reklam

Haberler
Haziran 2004

İtalyan sanatçı Domingo Notaro'nun sergisi 30 Haziran'a kadar İlayda Sanat Galerisi'nde

Çok yönlü, bilimsel bir proje
Sanat yaşamı, İtalya ile Arjantin arasında ve farklı etkileşim alanlarına yönelik uğraşlar düzeyinde biçimlenen Domingo Notaro'nun şiirden resme ve deneysel örneklere uzanan çalışmaları daha ilk bakışta, Rönesans kültürünün bütünselliğini akla getiriyor. Sergi, günümüz İtalyan sanatı içinden, ülkemize konuk olmuş bir iyi niyet elçisinin selamı olarak algılanabilir. Ayrıca kültürümüzle örtüşen ayrıntılar içermesi bakımından bu selamın anlamını daha iyi kavrayabiliriz.

Sanat yaşamı, İtalya ile Arjantin arasında ve farklı etkileşim alanlarına yönelik uğraşlar düzeyinde biçimlenen Domingo Notaro 'nun çalışmalarını, İtalyan Kültür Merkezi Direktörü Angela Tangianu 'nun evinde izlerken şiirden resme ve deneysel örneklere uzanan bu işler, daha ilk bakışta, Rönesans kültürünün bütünselliğini akla getiriyor.

Desenlerin uyumlu ve müzikal formlarından tuvale uygulanan eleksi kolajlara, oradan seramik çalışmalarına uzanan bir dizi çalışma, sanat dalları arasında ayrım gözetmeyen ve her şeyden önce malzemenin olanaklarına açık bir yol izleyen eski ustaları düşündürüyor.

Buna bir de aktif anlamda şairlik işlevini eklerseniz, Notaro'nun akım ya da eğilim gibi küreselleşen sanat ve kültür dünyamıza aykırı düşebilecek seçeneklerin ötesinde ''çok boyutlu'' ( ''pluridimensione'' ) bir kaynaktan beslenme ilkesine titizlikle bağlı tutumunu anlamak daha da kolaylaşıyor.

Varoluşun boşluğunu algılama
1939'da Calabria'da doğmuş Notaro. İlk deneyimleri, eline geçirdiği araç ve gereçlerle bilmediği olguları, yaparak ve yaşayarak öğrenme doğrultusunda olmuş.

On yaşında Arjantin'e taşınmış. Özgür karar almayla, dinsel inancın dayattığı ilkeler arasındaki açmazları bulup ortaya çıkarmak ve çelişkilerin özüne inmek için gösterdiği çabalar, ona biraz pahalıya mal olmuş bu dönemde.

''Varoluşun boşluğunu algılama'' süreci olarak, kendisiyle dış gerçekler arasında yeni iletişim odakları aradığı 1950'li yıllar, aynı zamanda sanatındaki biçimlenmenin de ilk ışıklarını aradığı bir dönemdir.

1958'de Buenos Aires Güzel Sanatlar Akademisi'nde ilk kişisel sergisini açar. Güney Amerika ülkelerini dolaşmakla geçen bu dönem, İtalyan kökenli olmakla Latin Amerika kültürünün kaynaklarını keşfetme olanağını ona sağlayacak olan iletişim zinciri arasındaki karşıtlıkları bulma şansını da kazandıracaktır.

Ama döneceği yer gene kendi vatanı ve Floransa'dır. Resimde yüzeyi araştırır, maddeler üzerinde deneyler yapar. Rengin öncelikli bir işleve sahip olduğu püskürtmeli, titrek çizgili bir anlatım biçimini benimsemesi, onu renkçi bir üsluba yöneltecektir.

Asit ve mürekkep solüsyonunun bir arada kullanıldığı ''chinacidi'' artık Notaro'ya özgü bir tekniktir ve o, kendi araştırıcı bilinci doğrultusunda kullanır bu tekniği. Çoğul malzeme ve ''üretici doğallık'' 1963'te Roma'da düzenlediği serginin de ana temasıdır.

Kişiliğinde yüzyılların etkisi
Kişiliğinde ''yüzyılların etkisi'' ni bulan Picasso 'nun, sanatçı hakkında olumlu izlenimler taşıması, belki de onda, kendisinin de içinde bulunduğu üretim yoğunluğuyla karşılaşması sonucudur.

Gene o dönemde, resimlerinden etkilenen Sigueiros , Notaro'ya birlikte çalışma önerisinde bulunur. Kısa bir süre sonra Paris'te düzenlediği sergi ise Louis Aragon ve Jean Cassou 'nun dikkatini çekecek, özellikle de Waldemar George , onun sanatıyla yakından ilgilendiğini gösteren yazılar kaleme alacaktır.

Bir heykeline verdiği isim ( ''Ufuk Ötesi'' ), bir anlamda görünür gerçekliğin gerisindeki anlamı kurcalama tutkusuna dayalı resimlerin içinde genel bir altbaşlık olma özelliğini içeriyor.

1990'lı yıllarda ''kaos, durum, şey'' adı altında topladığı çalışmalar ise mikro ve makro evren kuramları çerçevesinde, bütünsel varlık tasarımının yeni uzantılarıdır.

Çağdaş İtalyan sanatında ''Novecento'' yu izleyen dönem, yeni bir plastik değer ('valori plastici') arayışının, birbirinden farklı eğilimler içindeki sanatçılara yansıyan boyutlarını görmemize olanak veriyor.

Vedova 'dan Santomaso 'ya, Guttuso 'dan Burri 'ye, İtalyan sanatında öne geçen isimler bağlamında baktığımızda, büyük geleneği kırmaya adanmış çok yönlü çabanın, Notaro'nun sanatı için de geçerli olduğu sonucuna varıyoruz.

Doğal ve beklenebilir bir sonuçtur bu. Sergilenen çalışmalar düzeyinde bakıldığında ise, özellikle ''polimaterico'' türüne giren işlerde, Domingo Notaro'nun, kişisel çözümlerin belirleyici katkısına sahip çıkan tavrının, onu deneyselliğin derinliğine doğru çektiği gözlemlenebiliyor.

Bu yönüyle, Matisse 'ten Picasso'ya uzatabileceğimiz bir çizgi, kıvrak ve değişken bulguları da yedeğine alarak Notaro'nun resimlerine belirli dozlarda karışabilmektedir.

Bilim adamı tutkusuyla çalışıyor
Carlo Guaraldo 'nun yorumuna bakarsanız, Notaro, bilim adamı gibi çalışmakta ve bilim adamının tutku dolu gözlem ve araştırma bilincinden o da, kendi sanatçı payına düşeni almaktadır.

İtalyanların, yaşam gerçekliğini ön planda tutma ve yaşadıkları ortamı ve yöreyi gözden kaçırmamakta dirençli bakışları, böylece Notaro sergisiyle bir kez daha gündeme gelmiş oluyor.

Dış çerçeve içinde bir başka çerçeve, resim içinde bir başka resim imgesini öne çıkardığı ve 'Evento'' ortak başlığı altında topladığı bir dizi çalışması, dekoratif yanı ağır basan görünümleriyle, belki de bu serginin bellekte kalabilecek tipik örnekleridir.

Boya akıtmalarının spontan etkisiyle, sert ve düz geometrik biçim oluşumlarını bir arada, karşıt ilişkilere vurgu kazandıracak biçimde kullanma yöntemi ise ikinci grup çalışmalar olarak bunların hemen yanı başında yer alıyor.

Ritmik çizgisel kompozisyonlar da, bu iki grup çalışmanın, şiirsel ve yapıştırıcı dokusu biçiminde yorumlanabilir.

Domingo Notaro sergisi, günümüz İtalyan sanatı içinden, ülkemize konuk olmuş bir iyi niyet elçisinin selamı olarak algılanabilir. Ayrıca bizim kültürümüzle örtüşen ayrıntılar içermesi bakımından, bu selamın anlamını daha iyi kavrayabiliriz.

Sergi, 30 Haziran'a kadar görülebilir. İlayda Sanat Galerisi: H. Gerede Cad. 29, Teşvikiye. Tel.: 0212 227 92 92
Cumhuriyet - Kaya Özsezgin

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz