru, yeniden yola koyulmadan önce..."
Radikal - Tansel Tüzel

Arşiv

Photoshop, Freehand, CorelDraw, Illustrator ve diğer grafik programları ile ilgili sorularınız ve çalışmalarınız Grafik Programları forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz