reklam

Haberler
Ağustos 2004

Sanatçının Vendee savaşı

Handan Börüteçene'nin Fransa'da devrim savaşlarını yeniden gündeme getiren sergisi, muhafazakârların tahammülsüzlüğü nedeniyle kapatılma tehlikesi atlattı.

Fransa, yaz sıcağında günlük dertlerinin rehaveti içinde kavrula dursun, ülkenin batısındaki Cholet kasabasında, iki yüzyıl öncesinin devrim savaşları, kraliyet nostaljisi, çağdaş sanatlar ve sansür zihniyeti gibi konuları gündeme getiren, hem ciddi hem de gülünç bir yerel skandal yaşandı. Olay, Handan Börüteçene'nin, Maçka Sanat Galerisinin Cholet'de açtığı karma sergi içinde yer alan yerleştirmesi etrafında gelişmişti. Geçen hafta, Liberation gazetesi, ilk aşamada sergiyi kapatma kararı alan yerel belediye başkanının tavrını alaycı bir başlıkla eleştirince, konu ulusal düzeye taşınmış oldu.

Sanat, politika
Sanat, politika ve tarihin birlikte sahneye çıktığı bu kötü oyunun 'masum' kurbanı Handan Börüteçene, ne mutlu ki, altı ay sürecek bir proje için yaz başında Paris'e gelmişti. Açılışı Cholet'de 5 Haziran günü yapılan yapıtının gördüğü tepkiler üzerine, müzenin ilk aşamada ziyarete kapanması kararı, ciddi bir sansür olayı oluşturmaktaydı. Börüteçene sert bir mektupla olaya hemen tepki gösteriyor, ardından da, yaptığı yanlışın farkına varan belediye başkanının davetlisi olarak soluğu Cholet'de alıyordu...

Tutuculuğuyla bilinen Vendee bölgesinin kuzeyinde bulunan Cholet kentinin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'in partisinden seçilen muhafazakar belediye başkanı Gilles Bourdouleix, ayıbını anlamıştı. Tartışma konusu olan yerleştirmelerde ufak değişiklikler yapma hoşgörüsünü gösteren Handan Börüteçene'nin kararlı ve yapıcı tavrına teşekkür ederek 180 derecelik bir dönüş yapıyordu. Açıklamalar, tartışmalar ve uzlaştırıcı adımlar sonucu, gazete ve televizyonlara yansıyan olay temmuz sonunda tatlıya bağlanıyor, sergi kurtarılıyordu.

Olay bir bardak suda koparılan fırtınaya benzemekteydi. Cholet Tarih Müzesi'nde sergilenen parçalar, Fransız Devrim tarihinin ünlü Vendee savaşlarına ilişkindi. Kraliyete yakın olan Vendée yöresinin tutucu asilzadeleri, 1789 sonrasında devrimcilere karşı Versailles'i savunan kanlı savaşlara girişmiş, sonuçta Cumhuriyetçiler tarafından ezilmişlerdi. Bu kanlı savaşlarda yenilen Vendee beylerinden bazıları Osmanlı İmparatorluğu'ndan sığınma hakkı istiyor ve yüzlercesi özellikle Balkanlar'daki Osmanlı vilayetlerine yerleştirilerek misafir ediliyorlardı.

Bu tarihi gerçeği araştırıp bulan Handan Börüteçene, Cholet'nin ünlü kırmızı kareli mendillerinden 1000 tanesini İstanbullu Türklere, 1000 işlemeli Türk mendilin de Cholet'li okul öğrencilerine vererek, mendillerden birer dostluk ve barış mesajı gerçekleştirmelerini istemişti.

Sonuçta, 2 bin yaratıcısı olan 2 bin mendilin bir bölümünden yüksek perdeler oluşturarak, müzedeki devamlı sergilenen parçaların arasına, ya da camekânlar içindeki silahların üzerine yerleştirmişti. Vendee savaşlarının nostaljisini hâlâ ayakta tutmaya çalışan tutucu çevreler bu yerleştirme biçimini kışkırtıcı bir tavır olarak niteliyor, karşı gösteri ve eylemlere girişiyorlardı. Nasıl olur da, Vendee'li generallerin tabloları bu mendil-perdelerle gizlenirken, kendilerini 'soykırıma'(!) uğratan Cumhuriyetçi general Turreau'nun portresinin önü açık bırakılır? Bir Türk kadın sanatçı, 'kendi kapısının önünü süpürmek' yerine, nasıl olur da 'başörtüsünü' tarihi olayların üzerine örtebilir? Bu ne saygısızlıktır? La Joconde'un bir bez parçasıyla Louvre müzesini gezenlerden gizlenmesi düşünülebilir mi?

180 derece dönüş
İlk aşamada, yerel politik dengeleri göz önüne alarak bu türden saçma ve kestirme suçlamaları benimseyen Gilles Bourdouleix, Handan Börüteçene'yi dinledikten sonra, serginin derin anlamının ve içerdiği barış mesajının öneminin farkına vararak 180 derece dönüş yapıyor, general tabloları önündeki mendil perdelerin biraz yukarıya kaldırılmasından sonra şehir müzesinin kapılarını açıyordu.

Başkanın yayımladığı basın bültenindeki son cümle, olayı şöyle özetlemekteydi: "Hoşgörülü bir Türk sanatçıyı, her şeyi birbirine karıştırarak politik gerginlikler yaratmaya çalışan kimi tutucu çevrelere tercih ederim."

Cholet Tarih Müzesi'nde 12 Türk sanatçının yapıtlarından oluşan bu önemli sergi, Handan Börüteçene'nin sansürcü zihniyete karşı verdiği yeni 'Vendee savaşı'nı kazanmasıyla, fire vermeden aralık ayı sonuna dek Cholet'li ziyaretçileriyle buluşmayı sürdürecek.
Radikal - Mehmer Basutçu

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz