reklam

Haberler
Ağustos 2004

Sahne arkasının efsane fotoğrafçısı

Pencerenin öte tarafında ete kemiğe bürünmüş mankenler, pencerenin beri tarafındaki el işçiliği ürünü suretlerinin önünden, onların hüzünlü bakışlarını ve sanki kendilerini de öte tarafa aldırmak istercesine uzatılan ellerini umursamadan geçerler. Bu etkili fotoğraf, moda ve reklamcılık tarihinin en büyük fotoğraf sanatçılarından biri olan Guy Bourdin'a aittir. 

Bir zamanlar Helmut Newton'un amansız rakibi olan, günümüzde pek az tanınan bu fotoğraf dehasıyla aramıza Jeu de Paume sanat merkezi sayesinde bir köprü kuruldu.

Paris'in Tuileries Bahçesi'nde yer alan Jeu de Paume Sanat Merkezi bir kimlik değişimine giderek, bundan böyle resim yerine fotoğraf tutkunlarının mabedi olmaya kolları sıvadı. Görüntüye dair araştırma, düşünce üretme ve yaratıcılığı destekleme merkezi kimliğiyle, 19-21. yüzyıl fotoğrafı, enstelasyon (yerleştirme) sinema ve video gibi fotoğraf bağlantılı farklı dalları kucaklayacak olan Jeu de Paume, açılış sergisini Guy Bourdin'a adadı.

Özellikle 1970'li yıllarda Vogue adlı moda dergisi ve Charles Jourdan'ın ayakkabıları için çalışmalar yapan Guy Bourdin, modanın ve lüksün zihinlerde yer eden büyülü dünyasını göstermek yerine, onun sahne arkasının kıyıcılığını eserlerine yansıtmış, Newton'un tersine lüksü hep aşağılamıştır. Kompozisyonlarında işlediği oldukça şahsına münhasır şiddet ve yarattığı buz gibi, kışkırtıcı, hırçın, ancak gizemli atmosferlerle dikkatleri üzerine çekmiş, moda ve reklam fotoğrafçılığında devrim yaratarak 20. yüzyılın ikinci yarısına objektifinin izini bırakmıştır. Modada alışılagelmiş fotoğraf geleneğinin dışına çıkan bu sanatçının ardından sınırları zorlama adına fazla bir yol kat edilmemiştir. Ancak yine de Cindy Sherman ve Araki gibi günümüzün bellibaşlı fotoğraf sanatçılarına önemli ölçüde ilham kaynağı olmuştur Bourdin.

Dünyaya sürekli olarak objektifinin gözüyle bakan, böylece kafasında kurduğu mizansenleri büyük formatlı fotoğraflara dönüştüren Guy Bourdin, 1991 yılında hayata veda ettiğinde ise sadece 62 yaşındaydı.
Radikal - Yeşim Vesper

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz